Motorredaksjonen ser på temaet gjennomsnittsmåling (SATK) mellom fotobokser i Fri Eksos-spalten i Vi Menn Bil, som er i salg sammen med ukebladet denne uka.

I artikkelen stilte vi deg spørsmålet: Hva synes du om å bli overvåket ytterligere i trafikken?

Si din mening i vår avstemning nederst!

De første strekningene med såkalt strekningsbasert automatisk fartskontroll (SATK) er planlagt på E6 i Oppland og på E18 i Telemark.

Andre aktuelle er strekninger som riksvei 3 i Østerdalen og riksvei 7 i Hallingdal.

Noen biler er lettere å havne i fartstrøbbel med enn andre. Les alle våre biltester her.

400 fotobokser

I dag finnes det rundt 370 fotobokser i kongeriket Norge. Tallet er, i følge samferdselsmyndighetene, planlagt økt til 400.

Essensen i det nye opplegget, som allerede er prøvd ut på E6 nord for Lillehammer: Om du er vant til å bremse ned rett før en fotoboks, for så å gi gass igjen, kan du være blant dem som oftere vil gå i garnet.

Du må altså vite hvor både den første og den andre fotoboksen står. Nummerskiltet ditt blir fotografert ved passering av fotobokser med 3-4 kilometers avstand, før gjennomsnittsfarten regnes ut. Har du kjørt for fort, kommer forelegget i posten.

Fallende inntekter

Fersk statistikk fra Statens innkrevingssentral (SI) Klikk Motor har innhentet, viser at staten hentet færre kroner fra fotoboksene i fjor enn i 2007.

I fjor ble det registrert 144.060 forenklede fotoboksforelegg. Det var 9.581 færre enn i 2007.

335,5 millioner kroner ga det i statskassa, omtrent 35 millioner kroner mindre enn i 2007. Ingen andre fotovirksomheter kan likevel skilte med tilsvarende inntektsgrunnlag.

Var du en av dem som måtte hoste opp? Fortell gjerne din historie om hvordan det gikk (under). Utdyp gjerne hva du synes om å bli gjennomsnittsmålt.

Les også:

Er midtrekkverk det samme som makkverk? Gi din stemme.

Ari Behn unngår ikke fotobokssmeller selv om han er en del av kongehuset.

Snakker du i håndholdt mobil når du er ute på tur? Stadig flere ferskes.

Avstemning

Hva synes du om gjennomsnittsmålinger?

8% stemmer
Gjennomsnittsmålinger er helt greit
87% stemmer
Nei, dette er overdrevet overvåkning
2% stemmer
Jeg tar min straff uansett når jeg kjører for fort
3% stemmer
Verken for eller imot
VI MENN BIL: I denne artikkelen i Vi Menn Bil, som er i salg denne uka, ser vi nærmere på gjennomsnittsmålinger (SATK) langs norske veier.=

VI MENN BIL: I denne artikkelen i Vi Menn Bil, som er i salg denne uka, ser vi nærmere på gjennomsnittsmålinger (SATK) langs norske veier. © Vi Menn Bil

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!