Test av pensko for herrer

Billige sko er dyrest!

Det er mulig du må tenke nytt om pensko etter denne testen.

FINE SKO: De ser like ut, men forskjellene er store. FOTO: Hanna Sundquist
FINE SKO: De ser like ut, men forskjellene er store. FOTO: Hanna Sundquist
Sist oppdatert

Om testen:

Vi har kvalitetstestet elleve forskjellige par pensko på det norske markedet i prisklassen 500 – 2800 kroner. Skoene er vurdert av skomaker Truls Gundersen ut ifra kvalitet på såle, sømmer og materiale. I tillegg har han testet skoens komfort. Sistnevnte er individuelt, og teller kun ti prosent av totalvurderingen. 

I testpanelet:

Truls Gundersen har jobbet som skomaker i 16 år, og driver sitt eget skomakeri i Sandvika, Skomaker Gundersen (www.skomakergundersen.no).

Resultatet i testen er skomakerens subjektive vurdering.

Kriteriene

I denne testen har vi tatt for oss elleve forskjellige par pensko til herre i prisklassen 500 til 3000 kroner.

Det finnes mange forskjellige merker på markedet, så vi kan naturligvis ikke få med alle, men utvalget er representativt. Her er kriteriene skomaker Gundersen har vurdert skoene ut ifra:

Såle: Sålen bør være av flere lag med slitesterkt lær. Dette holder lengst og er mulig for en skomaker å reparere. I tillegg bør sålen være randsydd fast i skoen. Nesten alle pensko har en rand av lær med en søm som går rundt skoen på toppen av yttersålen. På de fleste skoene er denne sømmen kun dekorativ – selv om sålen er limt fast, ser det ut som at skoen er randsydd. Det er et kvalitetstegn hvis denne sømmen binder sålen i resten av skoen.

Sømmer: Skomakeren ser fort om skoene er sydd med hastverk eller ikke. Sømmene skal være rene og forseggjorte uten slurvete sting og tråder som stikker ut. Et ekstra minus er det hvis skoen er limt sammen og ikke sydd.

Materiale: En god sko er laget av slitesterkt skinn som former seg til foten. Hvis skoen er laget av plastikk vil de fort bli ødelagt, samtidig som plastikk ikke puster like bra som skinn. En sko laget av ren skai kan fort føre til ganske så svette føtter …

Komfort: Dette er individuelt, derfor vektlegger vi ikke dette kriteriet mer enn 10 prosent.

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2016, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også