Du trodde kanskje at å bikke 20 skulle bety slutten på de irriterende kvisene som poppet opp i ulike områder av ansiktet gjennom tenårene. Men den gang ei.

Voksenakne er langt mer vanlig enn mange vet.

- Stress og hormonelle endringer er hovedårsaken til akne etter puberteten. Cirka 40 til 50 prosent av voksne mellom 20-40 år får diagnostisert en mild grad av akne, sier Mojgan Abdeh, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Argus Vital i Oslo.

Kviser i seg selv har en relativt grei og generell forklaring.

- Døde hudceller som blokkerer talgkjertlenes åpninger fører til irritasjon og betennelse, som igjen kan gi deg kviser, forklarer Rolah O. Lønning, lege, hudekspert og forfatter av boken «Frisk Hud».

Dette kan kvisene dine bety

Men visste du at ansiktsområdet kvisene dukker opp i også kan gi en indikasjon på hvorfor de dukker opp akkurat der?

- Stresshormoner som adrenalin, noradrenalin, kortisol og testosteron i binyrene øker talgproduksjonen, forklarer Abdeh og fortsetter:

- Stresshormonene reduserer også hudens egen tilhelingsevne ved å svekke immunsystemet. For eksempel kommer stresskviser ofte på haken, mens hormonkviser gjerne kommer i overgangen kjeve og hals.

Tidvis vil også kviser oppstå av helt egenforskyldte grunner.

- Kviser langs hårfestet kan komme av noe så enkelt som at du ikke skyller smuss, sminke og renseprodukter godt nok av huden. Mange spruter bare litt vann i midten av ansiktet, og får dermed ikke med hårfestet, forklarer Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintific.

Under kan du lese mer om hvilke interne eller eksterne grunner som kan ligge bak kvisene dine.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!