No poo

- Nå er hodebunnen frisk, jeg er fri fra kløen og håret er tykt og sunt!

Derfor bør du vurdere å droppe sjampoen.

WO: Water Only, er en av alternativene når du velger no poo.
WO: Water Only, er en av alternativene når du velger no poo. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

No poo

"No poo" står for "no shampoo" og er blitt termen som beskriver at man lar være å bruke kommersielle vaskemidler i håret. Det er tre varianter av no poo:

  • Kun skylle med vann
  • Kun bruke balsam (balsammetoden)
  • Rense med ulike husholdningsartikler

Etter en overgangsfase der håret kan se flatt, fett og lite glansfullt ut, sier de fleste no poo-ere at de opplever at håret verken ser fett ut eller oppleves som skittent, og at eventuelle hodebunnsplager er borte.

Det er blitt en trend å droppe sjampo til fordel for andre alternativer.

Du har kanskje vurdert det selv?

Jeanette Breilid Brekko, daglig leder ved Hår Asker, forteller at det er veldig i vinden med alternativer til sjampo om dagen.

- Å bytte ut sjampo med ulike matvarer eller husholdningsartikler er nok for alle og ingen, på den måten at du må velge selv hva som passer for deg, sier hun.

No poo-trenden

Brekko har selv latt seg inspirere til å teste trenden, og har testet ut to metoder, som hun syntes fungerte tålelig greit.

- Jeg har forsøkt honning- og balsammetoden. Honning fungerte helt fint, synes jeg. Det blir ikke for klissete hvis man har nok vann i. Og så brukte jeg balsammetoden i over et år.

Det finnes flere og flere nettsider, blogger og fora for dem som ikke ønsker å bruke kommersielle hårvaskemidler, og de fleste av dem foreslår at du enten bruker kun vann, kun balsam, eller natron, eddik, honning, egg eller mel som rensemidler.

Brekk legger til at hun opplever at det er flere og flere som spør om alternativer til sjampo nå enn tidligere.

Fikk lengre og tykkere hår uten sjampo

Elisabeth Walsøe (25) har vært uten sjampo i fem måneder, og forteller at det er flere grunner til at hun bestemte seg for å slutte med sjampo.

- Det er mer miljøvennlig, billigere, og håret mitt har fått naturlig volum, glans og vokser fortere.

Walsøe bruker mest honning og eplesidereddik for å rense hodebunnen.

- Jeg vasker håret cirka en gang i uken med honning. Hvis jeg synes håret er litt for fett eller lukter før det har gått en uke, skyller jeg det med eplesidereddik og vann.

Honning er det hun er mest fornøyd med.

- Hodebunnen min produserer lite fett nå, og da trenger jeg ikke noe som fjerner mye fett.

Walsøe bruker havremelk hvis håret eller hodebunnen er litt tørr, og noen ganger blander hun inn en eggeplomme som tilfører ekstra fuktighet.

- Eple brukte jeg de første ukene for å fjerne silikon fra håret, noe som fungerer utmerket.

Hun har også forsøkt natron.

- Det ble for sterkt for hodebunnen og håret mitt. Og hvis man har vann med mye kalk, kan natron og fett bli igjen i håret så håret blir veldig fett og matt.

- BBB bruker jeg hver kveld for å dra fettet fra hodebunnen ned i håret, og når håret er fritt for silikon, absorberer håret fettet så det blir mykt og glansfullt.

Vær tålmodig med no poo

Walsøe vil absolutt anbefale andre å forsøke å droppe sjampoen.

- Men ta deg tid til å sette deg inn i hvordan no poo fungerer og velg riktig tidspunkt, råder hun.

NO POO-TILHENGER: Ingeborg Walsøe har ikke brukt sjampo på fem måneder, og har ingen lyst til å begynne med det igjen heller.
NO POO-TILHENGER: Ingeborg Walsøe har ikke brukt sjampo på fem måneder, og har ingen lyst til å begynne med det igjen heller.

Hun sier mange glemmer overgangsfasen håret går gjennom når de starter med no poo.

- Det tar to til fire uker før håret er fritt for silikon og sulfater. Ingen synes det er gøy å gå i bursdag med fettete hår.

Når det gjelder blandingsforhold og mengder, er det opp til deg selv å finne en blanding som fungerer. Se gjerne faktarammen til høyre for en liten rettesnor.

Kvitt hår- og hodebunnproblemer

Ønsker du å prøve no poo kan du også droppe å bruke noe for å rense hodebunnen eller håret. Det har Laila Kaland gjort.

- Jeg så ut som en blodig kjøttkake i hodebunnen før jeg sluttet med sjampo, sier hun.

Det er mange år siden hun sluttet å bruke sjampo.

Før hun sluttet, var hun i en evig runddans med produkter for tørr hodebunn, spesialsjampoer, balsamer og kurer mot tørr, kløende og flassende hodebunn.

I tillegg slet hun med eksem i hårfestet og andre steder på kroppen.

- Favorittfargen er svart, så jeg så ikke ut med alt flasset som kom fra håret og ned på skuldrene.

I dag får Kaland håret vasket med sjampo fire ganger i året når hun er hos frisøren, og ellers skyller hun det bare med vann.

- Nå er hodebunnen frisk, jeg er fri fra kløen og håret er tykt og sunt!

Du må massere mer uten skum

Av de ulike alternativene folk velger å bruke, er det kun natron som bruser.

- For å få renset hodebunnen godt nok med de andre produktene, må du massere på samme måte som når du bruker sjampo, men du må massere mer, og kanskje noe hardere for at rensemiddelet skal komme til innimellom hårstråene, sier Brekko.

Alternativer til sjampo

Det er blant annet vanlig å bruke:

  • Honning (blandes med varmt vann i passelig mengde)
  • Natron (1 ss til 1 kopp vann)
  • Eddik (1:3 blandeforhold)
  • Egg (1 egg i fuktig hår, 5-15 min)
  • Mel (havre er mest brukt, 2-4 skjeer mel i 2-4 skjeer vann, røre til klumpefritt)

De fleste "oppskrifter" spesifiserer at du må finne det  blandingsforholdet som passer deg. No poo passer best for deg med naturlig, ikke-farget hår, og som ikke bruker hårprodukter.

Kommer du over uttrykkene WO (water only) og CO (conditioner only) betyr de henholdsvis at man bruker kun vann, eller kun balsam.

På listen over ulike alternativer står blant annet eddik. Mange skriver i sosiale medier at de vasker håret med eddik eller eddik-blandinger.

I realiteten er eddik en god erstatning for balsam.

- Eddik er surt, og en balsam skal være sur. Sur pH lukker skjellagene i håret, derfor er eddik et godt alternativ til balsam, sier Brekko.

Skader ingen å ta en pause eller kutte sjampoen

Frisør Vegar Undrum ved Kutt Fornebu opplever no poo som en trend, og at det henger sammen med en tanke om et grønnere miljø.

- I tillegg til at det selvsagt er enkelte som kan ha fordel av å slutte med eller ta pause fra sjamponeringen, sier han.

Undrum tror rett sjampo til rett hår fortsatt er det beste valget for de aller fleste.

- De som kan droppe eller ta pause fra sjampoen er de som har ganske enkelt hår, og kanskje ikke altfor langt, sier han og legger til:

- En pause, eller å kutte ut, skader ingen å prøve. Men en god sjampo tilpasset ditt hår og dine behov er også et godt valg.

Brekko sluttet med no poo fordi sjampo rett og slett føles for godt.

- Det er noe med skummingen, lukten og følelsen. Vi er jo vant med og oppvokst med at det er velvære å vaske håret med sjampo, og det er ganske mye lettere å få ut produkter av håret.

Hun betrygger også at håret ikke kan få noen direkte skade av at du bruker sjampo.

- Både hår og hud kan bli uttørket, men det er stor forskjell på sulfatene og mengde sulfat, som er i de forskjellig typer sjampoene.

- Generelt så er det mer sulfat, og et sterkere sulfat i de billige sjampoene, enn i de dyrere. Dette øker også pH-verdien. pH bør være likest mulig hudens egen, og gjerne litt under, da den blandes ut med vann som har høyere pH enn huden, sier hun.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Denne saken ble første gang publisert 14/01 2016, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også