Tre av fire norske kvinner ønsker å fikse på utseendet

- Jeg vil bare bremse tiden litt

Vi er mer fornøyde med utseendet enn både svenske og danske damer, likevel kan 76 prosent av oss tenke seg å fikse på noe.

LITT NIP OG TUCK: Det har blitt hverdagslig å fikse på utseendet ved hjelp av skalpeller og sprøytestikk.
LITT NIP OG TUCK: Det har blitt hverdagslig å fikse på utseendet ved hjelp av skalpeller og sprøytestikk. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Utseendet teller. Vi dømmer både oss selv og andre etter ansikt, kropp og klær, og vet at førsteinntrykket er viktig, enten det dreier seg om en hot date eller et jobbintervju.

Og det holder det ikke lengre med trening, sunt kosthold og kremer. En fersk undersøkelse utført av You Gov (se fakta om undersøkelsen nederst i saken) viser nemlig nå at selv om norske kvinner fortsatt ikke er like villige til å gå under kniven for ungdom og skjønnhet som i mange andre land, så blir det også her stadig mer vanlig å fikse på utseendet ved hjelp av sprøyter og skalpell.

Fornøyde nordmenn

Ifølge underøkelsen fra tidligere i vår uttalte hele 76 % av norske kvinner at de kunne tenke seg å gjøre inngrep og endringer - til tross for at hele 63 prosent innrømmet at de føler seg tilfredse med utseendet. Til sammenligning er bare 58 prosent av danskene og 62 prosent av svenskene fornøyde med speilbildet sitt.

- Mange tenker på muligheten rett og slett fordi det er blitt mer vanlig å snakke om kosmetiske korreksjoner, forklarer fagsjef og spesialist i plastisk kirurgi ved Akademikliniken, Bjørn Tvedt, til Kamille.

Kirurgen forklarer at det ifølge undersøkelsen er kvinner mellom 32 og 55 år som er mest åpne for kosmetisk kirurgi.

LØFTET FJESET: Matriarken i Kardashian familien, Kris Jenner, fikk i en nylig episode av reality-serien Keeping Up With The Kardashians foretatt en ansiktsløftning fordi hun var misfornøyd med hva alderen hadde gjort med fjeset sitt.
LØFTET FJESET: Matriarken i Kardashian familien, Kris Jenner, fikk i en nylig episode av reality-serien Keeping Up With The Kardashians foretatt en ansiktsløftning fordi hun var misfornøyd med hva alderen hadde gjort med fjeset sitt. Foto: FOTO: Stella Pictures

Psykolog Guro Øiestad synes det er positivt at 2/3 av norske kvinner er fornøyde med utseendet.

- Det er viktig å huske på at det å tenke på å gjøre noe ikke er det samme som å faktisk gjøre det, sier psykologen til Kamille.

- Jeg har også enkelte dager sett meg i speilet og tenkt. "Burde jeg gjort noe med disse rynkene?", det tror jeg mange gjør.

Fokus på kosmetisk kirurgi og annonseringen av hvor lettvint det er forklarer det høye tallet mener Øiestad.

- Jeg tror ikke det er rart at mange sier de har vurdert det, forklarer psykologen.

- Men selv har jeg bestemt meg for at jeg skal være som jeg er.

Vil ha tilbake sin gamle kropp

FJERNET MAGEFETT: Det er mer vanlig å trimme bort magefett enn å sprøyte silikon i puppene.
FJERNET MAGEFETT: Det er mer vanlig å trimme bort magefett enn å sprøyte silikon i puppene. Foto: FOTO: Akademieklinikken

- Det er en myte at plastikkkirurgi er synonymt med unge jenter som drømmer om Playboy-pupper og sprettrumpe, forklarer Tvedt.

- De fleste som kommer inn her er voksne kvinner som bare vil ha tilbake litt av den kroppen de hadde da de var yngre, gjerne før man fikk barn.

De vanligste inngrepene er blant sine pasienter er ifølge kirurgen brystreduksjon, fjerning av løs hud og fettsuging.

For mange er det å kunne skru tiden tilbake i fjeset som lokker, og ifølge undersøkelsen innrømmer 32 % av de spurte at de har vurdert botox og fillere.

- Å bekjempe alderstegn ved injeksjoner er nok et eksempel på at kosmetiske inngrep har blitt dagligdags, forklarer kirurgen.

- Her har nok mange en lavere terskel enn til kniv og skalpell.

Ja til botox, skeptisk til skalpell

Kamille tok en runde på Facebook for å finne ut av hva norske jenter egentlig tenker om dette. Flertallet viste seg å være nokså skeptiske til å la seg operere for estetikk.

- Jeg har prøvd botox for et par år siden, forklarer 39 år gamle Bente.

- Jeg var veldig fornøyd og kommer til å prøve det igjen. Men å operere noe er uaktuelt, det virker på en måte som et større skritt å ta.

28 år gamle Stine-Marie er enig:

- Jeg ville ikke vært imot å prøve botox eller kanskje sånn kjemisk peeling, men jeg er også usikker på om jeg ville la meg operere. Men det er lett å si det når man er 28, og kanskje jeg føler annerledes når jeg er 48.

Idun 32 år er uenig:

- Jeg kommer aldri til å gjøre noe inngrep. Jeg trener, spiser sunn mat og tar vare på huden min. Det holder, det er nok for meg. Jeg vet at jeg er sunn og frisk og liker det jeg ser i speilet.

30 år gamle Elin er positiv til å få rettet på puppene.

- Det har jeg alltid sagt, at jeg er passe fornøyed med puppene mine, men jeg tror at jeg kommer til å trenge litt påfyll etter graviditet og amming.

- Jeg vurderer mageplastikk, forklarer 31-år gamle Marte, som fikk barn i fjor.

IKKE LENGER TABU: Nå skjuler vi ikke det lengre om vi har prøvd botox eller fillere.
IKKE LENGER TABU: Nå skjuler vi ikke det lengre om vi har prøvd botox eller fillere. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Jeg har siden jeg født hatt litt sånn "pose" som henger over buksene, og selv om jeg trener og nå veier det samme som før jeg ble gravid, så er den der. Jeg vil ha den vekk og tror det kommer til å gjøre at jeg liker magen min igjen.

- Jeg ville aldri tatt ansiktsløft, røper Trine på 34.

- Jeg har sett på TV hvordan man liksom løfter fjeset av og setter det på igjen, og det så helt for jævlig ut.

Lise på 40 år tenker på botox:

- Faktisk snakket jeg og en venninne om det her om dagen. Både for å se hva det er og hvilken effekt det har. For kirurgi er uaktuelt, jeg vil ikke ha Playboy-pupper eller plastikkfjes, jeg vil jo bare bremse tiden litt.

Sosialt akseptert

- Det har har skjedd et skifte i måten vi ser på kosmetiske inngrep på, forklarer trendanalytiker og sosialantropolog i Eye;watch, Gunn-Helen Øye, til Kamille.

- Selv om vi ikke er i nærheten av å ha et så avslappet forhold til det som man har i land som Brasil, så er det nå mye mer akseptert også her.

Øye forklarer at vi gradvis har forandret innstilling.

UNG OG FRESH: Mange ønsker å kjenne seg mer igjen når de ser seg i speilet, og tyr til kosmetisk kirurgi for å nå målet.
UNG OG FRESH: Mange ønsker å kjenne seg mer igjen når de ser seg i speilet, og tyr til kosmetisk kirurgi for å nå målet. Foto: FOTO: Colourbox

- Før var det ingen vanlige folk som benyttet personlig trener, mens nå er det helt sosialt akseptert å si at man betaler noen for å hjelpe til med å holde seg i form.

Verdt å sjekke før du legger deg under kniven

Kirurg Bjørn Tvedt har gode råd til deg som lurer på om du skal få rettet på noe.

1. Hvorfor?

  • Spør deg selv om hvorfor du ønsker dette.
  • Har du villet dette lenge, eller blitt inspirert nylig?
  • Ta valget selv, ikke la deg påvirke av andre.
  • Vent om du er i tvil.

2. Hva vil du oppnå?

  • Vær realistisk rundt forventninger og mål.
  • Hva er mulige konsekvenser?

3. Hvem skal utføre inngrepet?

  • Gjør egne undersøkelser.
  • Spør om kirurgens utdannelse, erfaring og hvor faglig oppdatert vedkommende er.

4. Hvor skal inngrepet utføres?

  • Sjekk om inngrepet skal skje på et sykehus, i et kontormiljø eller et annet sted.
  • Vær sikker på hva som finnes av sikkerhetsutstyr og overvåkning.

5. Hva koster det?

  • Gjør research på forhånd, finn ut hva som inngår i pristilbud.
  • Finn ut av eventuelle ekstrakosntader.

Man lar seg også i mye mindre grad sjokkere når noen man kjenner innrømmer å ha prøvd botox eller kirurgi i kampen for skjønnheten.

- Det er blitt hverdagslig, mener trendforskeren.

- Det er akseptert å si at man bruker tid og penger på kropp og utseende nå.

Ikke bare jåleri

Tvedt forklarer at det for mange som lar seg operere slett ikke bare dreier seg om jaget etter perfeksjon.

- Noen tror kosmetisk kirurgi bare er jålete, men de aller fleste som kommer hit er jordnære mennesker som bare ønsker å gjøre noe for seg selv.

Også Øiestad mener at en korreksjon av utseendet kan være riktig for noen.

- For de som har kroppslige avvik som er hemmende kan dette være en god løsning.

Ingen snarvei til lykke

- Det er et sykdomstegn i samfunnet når ytre skjønnhet blir selve bildet på lykke og suksess, mener Øiestad.

- Det er en tvilsom verdi å bygge livet sitt på å få den perfekte kroppen, spesielt når man tenker på steder hvor lykken er å skaffe seg tak over hodet eller føde friske barn.

Psykologen mener det er banalt å overdyrke egen skjønnhet på den måten vi gjør.

- I India drømmer folk om å bety noe for andre, her drømmer vi om et perfekt utseende, det burde ringe en klokke hos oss.

Å fjerne seg fra den viktige selvaksepten og selve livet sitt er faren jo mer man fokuserer på ønsket om å stadig bli mer perfekt , mener Øiestad:.

- For de aller fleste ligger nøkkelen til et godt liv i å drive med noe du trives med og å være sammen med folk du er glad i. I tillegg til å akseptere at man ikke kan være verdensmester på alt, og at kropper er forskjellige og endres gjennom livet.

Psykologen advarer:

-Det er klart at det gjør noe med selvfølelsen å føle seg bra, men å tro at svaret på lykken er perfekte lår eller pupper som ikke synker med årene, det er å lure seg selv.

  • Undersøkelsen ble gjennomført av analysebyrået You Gov i februar 2012 på oppdrag av Akademieklinikken. 1000 kvinner og menn i henholdsvis Norge, Sverige og Danmark har gitt svar på holdninger knyttet til medisinsk kosmetiske og plastisk kirurgiske behandlinger. Undersøkelsen er web-basert.

Les også:

Den beste skjønnheten kommer innenfra

Slik kler du deg for din fasong

Hvor forfengelig er du? Ta vår test og finn ut.

Her er skjønnhetsproduktene ekspertene ikke kan leve uten

Denne saken ble første gang publisert 22/07 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også