Trender for plussize-jenter

- Plussize-jenter må våge å vise mer hud

Nei, man må ikke styre unna visse trender bare fordi man er over størrelse 42. Her viser Tove (str. 46/48) deg hvordan sommerens hotteste plagg kan brukes!

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det kan være fint å begrense seg her i livet.

Man behøver ikke alltid hive i seg en sekspakning med øl bare fordi det er fredag, og det er ingen som strengt tatt trenger å bruke tusenvis av kroner på ukentlige shoppingrunder.

Vi må heller ikke dytte i oss kake og godterier daglig. Og vi som røyker vet nøyaktig hvor tullete det egentlig er.

Men er det ett område jeg synes at jenter, spesielt oss med større størrelser, skal bryte fri fra begrensninger, så er det i klesveien.

- Sånn kan ikke jeg gå kledd

Hvert år, og spesielt på sommeren, kommer de nye og freshe trendene inn, og for mange forblir gleden ved å se klærne på andre.

Selv om man gjerne skulle gått kledd slik selv, har man lett for å tenke at "sånn kan ikke jeg gå kledd", eller "det finnes nok ikke noe lignende i min størrelse uansett".

Okay - den siste tanken har man ofte rett i, for utvalget for oss over størrelse 46 er slettes ikke bra. Men; det har absolutt blitt bedre de siste årene, og spesielt kjedebutikker som Lindex, Zizzi, Kappahl og H&M har forbedret både utvalget og stilen betraktelig.

Og du kan da gå i akkurat det du selv vil. For det finnes faktisk ingen regler som sier at bare visse mennesker får kle seg i visse klær.

Det er klart; noen antrekk og plagg er mindre komfortable enn andre - uansett hvilken størrelse man er. Og da kan det være greit å være klar over hvilke triks man kan gjør for å følge trenden, men på sin egen måte.

Til syvende og sist spiller det jo ingen rolle hvor moteriktig man måtte være, hvis man konstant går og drar i klærne og er tydelig ubekvem.

I videoen over har jeg tatt for meg en del av sommerens trender - og spesielt hvordan man kan bruke disse for å vise litt ekstra hud, som er særdeles hot denne sommeren.

Men man må ikke vise hud for å være moteriktig, langt derifra - og vil du ikke, så lar du vær. Heldigvis har vi mange andre trender å leke oss med fremover.

HELHVITT/MONOKROMT/MAGETOPP: Hvit Blazer fra Zizzi (str. 44 kr 899). Hvite Bukser fra Zizzi (kr str. 50 kr 899). Hvit singlet fra Zizzi (str. M kr 199), Fedora-hatt fra Lindex (kr 249). Smykke fra Linedex (kr 79,50). Pumps fra Zara (kr 399).

HELHVITT/MONOKROMT/MAGETOPP: Hvit Blazer fra Zizzi (str. 44 kr 899). Hvite Bukser fra Zizzi (kr str. 50 kr 899). Hvit singlet fra Zizzi (str. M kr 199), Fedora-hatt fra Lindex (kr 249). Smykke fra Linedex (kr 79,50). Pumps fra Zara (kr 399). Foto: FOTO: Tove Eggen

Helhvitt

Selv om sommeren ofte byr på plagg i hvite toner, så er en stor trend for sommeren 2014 å la både overdel og underdel være hvit - og i samme tone.

Looken i seg selv oser av selvtillit, og har en sleek feeling over seg - så lenge man klarer å holde plaggene rene, så klart.

Innenfor den helhvite trenden ser vi ofte en dressbukse kombinert med en blazer for en ekstra sofistikert look.

Dette er et antrekk som lett kan brukes både på jobb og i festlige lag, så her er det bare å fylle opp garderoben med helhvite dresser.

Sammen med dressen har vi også en perfekt anledning til å snike inn nok en trend; nemlig magetoppen.

Flere muligheter

Magetoppen gir antrekket en litt mer sporty vri, som vi også ser mye av i motebildet, og tillater oss å vise litt mage i front uten at det blir for mye sammen med dressjakken.

Trikset, som du kan se i videoen over, er å bruke en vanlig tynn, hvit singlet. Den kan fint brettes opp som en magetopp.

Da kan man enkelt brette den ned igjen hvis man plutselig befinner seg i en situasjon hvor man ikke lenger ønsker å vise magen. Om ikke magen er panneflat eller jevn i hudfargen, så gjør det så klart ingenting.

Det er selvfølgelig viktig at du føler deg komfortabel med snittet på klærne, og hvor mye hud som vises, men vi har alle godt av å se flere forskjellige mager rundt omkring.

Har du lyst, har du lov! Men synes du fortsatt at magetoppen er litt skummel, elle bare ikke fin, kan du dra inn en siste trend til denne looken ved å bruke en sort blondetopp, som fortsatt viser hud på en subtil måte.

Da har vi også plutselig fått et monokromt antrekk som også står i høysetet denne sommeren.

Maxikjole

MAXIKJOLE: Sort kjole fra HM+ (str. 2XL kr 199). Boots fra Catarina Martins (kr 1.895). Veske fra Lindex (kr 299), Smykke fra Lindex (kr 189). Belte fra Kappahl (kr 89).

MAXIKJOLE: Sort kjole fra HM+ (str. 2XL kr 199). Boots fra Catarina Martins (kr 1.895). Veske fra Lindex (kr 299), Smykke fra Lindex (kr 189). Belte fra Kappahl (kr 89). Foto: FOTO: Tove Eggen

Ingen sommer uten den klassiske, enkle maxikjolen som rett og slett ser ut som en lang singlet. Men det er ikke alltid like lett å vite hvordan man kan bruke og style disse enkle plaggene.

Selv har jeg ofte gått for de trange variantene. Veldig mange, uansett størrelse, kler dette, men etter mange år med bomkjøp har jeg funnet ut at det ikke er for meg.

Nå bruker jeg heller én størrelse for stor, slik at kjolen henger rett ned utenpå formene mine og svinger bare litt inn i midjen på grunn av formen kjolen er sydd i.

For å dra inn litt mer former, og enkelt style kjolen fra stranda til restaurantbesøk eller shopping, tar jeg i bruk enkle tilbehør.

Et bredt statement-belte i midjen er perfekt for en timeglassform, og dra gjerne litt i stoffet både under og over beltet for en forsterket effekt.

Deretter et smykke i halsen slik at fokuset ikke kun ligger på midjen, sammen med en ganske stor veske og armbånd. Da får antrekket en fin balanse, og fokuset faller ikke kun på den hele formen som kjolen i seg selv gir.

Skjørt

Butikkene er fulle av skjørt om dagen, og de er ofte korte, ledige og veldig yndige. Jeg har alltid heiet på at plussize-jenter skal vise mer ben, og gjerne la skjørtekanten krype oppover.

SKJØRT: Sort og hvitt skjørt fra Kappahl (str. 44/46 kr. 399). Sort polkadott-topp fra HM+ (str. xl kr. 199). Hvit og sort bluse fra HM+ (str. 50 kr 249).

SKJØRT: Sort og hvitt skjørt fra Kappahl (str. 44/46 kr. 399). Sort polkadott-topp fra HM+ (str. xl kr. 199). Hvit og sort bluse fra HM+ (str. 50 kr 249). Foto: FOTO: Tove Eggen

De perfekte stedene for et skjørt å slutte er: på det tykkeste stedet på lårmuskelen, rett over kneet, rett under kneet eller på det smaleste stedet på ankelen.

Da kan man ikke gjøre feil. Når man går for de korte skjørtene, som jeg viser i videoen over, kan det være lurt å bruke litt chunky sko for å unngå at beina blir for smale i forhold til hoftepartiet.

Ankelsko, tykke hæler eller til og med boots er perfekte her, og gir en litt mer leken eller røff look - alt ettersom hvilke sko du går for.

Helmønster med en ny vri

Oventil kan det være fint å være litt mer tildekt for å balansere ut antrekket, men en fint alternativ er å gå for en gjennomsiktig topp.

Da mange av disse skjørtene bruker print-trenden, er det også gøy å hive seg på og kjøre hele antrekket i print.

Å bruke matchende mønster både oventil og nedentil er supertrendy denne sommeren, men kan for noen oppleves som litt voldsomt.

Et lurt triks er å gå for mønster i samme toner, slik som i videoen med sort og hvitt, men ikke samme mønster. Da minner det om helmønster-trenden, men antrekket blir fortsatt delt opp i tydelige soner, og er derfor mye enklere å bære.

Casual-sommer

Selv om mye av motebildet regelrett stråler av metalliske stoffer, paljetter, blonder og blomsterprint, er det også fortsatt rom for en mer avslappet stil.

Inka-print-mønsterene er perfekte for dette, da de kan trylle om en fancy kjole eller tettsittende bukse til noe langt mer casual på sekundet.

CASUAL SOMMER: Inkaprint-jeans fra Zizzi (str. 46 kr. 699). Tanktopp- singlet fra Lindex (str. L kr. 199). Denimshorts med blonder fra Zizzi (str.46 kr. 499). Bluse fra Zizzi (str. s kr. 499). Sort jakke fra Zizzi (str. s kr. 799). Magetopp fra Mango (str. xl kr. 149,95). Snekkerbukser fra Zizzi (str. 46 kr. 799).

CASUAL SOMMER: Inkaprint-jeans fra Zizzi (str. 46 kr. 699). Tanktopp- singlet fra Lindex (str. L kr. 199). Denimshorts med blonder fra Zizzi (str.46 kr. 499). Bluse fra Zizzi (str. s kr. 499). Sort jakke fra Zizzi (str. s kr. 799). Magetopp fra Mango (str. xl kr. 149,95). Snekkerbukser fra Zizzi (str. 46 kr. 799). Foto: FOTO: Tove Eggen

Vi kommer også til å se mange versjoner av magetoppen, hvor en vanlig t-skjorte eller singlet knytes i front for å vise litt av magen.

Dette er superfint, og passer spesielt godt til blyantskjørt, shorts eller bukser med høyt liv - men kan være litt mer tricky sammen med en stram jeans som stopper rett under navlen.

Da liker jeg heller å knyte toppen opp på ryggen. For å vise litt rygg kan være utrolig fresht og sexy, uten at man viser for mye.

- Du må eie antrekket ditt

Denimshortsen er noe alle sikler etter denne sommeren, og vil du være ekstra med i motebildet, går du for en variant med blondedetaljer.

Det finnes mange halvlange versjoner hvis du synes de korte er litt for skumle, men shorts som går helt ned til knærne er ikke nødvendigvis flatterende.

Da skjulere du muskulatur og den fine konturen beinet ditt fra lårmuskelen og ned skaper, og man kan faktisk virke større ut enn det man egentlig er.

Og til slutt må vi ikke glemme at snekkerbuksa som er tilbake for fullt i år. Enten om det er en bukse-, skjørt- eller shorts-versjon du går for, er dette plagget utrolig morsomt, og kan enkelt styles til det meste.

Men husk - man må virkelig eie stilen sin, hvis det er en trend man er ute etter. Så opp med nesa, brystet frem og vær stolt over den kroppen og klesstilen du har!

Les også:

Her er bildet som har fått én million til å trykke "like"

Ti klassiske plagg og trender som kler alle størrelser

- Bare feite mødre liker plussize-modeller

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning