Slik blir du kvitt gulskjær i håret

Hårtipsene alle blondiner trenger

Klor, hjemmefarge, sommersol og gamle vannrør; blondt hår har mange fiender.

GULT ER IKKE KULT: Både Katy Perry, Micha Barton og Jodie Foster har alle opplevd alle blondiners hårproblem: Gulskjær i håret.

GULT ER IKKE KULT: Både Katy Perry, Micha Barton og Jodie Foster har alle opplevd alle blondiners hårproblem: Gulskjær i håret. Foto: FOTO: Stella Pictures

Publisert Oppdatert

Det hevdes at blondiner har det mer moro enn sine brun- eller rødhårede søstre. Men det koster å være blond, sjansen er stor for at du - som blondiner flest - sliter med å holde håret fritt for både gul- og grønnskjær.

Og kanskje aller mest nå om sommeren, når håret utsettes for både sol, saltvann og klor.

Problemet er ikke bare forbeholdt de som får blondfargen sin fra en flaske; også naturlige blondiner kan slite med hår som blir gul-aktig innimellom.

- Enten du farger ditt hår lyst eller har naturlig blondt hår vil du nok høyst sannsynlig oppleve at håret ditt får gul- eller til og med grønnskjær noen ganger, forklarer stylist og frisør Tina Rismoen hos Hairport i Oslo til Det Nye.

- Sol, forurensing og mye bruk av styling og andre faktorer kan alle gjøre sitt til at håret gulner.

Klor og forurensning er fy-fy

Sommersolen bleker håret og resultatet er ofte en lite flatterende gulfarge - i tillegg til at håret blir tørt og porøst. At man i tillegg bader i både saltvann og klorbasseng hjelper heller ikke på saken.

- Klor fører ofte til at håret blir matt og får et svakt gulskjær som etterhvert kan gå over i grønnskjær, forklarer Rismoen.

- Forurensning og stylingprodukter er andre syndere som gulner håret. Når man er blond er håret veldig ofte skjørt, spesielt om man har bleket det blondere, og er derfor mer mottakelig for forurensning. Når håret suger til seg skitt og forurensning i luften kan resultatet rett og slett bli et mindre pent grønnskjær.

IKKE HELT DET SAMME: Lady Gaga har den mer ekstreme varianten av gult hår, mens Nicole Richie passer på at lokkene er lyseblonde, uten verken gul- eller grønnskjær.

IKKE HELT DET SAMME: Lady Gaga har den mer ekstreme varianten av gult hår, mens Nicole Richie passer på at lokkene er lyseblonde, uten verken gul- eller grønnskjær. Foto: FOTO: Stella Pictures/Beaut.ie

Gamle vannrør gir grønt hår

Ifølge det amerikanske nettstedet Beauty Editor har også vannet du dusjer i mye å si for hvor lenge håret ditt holder seg lyseblondt og pent.

- Sjekk hva vannet i dusjen din inneholder. Har vannet høyt innhold av jern, er det en kjent sak at dette ofte resulterer i en krass gulfarge i håret, står det forklart på nettsiden.

- Det smarteste du kan gjøre her, er å enten vaske håret i flaskevann - noe som kan bli dyrt i lengden, eller investere i et godt filter til dusjen, som fjerner klorin, syntetiske kjemikalier og tungmetaller fra vannet.

Rismoen er enig i at vannkvaliteten har mye å si når det gjelder blondt hår.

- Faktisk er det et kjent problem i gamle bygårder i Oslo, hvor vannrørene inneholder kobber, forklarer frisøren.

- Her opplever mange at dusjen etterlater dem med et svakt grønnskjær i håret, som med tiden kan bli ganske grønt om man ikke korrigerer fargen.

Bassengvann som inneholder klor har også den effekten at blondt hår ofte ender opp med grønnskjær etter noen dukkerter. Her er det beste rådet å ha på seg en badehette - eller unngå å dukke håret under vann.

Sunt hår holder bedre på fargen

Som med de fleste andre ting er det lettere å forebygge enn å behandle, og dette gjelder også for hårfarge. Sunt gjennomfuktet hår er sterkere og lar seg i mindre grad påvirke enn hår som er tørt, slitt og porøst.

Eier og senior Art Director hos Adam og Eva Grensen og kreativ leder for Adam og Eva-Akademiet, Eirik Thorsen, forklarer:

- Blondt hår, spesielt om det er bleket, er ofte tørt, så min beste anbefaling er å kure håret minst én gang i uken, med en hårmaske eller kur med gjennombyggende proteiner og massevis av fuktighet.

Eksperten anbefaler å ta ekstra godt vare på håret i sommerferien, hvor mange opplever at de vakre lyse lokkene ser mest ut som tørre gule strå når ferien er over.

- Det er ikke bare huden som trenger beskyttelse fra solen. Bruk hårprodukter som har UV-filter også, forklarer Thorsen.

- Det kan være fristende å la håret bli naturlig solbleket, men det er ikke bra for håret. Så pøs på med solbeskyttelsesolje eller - milk, alt etter hårtype. Det er også lurt å ha uv-sprayen med på stranden og spraye i etter at du har badet.

En stor solhatt vil også være med å beskytte hårmanken.

Og når du kommer hjem:

- Kom deg til frisøren for en dyptvirkende kur og klipp av slitte tupper, råder Thorsen.

- Da bevarer du håret best mulig.

Pass på at håret blir skinnende rent

Det er ikke bare sol og klorvann som kan slite på håret og forandre fargen. Produktrester som blir igjen i håret vil også føre til at håret sakte med sikkert får gulskjær.

På nettstedet Beauty Editor forklarer man:

- Enkelte hårprodukter blir ofte liggende igjen som rester i håret, selv om man vasker med vanlig sjampo. Hårgelé, stylingkremer og noen tunge hårmasker er vanskelig å få renset godt nok ut, og bygger disse restene seg opp på håret, kan resultatet fort bli matt og gulaktig hår.

- Jeg pleier alltid å anbefale å bruke en god rensesjampo innimellom, forklarer Rismoen.

- Disse er designet for å løse opp alt av produktrester som blir liggende igjen på håret, og er ypperlige til å bruke med jevne mellomrom, spesielt kanskje om sommeren.

Thorsen er enig:

- En rensesjampo er fint å bruke om du bader i klorvann, på denne måten fjerner du restene fra vannet som kan skape grønnskjær i håret.

Lilla nøytraliserer gulfarge

De siste årene har det dukket opp serier med lilla-pigmenterte produkter til bruk i blondt hår hos de aller fleste sjampo-produsenter. Og ikke uten grunn.

- Lillapigmenter nøytraliserer gule- og gulltoner i blondt hår, forklarer Rismoen.

BESKYTTELSE: Nå på sommeren er det viktig å beskytte håret både på stranda og i vannet.

BESKYTTELSE: Nå på sommeren er det viktig å beskytte håret både på stranda og i vannet. Foto: FOTO: Colourbox

- Dermed demper du gulskjæret ved å benytte produkter som er lilla på fargen.

Frisøren forklarer:

- Det er viktig at sjampoen ikke går over i blått, da blått og gult - blå sjampo og gult hår - jo blir grønt. Jeg vil også på det sterkeste anbefale å kjøpe pigmentert sjampo hos frisøren, da de vil kunne fortelle hvilke pigment nettopp du trenger for å nøytralisere toner i ditt hår, og hvilken sjampo som passer best til deg. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye pigmenter de forskjellige sjampoene inneholder.

I likhet med sjampoer finnes det også noen typer glansvaskbehandlinger som fungerer slik at de opprettholder en kaldere nyanse i blondt hår. De fleste av disse kommer i en rekke fargenyanser, så igjen vil det nok lønne seg å spørre en profesjonell om hjelp til å velge den riktige.

Krever vedlikehold

Det koster å være blondine.

For ikke bare må man friske opp røtter som blir synlige mye oftere enn dersom man var mørkere i håret, men også nyansen av blond krever både arbeid og vedlikehold.

- Uansett hvor kald hårfargen er i utgangspunktet, vil alltid den varme fargen skinne igjennom etter en stund, forklarer Rismoen.

- Dette er fordi blå og lilla pigmenter er så store at de alltid vil falle ut av håret først, og det som er igjen da er de gyldnere varme tonene.

Eksperten forklarer:

- Vi frisører jobber utifra noe som heter en underlagstabell, fordi i alle farger finnes et lag av flere farger inni. Når håret da "lysner", er det de fargene som er inne i håret som blir mer synlige.

Å gjøre fargejobben hjemme er noe frisøren fraråder:

- Om du skal farge håret lysere - noe som i utgangspunktet er vanskelig å gjøre - skal du gjøre det med en kald farge, forklarer Rismoen.

- Dette er nesten umulig å gjøre med butikkfarger om du ikke har kunnskap innen fargeteori. Det har med hvilken fargedybde du ligger på og hvilken nyanse.

Mange finner farger på esker i butikken som de synes er fine - og blir fristet til å prøve selv.

- I seks av syv tilfeller blir nok ikke resultatet som på esken, mener Rismoen.

- Og verre enn en stygg hårfarge er det jo om du også skulle komme til å over-bleke eller farge håret slik at det blir fullstendig ødelagt.

Les også:

Gjør du dette varer brunfargen lengre

Lag din egen bodylotion

Her er de mest populære kremene

Tre fine fletter du klarer å lage selv

HOLD PÅ BLONDFARGEN: 1. Cool Silver serien fra Björn Axén, fra kr 175, Vita.  2. Sheer Blonde sjampo fra John Frieda, kr 79, Coop/Rimi. 3. Colour Rescue sjampo fra Joico, kr 169, Nikita. 4. Blue Malva sjampo og balsam fra Aveda, fra 69, Lookfantastic.com. kr 5. Blonde Glam produkter fra Redken, fra kr 79, Beautybay.com.

HOLD PÅ BLONDFARGEN: 1. Cool Silver serien fra Björn Axén, fra kr 175, Vita. 2. Sheer Blonde sjampo fra John Frieda, kr 79, Coop/Rimi. 3. Colour Rescue sjampo fra Joico, kr 169, Nikita. 4. Blue Malva sjampo og balsam fra Aveda, fra 69, Lookfantastic.com. kr 5. Blonde Glam produkter fra Redken, fra kr 79, Beautybay.com. Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning