Du husker helt sikkert solkremen i sommer, men hva med solbriller?

Det er nemlig ikke bare huden som trenger beskyttelse mot UV-stråler, øynene dine trenger det også.

Vi slurver med solbriller

Over halvparten av oss bruker solbriller «som oftest» når det er sol, mens 24 prosent bruker det «sjeldent», ifølge en undersøkelse som Norstat har utført for Specsavers.

Trine Johnsen, optiker i Specsavers, skulle ønske det var enda flinkere til å beskytte øynene.

- Det er urovekkende at såpass mange lar være å bruke solbriller når det er sol. Slurver du med dette kan man i pådra seg uønskede skader som "snøblindhet", sier hun.

Snøblindhet er veldig smertefullt, og smertene kan vare opptil 48 timer. De fleste kommer likevel ut av det uten senskader.

- UV-stråler kan også bidra til mer langsiktige skader på synet, slik som grå stær og typer sykdommer som vil påvirke sentralsynet. Jo mer du eksponeres for UV- stråling desto mer utsatt er du for skader på synet, sier Johnsen.

For de som føler seg truffet, er den glade nyheten at det tross alt finnes utallige freshe og kule solbriller å plukke av. Men hva bør du tenke over når du skal kjøpe solbriller?

- Først og fremst må du kartlegge bruksområdet: Når, hvor og hva skal man bruke dem til? Hensikten er jo å beskytte øynene mot skadelige UV-stråler, noe som er spesielt viktig å tenke på, sier markedskonsulent Rikke Stenstad Hagen hos Krogh Optikk.

- Derfor er det ganske naturlig at mange har en egen sportssolbrille som egner seg til sportsbruk, solbriller som egner seg til stranden og kanskje et par som er ekstra fine hvis man skal pynte seg, legger hun til.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!