Sykdom: Hedda Kise hjernesvulst

Hedda Kise mistet de beste årene

En hjernesvulst lærte Hedda Kise (42) at livet ikke er svart-hvitt, og at alt kan snu helt plutselig.

NYTER LIVET: Programleder i TV 2 Hedda Kise fikk en ny start på livet etter hjernesvulstoperasjonen. Hedda kjenner en sorg over årene hun har mistet, men i dag nyter den flotte 40-åringen livet.
NYTER LIVET: Programleder i TV 2 Hedda Kise fikk en ny start på livet etter hjernesvulstoperasjonen. Hedda kjenner en sorg over årene hun har mistet, men i dag nyter den flotte 40-åringen livet. Foto: Foto: Julie Krøvel
Sist oppdatert

Hedda Kise (42)

Jobber som: Programleder i TV 2, kunstner og blogger.

Samboer med: Gründer Stein Jacobsen. Mamma til Torbjørn (19), Alva (16), Vivil (14), Helge (11), Fryd (9) og Ylvali (9) (de to guttene er Heddas bonusbarn).

- 30-årene ble for meg de verste årene i livet. Da jeg var 34, oppdaget legene en hjernesvulst – og jeg ble innlagt umiddelbart. Jeg ble operert neste morgen, og deretter fulgte et drøyt år på sykehus, forteller TV 2-programleder, blogger og kunstner Hedda Kise.

Hedda måtte lære å snakke på nytt, hun hadde problemer med hukommelsen og motorikken.

- All treningen, alt jeg fikk hjelp med, lærte meg at det er et mye større offer å ta imot enn det er å gi. Å være i en situasjon der du ikke kan gi tilbake, det er utrolig vondt. Denne tiden har lært meg å respektere – og se opp til – kronisk syke mennesker, såkalte «navere». 

Hedda Kise er en av seks kjente damer som snakker om livet i Kamille-fasen. I vår store jubileumsutgave (i butikk nå) kan du lese om blogger Caroline Berg Eriksen (28) (også kjent som Fotballfrue), artist Maria Haukaas Mittet (36), Elisabeth «Bettan» Andreassen (57), Wenche Myhre (68) og skuespiller Lise Fjelstad (76).

Hedda blir trist når hun ser hvordan media, komikere, nettroll – og egentlig kanskje folk flest, ser ned på denne gruppen mennesker.

Heddas Kamille-fase lærte henne at livet ikke er svart-hvitt, og at alt kan snu helt plutselig.

- Jeg lurer på om jeg var synsk, om jeg egentlig visste at jeg kom til å «miste» nesten ti år av livet, da jeg begynte å jobbe som journalist som 16-åring. 

Som 24-åring jobbet Hedda som programleder for God morgen Norge. Hver dag, ikke annenhver uke, slik dagens programledere gjør. Samtidig var hun programleder for God kveld Norge.

- Jeg har tenkt på det i ettertid, at det er nesten som om jeg visste at jeg hadde dårlig tid. 

Nyt livet!

DØDSSYK: Bildet fra Heddas Instagramkonto, tatt til magasinet Mamma i 2006. Her er hun 
gravid med tvillinger og dødssyk av en voksende hjernesvuilts – uten å vite om det. Foto: Lisbeth Michelsen
DØDSSYK: Bildet fra Heddas Instagramkonto, tatt til magasinet Mamma i 2006. Her er hun gravid med tvillinger og dødssyk av en voksende hjernesvuilts – uten å vite om det. Foto: Lisbeth Michelsen Foto: Foto: Lisbeth Michelsen

Heddas budskap til de som skal inn i Kamille-fasen, er å nyte livet her og nå, sørge for å sette pris på alle hverdagene med venner, jobb og eventuelle barn.

Samtidig kan hun ikke la være å gi råd om at man må sørge for å oppleve så mye man kan, siden vi ikke vet hvor lenge vi har livet.

Da 20-årene nærmet seg slutten, gruet Hedda seg fælt til å bli 30.

- Jeg nektet å ha fest, i stedet reiste jeg til Paris med min daværende mann. Jeg følte nesten at livet var over. 30-tallet betød at jeg ikke var ung og lovende lenger, men det ville jeg ikke innrømme den gangen. Dette gikk heldigvis fort over da jeg oppdaget at jeg ble stadig mer populær som programleder og oppdragene nærmest sto i kø.

- Hva står igjen som den viktigste lærdommen fra Kamille-fasen din?

LEV I NUET: Hedda mener vi må sørge for å oppleve så mye man kan, siden vi ikke vet hvor lenge vi har livet.
LEV I NUET: Hedda mener vi må sørge for å oppleve så mye man kan, siden vi ikke vet hvor lenge vi har livet. Foto: Foto: Julie Krøvel

- At man er sterkere enn man tror – og at man kan klare det utroligste. Det var mange ganger i denne perioden jeg tenkte at; «dette klarer jeg ikke».

30-årene innebar også en skilsmisse for Hedda. Tre år etter hjernesvulstoperasjonen ble hun alene med fire barn, som hun har full omsorg for.

- Det var så mye at jeg nesten ikke kan tro at jeg klarte det, men det gjorde jeg – og jeg klarte det til og med bra.

Hedda kjenner på en sorg over årene hun har mistet.

- 30-årene er vel for mange de beste årene i livet, og de ville nok ha vært det for meg også dersom jeg ikke hadde blitt alvorlig syk. Det føles vondt å ha mistet årene som skulle ha vært de beste. Samtidig er jeg takknemlig for at jeg lever. Det kunne ha gått så mye verre.

Moren var en av dem som sto Hedda nærmest gjennom 30-årene.

- Hun har mye av æren for at det gikk så bra med barna da jeg ble alvorlig syk. Mamma gjorde en enestående jobb, og hun står meg fortsatt veldig nær. Denne fasen ga meg også en ny forståelse av at man ikke slutter å være mamma når barna blir voksne.

Ny start

I dag nyter Hedda 40-årene.

UT PÅ TUR: Hele gjengen, med Hedda, samboer Stein og deres til sammen seks barn, på busstur i ferien.
UT PÅ TUR: Hele gjengen, med Hedda, samboer Stein og deres til sammen seks barn, på busstur i ferien. Foto: Foto: Privat

- Jeg har vært så heldig å få en ny start, på flere måter. Sykdommen førte meg inn i kunstens verden. Hadde jeg ikke fått hjernesvulst og begynt å male mens jeg var på Sunnaas sykehus, hadde jeg nok heller aldri endt opp med å bli antatt ved Galleri Fineart på Tjuvholmen i Oslo.

Da Hedda slo gjennom som programleder i 20-årene, nøt hun det ikke slik hun nå nyter å være kunstner.

- Jeg var hele tiden redd for at noe skulle gå galt, for at jeg ikke skulle klare det. Slik tenker jeg ikke nå. Det henger sammen med tryggheten og erfaringen som følger med årene.

- Hva skulle du ønske at du visste da du gikk inn i 30-årene?

- At livet ikke er over når du runder 30. For mange er nok dette de beste årene i livet, og de ville nok vært det for meg også dersom jeg ikke hadde blitt syk.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også