Lage tørrsjampo selv

Lag din egen tørrsjampo

Vi testet oppskriften, og ble positivt overrasket.

HJEMMELAGET: Det er penger å spare på å mikse din egen tørrsjampo, og det er lett som bare det.
HJEMMELAGET: Det er penger å spare på å mikse din egen tørrsjampo, og det er lett som bare det. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.
Sist oppdatert

Flere oppskrifter

Lyst å prøve andre oppskrifter?

Her får du to.

1. Passer best til lyst hår:

  • 1 ss. maisenna
  • 1 ts.kanel
  • 5 dråper fuktighetsgivende kroppsolje tilsatt duft.

2. Passer best til mørkt hår:

  • 1 ts. maisenna
  • 1 ts. usøtet kakaopulver
  • 1 ts. kanel
  • 3-5 dråper fuktighetsgivende kroppsolje tilsatt duft.

Samme prinsipp for blanding og fremgangsmåte gjelder for begge oppskrifter:

  1. Miks de tørre ingrediensene før du drypper i oljen.
  2. Påfør litt og litt i håret med en stor sminkekost.
  3. Massere til slutt hodebunnen med fingertuppene for å løfte håret.

(Hentet fra Thebrit.co )

Tørrsjampo er for mange kvinner noe av det mest geniale å ha på baderomshylla når du må fikse manken selv om tiden er knapp.

Likevel kan ulike tørrsjampo-produkter være i dyreste laget, og det er kanskje derfor internett florerer med oppskrifter på hjemmelagde varianter for en mye rimeligere penge.

Vi testet en av oppskriftene, og resultat og bilder ser du lenger nede i artikkelen.

Men først: hva er egentlig tørrsjampo?

Fra fett hår til "rent" hår

Lise Holm-Glad, leder av hårprodukt-produsenten Defines frisørteam, forteller at en tørrsjampo hovedsaklig skal absorbere fett og fuktighet fra hår og hodebunn.

- Fett og fuktighet gjør håret tungt og flatt. Når du bruker tørrsjampo blir håret luftig og ser mer fresht og nyvasket ut. I tillegg har de som regel en god og frisk duft som gir den ekstra gode nyvaskede følelsen, sier Holm-Glad.

En tørrsjampo kan påføres både i spray-og pulverform, men begge har til felles at de består av et tørt pulver i seg selv, eller en leire som trekker til seg fett og fukt, ifølge Cathrine Wallgren, markedssjef i frisørkjedene Headmasters og HairShop.

- Dette blir på samme måte som når man påfører pudder i ansiktet for å matte ned huden, sier Wallgren.

Begge ekspertene kan fortelle at tørrsjampo også er ypperlig til å skape mer volum, tekstur og hold i håret slik at det lettere holder på for eksempel oppsett og frisyrer.

Hjemmelaget tørrsjampo

For å lage en god tørrsjampo selv, trenger du altså ingredienser som fanger opp fett og fuktighet fra hår og hodebunn.

Vi testet oppskriften presentert på tips- og trikssiden beauty.thefuntimesguide.com.

For at tørrsjampoen skal virke riktig, må håret være helt tørt før påføring. Litt fuktig hår vil gjøre at blandingen klumper seg i håret.

Ingrediensene du behøver er få: hvetemel og bakepulver.

Slik gjør du:

  1. Miks to spiseskjeer hvetemel sammen med to spiseskjeer bakepulver i en skål.
  2. Bruk en stor sminkekost og dypp den lett ned i pulverblandingen, løft opp deler av håret før du påfører pulveret ned i hårrøttene.
  3. Har du ikke sminkekost, kan du plukke opp en liten fingerklype og drysse forsiktig på hodebunnen. Pass da på så du drysser litt og litt av gangen slik at ikke alt havner på samme sted i hodebunnen.
  4. Fortsett å løfte deler av håret rundt omkring på toppen av hodet for å fordele pulverblandingen jevnt over kronen.
  5. Husk å ikke påføre for mye pulver av gangen, da dette vil gjøre håret for tungt. Du trenger ikke å bruke hele blandingen, for her er det nok å bare drysse noen få strøk over. Spar heller resten til flere bruk.
  6. Når du har påført nok pulver, bruker du fingertuppene til å massere hodebunnen lett mens du løfter håret litt samtidig. Da vil det bli luftig og fint. Børst forsiktig gjennom manken for en jevn og fin look.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Konklusjon

INGREDIENSER: Hvetemel og bakepulver skal mikses i en skål, blandes sammen og påføres med en stor sminkekost.
INGREDIENSER: Hvetemel og bakepulver skal mikses i en skål, blandes sammen og påføres med en stor sminkekost. Foto: FOTO: Linn M. Rognø
PÅFØRING: Du trekker opp litt og litt deler av håret mens du fordeler litt av miksen rundt omkring på kronen. Husk å legge miksen under håret, ikke midt oppå skillen. Du avslutter med å massere hodeskallen med fingertuppene for å løfte håret.
PÅFØRING: Du trekker opp litt og litt deler av håret mens du fordeler litt av miksen rundt omkring på kronen. Husk å legge miksen under håret, ikke midt oppå skillen. Du avslutter med å massere hodeskallen med fingertuppene for å løfte håret. Foto: FOTO: Linn M. Rognø

Umiddelbart føles resultatet veldig bra, som en vanlig tørrsjampo. Det var helt uventet, og overraskende positivt! Håret holder seg flott, matt og voluminøst gjennom hele dagen.

Samtidig føltes håret på toppen litt tørrere enn foretrukket.

På kvelden, etter å ha gått med blandingen i håret en hel dag, virker håret tyngre på toppen, og litt ekstra fingertupp-massasje i hodebunnen er nødvendig for å "løfte" looken litt igjen.

En vanlig tørrsjampo skal kunne virke godt også dagen etter, slik at du ikke behøver å vaske håret på to-tre dager, men her føltes det nødvendig å dusje ut igjen blandingen dagen etter påføring.

Det måtte sjamponeres godt to ganger for å få ut hvetemel- og bakepulvermiksen siden håret ble ganske seigt da det ble vått.

Vi mener at denne miksen er helt grei å bruke som en rimelig og enkel nødløsning om du mangler vanlig tørrsjampo, men den tåler ikke mange dager i håret før det blir flatt og tungt.

Det skal også sies at det jo er ekstra deilig når håret lukter friskt og godt, og denne miksen gir ikke noen spesiell frisk og ren lukt, men en helt nøytral duft.

Ekspertenes kommentarer

Ingen av ekspertene har testet denne hjemmelagde tørrsjampoen selv, men her er deres umiddelbare tanker om metoden:

- Dette blir nok ikke det samme som en ekte tørrsjampo. Hvetemel klistrer seg når det blir fuktig, så dette kan bli veldig klissete og seigt i håret, mener Holm-Glad.

Wallgren mener også at det er usikkert hva slags resultat dette vil gi på hår og hodebunn. 

- Når det er mel i blandingen kan dette reagere når det kommer i kontakt med vann ved at det blir som en «deig» i håret.

- Produktene vi selger i salongene våre er testet for allergi, og det er vanskelig å vite om hjemmelaget tørrsjampo kan gi eksem og tørr hodebunn. Det er også vanskelig å si hvordan håret vil reagere på hjemmelaget tørrsjampo, sier Wallgren.

Holm-Glad syns absolutt ikke at en hjemmelaget tørrsjampo kan erstatte en vanlig tørrsjampo.

- Vanlig tørrsjampo inneholder flere ingredienser som gir den lette, friske følelsen, sier hun.

Wallgren understreker at salgsprodukter er testet og ment til å brukes i håret.

- I tillegg inneholder salongproduktene ingredienser som bevarer holdbarheten på produktet både i beholderen men også i håret, sier Wallgren.

- Bør ikke brukes flere dager på rad

På spørsmålet om det er OK å bruke tørrsjampo på håret over flere dager på rad, er de to ekspertene av ulik oppfatning:

- Ja, det er greit å bruke tørrsjampo flere dager på rad. Du kjenner best selv når du føler for å vaske håret, sier Holm-Glad.

Wallgren anbefaler ikke å bruke tørrsjampo mange dager på rad uten å vaske håret innimellom siden hun mener at dette gir et veldig tørt hår.

- Det vil så klart variere fra hår til hår og tørrsjampo til tørrsjampo, men som hovedregel vil vi si at det ikke bør brukes tørrsjampo mer enn to dager på rad, sier hun.

Ifølge Wallgren trenger du som oftest ikke å spraye i så mye tørrsjampo på dag to som på dag én.

- Tar du ut mye fett og fukt i håret, blir det naturlig veldig tørt, dette merker du også på huden hvis den blir veldig tørr, da slår huden sprekker – håret kan derfor bli slitt ved overdrevent bruk, understreker Wallgren.

Ifølge eksperten kan tørrsjampoen også legge seg som et lag på hodebunnen som gjør at denne ikke får puste like godt.

- Det som også kan oppleves ved at du bruker tørrsjampo flere dager på rad, er at det kan være vanskeligere å få vasket denne ut. Så vask en ekstra gang for å være sikker på at den er ute av håret om du har brukt den over flere dager, anbefaler Wallgren.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Denne saken ble første gang publisert 29/02 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også