Selvbruning

Slik får du perfekt brunfarge

God planlegging er gull verdt når du skal fikse brunfargen selv, forteller Trine Dehli-Cleve.

SOMMERBRUN: Juks deg til sommerbrun hud ved hjelp av selvbruningsprodukter.

SOMMERBRUN: Juks deg til sommerbrun hud ved hjelp av selvbruningsprodukter. Foto: Illustrasjonsfoto: Frederic Cirou /Colourbox.com

Publisert Oppdatert
EKSPERTEN: Tidligere danser og «Skal vi danse»-dommer Trine Dehli-Cleve er tilhenger av selvbruningskremer, og har lansert en egen kolleksjon. Les hennes råd her.

EKSPERTEN: Tidligere danser og «Skal vi danse»-dommer Trine Dehli-Cleve er tilhenger av selvbruningskremer, og har lansert en egen kolleksjon. Les hennes råd her. Foto: Glenn Svendsen/Stella Pictures

Har du lyst på en frisk farge på huden din i sommer, men kvier deg for å risikere farlig stråling og solbrenthet?

Da er det kanskje på tide å prøve «farge-på-flaske». Selvbruning har definitivt kommet for å bli, og det finnes utallige produkter på markedet.

Les mer og se video: Slik lindrer du solbrenthet

Best resultat ved planlegging

Det kan være veldig vanskelig å få et jevnt og fint resultat når man bruker selvbruning.

«Skal vi danse»-dommer og selvtitulert «dronning av selvbruning», Trine Dehli-Cleve, kommer til unnsetning og gir råd for hvordan man får perfekt resultat.

Hun har nettopp lansert sin egen selvbruningskolleksjon, og har en rekke tips til uerfarne smørere. Hun mener planlegging er nøkkelen til den rette fargen.

- Man oppnår best resultat ved god planlegging, enten man skal smøre seg om kvelden eller om morgenen. Det er også lurt å ha en plan over hvilken deler av kroppen man ønsker å smøre, og i hvilken rekkefølge man gjør det, forteller hun til Klikk.

Steder som tilbyr profesjonell spray tan ber sine kunder å stille helt rene når de kommer til behandling.

- Vi vil anbefale å være nydusjet og nyskrubbet før en sprayer seg selv, forteller Caroline Urke fra Artesia Spa i Oslo.

Konsistensen avgjørende

Trines 5 tips til påføring:

  • Pass på å velge riktig nyanse til din hud.
  • Ta deg god tid.
  • Unngå selvbruning rundt øynene, øyenbryn og langs hårfestet, dersom du ikke bruker en selvbruning tilpasset ansiktet.
  • Pass på tørre områder som: Albuer, knær, ankler, tær og hender.
  • Husk alltid å vaske hendene godt med såpe og vann umiddelbart etter påsmøring.

Når det gjelder å velge den rette selvbruneren understreker Dehli-Cleve viktigheten i å ha et godt kvalitetsprodukt.

- Konsistensen er helt avgjørende for å få et naturlig og jevnt resultat. Den skal være som en behagelig bodylotion, som trekker godt inn i huden uten å bli klissete, forteller hun.

Hun legger også til at billigere merker ofte gir større risiko for at fargen blir oransje.

- Det har med innholdet i selve produktet å gjøre, forklarer hun.

Urke ved Artesia Spa er enig i at det kan være lurt å styre unna markedets billigvarianter.

- Vi selger ikke sprayflasker til eget bruk så vi har ingen å anbefale, der må en kanskje prøve seg litt frem selv. Men godt etablerte merkenavn har ofte de beste produktene, mener hun.

Sukker avgir lukt

De fleste selvbruningskremer inneholder det kjemiske stoffet dihydroxyacetone (DHA). Det reagerer med proteiner i huden slik at det dannes et brunlig pigment.

- Det er dette sukkeret som avgir lukt, opplyser Dehli-Cleve.

Urke anerkjenner også den velkjente selvbruningslukten.

- Den vil lukte litt, så det er kanskje best å ta behandlingen en dag du skal være hjemme, råder hun.

Fargestoffet fester seg relatitivt overfladisk i huden og forsvinner vanligvis i løpet av noen dager.

Det vil si at man må gjøre hele operasjonen ganske ofte hvis man vil at resultatet skal holde seg.

Les mer og se video: Juks deg brun på 1-2-3

Foretrekkker krem

FLERE MULIGHETER: Trine selv foretrekker krem, men det finnes mange andre varianter av selvbrunere på markedet.

FLERE MULIGHETER: Trine selv foretrekker krem, men det finnes mange andre varianter av selvbrunere på markedet. Foto: iStockphoto

I dag er det mange forskjellige selvbrunere på markedet - produktet finnes som både krem, spray og gelé.

Selv foretrekker den tidligere danseren å bruke krem framfor andre alternativer.

- Da har jeg best kontroll for et vellykket resultat. Jeg føler også at krem ser mer naturlig ut, sier Trine Dehli-Cleve.

Hun forteller at en god selvbruning bør sitte mellom 5 til 7 dager, men legger til at dette varierer fra person til person.

Artesia Spa anbefaler også å ta ansvar for fargen selv.

- En bør ikke dusje på 8 timer, den trenger å tørke. Helst ikke vaske hender heller. Fargen vil holde seg best om du er flink å smøre deg inn med body lotion etter en dusj. Tørk deg forsiktig med håndkle, ikke dra hardt over huden, forteller Caroline Urke.

For maksimal effekt kan man gjerne smøre et litt tykkere lag. Dette vil selvfølgelig forlenge tørketiden noe. Normal tørketid er ca. 10 - 15 minutter, opplyser Dehli-Cleve.

Slik kommer du til

En vanlig problemstilling er at man fint klarer å påføre fargen på magen, beina og armene, men får et stygt skille til ryggen. Så hva gjør man når man hverken har kjæreste eller snille venner som kan smøre for deg på baksiden?

- Det finnes i dag diverse hjelpemidler å få kjøpt i parfymerier eller hos butikkjeden Enklere liv, forteller Dehli-Cleve.

ORANSJE ELLER HVIT?: Moteskaperen Valentino er kjent for å overdrive selvbruningen. Ekstra tydelig kommer oransjeskjæret fram når han står ved siden av bleke Anne Hathaway.

ORANSJE ELLER HVIT?: Moteskaperen Valentino er kjent for å overdrive selvbruningen. Ekstra tydelig kommer oransjeskjæret fram når han står ved siden av bleke Anne Hathaway. Foto: Stella Pictures

Hun nevner blant annet smøreren Kremsmører Delux, som man selv fyller opp med krem og fører over huden.

Hun anbefaler også å være oppmerksom på tørre steder som albuer, knær, ankler, tær, og hender, og å stoppe påsmøring med håndledd og ankler.

Bruk plasthansker

Artesia Spa mener plasthansker kan være en løsning.

- Få gjerne hjelp av en venn til områder en ikke ser skikkelig selv, og gjør det i godt lys. Det kan også være greit å bruke hansker, da kan en korrigere litt underveis også uten å bli veldig brun inne i håndflatene, råder Urke.

Renslighet er generelt et godt råd:

- Husk alltid å vaske hendene godt med såpe og vann umiddelbart etter påsmørning, understreker Dehli-Cleve.

Ikke farlig for intimområdene

Når det gjelder intimområder, som gjerne er barbert eller vokset, er hun ikke redd for å trå til.

- Det fungerer på samme måte som når vi shaver eller vokser leggene. Altså ingen problemer, sier den tidligere danseren.

Urke bekrefter dette.

- Vi utfører spray-tan med en stringtruse, og vi sprayer ikke områder innenfor trusen. En kan stå uten truse for å unngå mest mulig skille, og det er ikke farlig om fargen kommer nær et intimt område. Brystpartiet blir sprayet likt som alt annet, men man kan unngå det om ønskelig, forteller hun.

Les vår guide til intimvoksing her

Brukte Jif til fjerning

Det er likevel viktig å ikke overdrive selvbruningen. For eksempel bør man ta pauser mellom rundene.

- Det vil være lønnsomt om huden får hvile i et par dager før ny selvbruning påføres, forteller Dehli-Cleve.

Dersom man er storforbruker av selvbrunere anbefaler hun å investere i skikkelige renseprodukter framfor å eksperimentere på egenhånd, slik hun selv gjorde.

- Jeg har selv vært med på å bruke Jif skurekrem og andre farlige kjemikalier for å prøve fjerne skjolder. Det hører med til historien at dette var i min tid som aktiv danser og jeg var på den tiden storforbruker av veldig dårlige selvbruningsprodukter, forteller hun.

Artesia Spa ville heller brukt en skikkelig kroppskrubb.

- Om det skulle gå veldig galt, så er det igjen en skrubb vi vil anbefale. Dette vil hjelpe å fjerne døde hudceller, og fargen kan falme raskere. Husk å bruk forskjellig skrubb til ansikt og kropp. Ellers kan sminke dekke over mye, sier Urke.

- En kan også trøste seg med at om noen dager vil det se ganske så greit ut!, legger hun til.

Les også: Hudvett i solen

Tilbake til Klikk Mote

FRA VENSTRE: Clinique Self sun body daily moisturizer (kr 210), Lanôme Flash bronzer anti-age (kr 450), Estèe Lauder Bronze goddess self-tan body creme (kr 240), Dior Tube bronzer self-tanner natural glow (kr 300), Carita Progressif anti-age solaire self-tanning tinted cream for face (kr 680).

FRA VENSTRE: Clinique Self sun body daily moisturizer (kr 210), Lanôme Flash bronzer anti-age (kr 450), Estèe Lauder Bronze goddess self-tan body creme (kr 240), Dior Tube bronzer self-tanner natural glow (kr 300), Carita Progressif anti-age solaire self-tanning tinted cream for face (kr 680). Foto: Foto: HM Foto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning