Slik fjerner du flekker på bunaden

- Vær forsiktig med foundation!

Det er håp for bunadskjorta - selv med is- eller kaffeflekk!
Det er håp for bunadskjorta - selv med is- eller kaffeflekk! Foto: Norskebunader.no
Sist oppdatert

Du kjenner deg kanskje igjen: Bunadskjorta er strøket, stakken sitter perfekt, du skåler - men så kommer det en stor flekk allerede under 17.mai-frokosten. Is, kaffe, champagne eller ketchup.

- Vær forsiktig med foundation, sier produksjonsmedarbeider Berit Oulie ved Heimen Husflid.

Men det finnes faktisk håp mot flekkene, selv på bunadskjorta.

Se stor guide nederst på siden.

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Skyll med kaldt vann så fort som mulig. Det er kaldt vann som er det greieste. Og ikke gni på flekken, da gnir du det bare inn i fibrene. Dytt eller press på flekken, sier Oulie.

Hun råder generelt til å ikke bruke foundation når du skal ha på deg bunad, i hvert fall være veldig forsiktig.

Vask fort!

Ifølge Opplysningskontoret for tøy og tekstil bør du vaske skjorta så fort som mulig hvis du får en flekk – helst innen ett døgn. Ellers kan det bli vanskelig å få bort flekkene, spesielt hvis det er kaffe-eller vinflekker.

Har du sølt på skjorta, prøv å helle på litt flytende OMO eller Blenda Sensitiv, gni forsiktig inn i stoffet og la det virke i 30 minutter. Deretter kan skjorten vaskes i maskin etter henvisning.

Etter 17.mai, påpeker Oulie at du bør ta deg noen minutter og gå over skjorta.

- Se alltid etter om det er flekker, børst og luft skjorta. Du skal aller helst vaske skjorta etter bruk. Du svetter og det er mye fett i huden, og det synes.

Ull frastøter væske

Når det gjelder stakken er det ikke like krise. Ullfiber frastøter delvis flytende væske, samtidig som den absorberer fuktighet, ifølge Gudbrandsdalens Bunads-ABC. Søl på ullfiber trenger ikke hurtig inn, og kan fjernes hvis du er rask.

Det første du bør gjøre er å suge opp sølet med en papirserviett eller klut. Tørrere søl kan du fjerne med skje eller støvsuger.

Deretter bruker du følgende rensemetode: (flekkfjerningsguide for ullstoff)

Etter at du har fulgt anbefalt middel, bruk støvsugeren. Bruk små mengder flekkfjerningsmiddel og sug opp mellom hver gang. Bruk rent vann for å løse opp rengjøringsmiddelet og sug opp dette. Ikke få panikk, men arbeid systematisk og vær tålmodig. Hold på til flekken er borte.

HER ER STOR VASKEGUIDE:

Foto: gu.no
Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2015, og sist oppdatert 18/05 2020.

Les også