AMSTERDAM, METS 2007: Det var Brad Miocevich, australske VEEMs sjef for fremdriftsavdelingen, som nylig berettet om selsskapets siste utvikling på porpellfronten, og hvis det han fortalte er riktig, kan det bety en aldri så liten verdensnyhet.

Se video av propellen her.

Det nye propellsystemet innebærer blant annet at båtbyggere kanskje kan slippe unna med bare én sjøsetting i forbindelse med utvikling av nye båter, noe som i så fall vil spare dem for "thousands of dollars", ifølge Miocevich.

Systemet går ut på at bakre del av propellen (sett aktenfra) bygges ut med en slags plastlister i ulike dimensjoner, noe som i praksis varierer propellens effektive stigning.

Listene kan siden enkelt byttes ut, også under vann. Dermed vil behovet for å skifte hele propellen bli langt mindre, ifølge selskapet.

Det nye propellsystemet går for øvrig under navnet Interceptor Technology. Les mer på firmaets nettsted: www.veem.com.au

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!