Det er den kinesiskkonstruerte bilen Qoros 3 Sedan som fikk fem stjerner i kollisjonstesten, som nylig ble gjennomført av den uavhengige organisasjonen Euro NCAP.

Den er den ene av to biler som ble testet i denne runden. At den andre bilen, koreanske Kia Carens, også fikk toppkarakter og fem stjerner, er det ingen som overraskes av.

Men dette er første gang en bil som er utviklet av et kinesisk merke har fått fem stjerner.

Det er særlig beskyttelsen av voksne passasjerer som får en god karakter, med 95 prosent score.

For beskyttelse av barn i barneseter får Qoros 3 Sedan 87 prosent, mens fotgjengerbeskyttelsen vurderes til 77 prosent av Euro NCAP. Også assistentsystemene i bilen skal være omfattende nok til å oppnå en score på 81 prosent.

Den kompakte fleksibilen Kia Carens sikret seg 94 prosent for beskyttelse av voksne, 76 prosent for beskyttelse av barn, 64 prosent for fotgjengerbeskyttelse og 81 prosent for sikkerhetssystemer.

- Det er gledelig at en ny produsent som Qoros legger stor vekt på sikkerhet og gjør det godt i testene våre, sier Euro NCAPs generaldirektør Michiel van Ratingen. - Produsentene vet at forbrukerne er vant til høye nivåer av beskyttelse og at nye biler blir nøye undersøkt hvis de skal selges i Europa.

Qoros ble grunnlagt i 2007, og har sitt hovedkvarter i Shanghai. Qoros 3 er den første modellen fra merket. Den selges ikke i Norge.

Kinesiske biler har vært testet tidligere, og den som hadde det beste resultatet hittil var Geely Emgrand, som fikk fire stjerner i 2011. Landwind CV9 ble testet i 2010, og fikk beskjedne to stjerner.
Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!