Motorvask

8 trinn til ren motor

Det er antagelig den delen av bilvasken de fleste kvier seg for: Motorvasken. Men med noen forholdsregler er sjansen for at du skal ødelegge noe minimal.

Pluss ikon
<b>MØKK:</b> Det er jo litt stusslig å åpne panseret på en gullende ren bil og se all skitten som finner veien inn i motorrommet.<br/><br/>
MØKK: Det er jo litt stusslig å åpne panseret på en gullende ren bil og se all skitten som finner veien inn i motorrommet.

Sist oppdatert

Et område mange nok overser eller dropper i bilvasken er selve hjertet til firehjulingen deres – motoren. På lik linje med alle andre steder på bilen samler det seg også her store mengder skitt, blader, sand og støv. I tillegg kan det fort forekomme oljesøl i motorrommet som lar møkk få enda bedre feste. Ved å holde motoren regelmessig ren bidrar du til å forebygge opphoping av slikt smuss. 

Fremgangsmåten for motorvask er som følger:

<b>PLASTPOSER:</b> For at komponenter som fordelerlokk, dynamo og batteri ikke skal overs­vømmes med vann når du spyler av, dekker du dem til med plastposer.
PLASTPOSER: For at komponenter som fordelerlokk, dynamo og batteri ikke skal overs­vømmes med vann når du spyler av, dekker du dem til med plastposer.

Kald motor

<b>OLJESØL:</b> Prickbort er effektiv på steder der du eventuelt har oljesøl.
OLJESØL: Prickbort er effektiv på steder der du eventuelt har oljesøl.

1. For å være på den sikre siden og for å sørge for at ingen komponenter skal reagere på hurtige temperaturforandringer, anbefales det å vaske motoren når den er kald. Det er visstnok ikke ukjent at for eksempel turboer eller eksosmanifold kan slå sprekker ved store temperaturforandringer.

2. Finn frem plastposer eller noe annet vanntett som egner seg til å dekke over for eksempel dynamo, fordelerlokk og batteri. Har du en eldre bil, med mange elektriske komponenter eksponert, kan det være greit å koble fra batteriet.

3. Spray Prickbort, eller tilsvarende produkt, på steder der du ser eventuell oljesøl eller svarte og grisete uhumskheter, og la det virke noen minutter.

<b>SKUM:</b> En effektiv metode er å bruke skumkanonen i motorrommet for deretter å gå over med børster i kriker og kroker.
SKUM: En effektiv metode er å bruke skumkanonen i motorrommet for deretter å gå over med børster i kriker og kroker.

Forsiktig med høyttrykksspyler

<b>MIDDEL:</b> Til motorvasken får du bruk for Surfex HD. Bruk eget vaskeutstyr for grovarbeid, som en detaljkost og nedgradert mikrofiber. Når alt er rent, kan du sette prikken over i-en med plastfornyer på plastdeksler og plastdetaljer i motorrommet.
MIDDEL: Til motorvasken får du bruk for Surfex HD. Bruk eget vaskeutstyr for grovarbeid, som en detaljkost og nedgradert mikrofiber. Når alt er rent, kan du sette prikken over i-en med plastfornyer på plastdeksler og plastdetaljer i motorrommet.

4. Spray deretter på Surfex HD, eller til­svarende produkt, blandet etter forholdene, over hele motorrommet. Ikke glem kantene på undersiden av panseret, men unngå så godt du kan fiberpolstringen/isoleringen som mange nye biler har montert under panseret. Denne er sannsynligvis satt inn med et varme- og brannbeskyttende middel som kan bli borte ved bruk av kjemikalier. La Surfex HD og Prickbort virke noen minutter samtidig som du jobber produktene godt inn med en svamp, kost og detaljbørste.

5. Her kommer et viktig poeng: Bruk av høytrykksspyler. Meningene om hvor vidt du bør bruke den i motorrommet er delte. Velger du å bruke høytrykk til å spyle av med, må du aldri benytte noe annet enn «skyen», som formes i enden av strålen, for å tilføre vann. Kommer du for nær komponenter, spesielt de elektriske, med for hard stråle vil vannet kunne bli presset inn steder der det definitivt ikke skal være. Jeg anbefaler egentlig alle å bruke hageslangen med en skånsom «dusj»-pistol for å få litt spredning på vannet. Det er viktig ikke å flomme over motoren når såpen skylles bort. Du skal kun hurtig fjerne såpen og skitten du har løsnet.

<b>VIRKE, MEN IKKE TØRKE:</b> La Prickbort og Surfex HD tid til å virke, men ikke tørke, før du finner frem klut og kost.
VIRKE, MEN IKKE TØRKE: La Prickbort og Surfex HD tid til å virke, men ikke tørke, før du finner frem klut og kost.
<b>DETALJKOST:</b> Du bør ha en detaljkost for å løse opp skitt og møkk i alle kriker og kroker i motor­rommet.
DETALJKOST: Du bør ha en detaljkost for å løse opp skitt og møkk i alle kriker og kroker i motor­rommet.

Lufttørke

Ta forholdsregler

Det er viktig å poengtere at dette er en del av den generelle bilpleien som ikke nødvendigvis må utføres hver gang du vasker bilen. Et par ganger i året bør holde. Jeg ønsker også å poengtere viktigheten i korrekt vask av bilmotor, samt at slikt arbeid skjer på eget ansvar. Så ta dine forholdsregler. Det er en god ting å vite hva slags motor du har sittende i bilen, hvordan den er sammensatt, hvor ulike komponenter sitter montert og hvilke av disse som er kritiske å få beskyttet mot vanninntrenging. Og hvilke som ikke er det. Har du en moderne bil der det meste er utilgjengelig og gjemt bak plastdeksler, eller er det snakk om en eldre kjerre med motorkomponentene liggende rett opp i dagen? 

6. Føler du at det ikke er rent nok ennå kan stegene over selvfølgelig gjentas.

7. Hvis du har Scholl Boost, kan den nå på-
føres ved å spraye den over hele motorrommet mens det fortsatt er vått, og naturligvis spesielt der det er svarte plastdeksler som trenger litt kjærlighet.

8. La motoren lufttørke i en halvtimes tid før du tørker over med en klut for grov­arbeid. Hvis du vil bruke plastfornyeren Carpro Pearl i stedet for Scholl Boost, kan du vanne ut den i forholdet 1:3 og spraye på tørre, rene plastdeler før du tørker av igjen. Ferdig.

<b>FULL AV RÅD OG TIPS:</b> Vil du vite mer om bilvask, så skaff deg bilvaskeboka. Du finner den på serie.no
FULL AV RÅD OG TIPS: Vil du vite mer om bilvask, så skaff deg bilvaskeboka. Du finner den på serie.no

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn Bil nr 02 2019

Anbefalte produkter:

Asfaltfjerner: Vår kjente og kjære asfaltfjerner Prickbort er super for å løse opp og fjerne oljesøl.

All purpose cleaner (APC): Bilt Hambers Surfex HD er med i kampen mot den generelle skitten.

Vaskeutstyr for grovarbeid: Bøtte, såpe og en egen vaskehanske eller svamp kun for grovarbeid skal med. Og det kan her også være kjekt med en mindre detaljkost for å komme til i kriker og kroker.

Plastfornyer: Plastfornyer setter prikken prikkenen ved å friske opp og fremheve den svarte fargen i de plastdekslene som eventuelt finnes i motorrommet. Her kan produktet Scholl Boost varmt anbefales. Ved å piffe opp med plastfornyer gjør du samtidig også fremtidig rengjøring enklere, da smuss ikke like enkel får grobunn.

Plastposer: Et par plastposer eller annet vanntett som kan brukes til å dekke over diverse motorkomponenter som bør beskyttes.

Skeptisk?

<b>SOM NY:</b> Når motorrommet er rengjort og tørket, ser det nesten ut som når bilen var ny.

Vegrer du deg og føler du ikke at det er korrekt å vaske motoren på bilen din med tanke på om noe skulle skje? I så fall kan du for eksempel helt fint nøye deg med rent såpevann i en bøtte eller på en sprayflaske, og en fuktig klut – i hvert fall der det er mye plastdeksler. Det skal nok litt mer arbeid til for å fjerne vanskelige flekker ved bare å tørke over motoren, men du er i hvert fall helt sikret at ingenting kan gå galt. Det viktigste er uansett at du rengjør motoren regelmessig.

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2019, og sist oppdatert 17/06 2020.

Les også