DIY: De dyreste hudpleieproduktene kan du lage selv

Lag din egen skrubb

For mye sukker eller salt er ikke bra for magen, men huden har en helt annen mening.

GJØR DET SELV: Hvorfor bruke masse penger på dyre hudpleieprodukter hvis man kan lage det hjemme selv?

GJØR DET SELV: Hvorfor bruke masse penger på dyre hudpleieprodukter hvis man kan lage det hjemme selv? Foto: FOTO: Tove Eggen

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det skjer noe med huden når vi går over til høst og vinter.

Etter et par sommermåneder med frisk brunfarge, fuktig hud og generell glød, skifter huden raskt tilbake til blek, tørr og gusten tilstand.

Og det er ikke bare fordi lufta er tørr og kald at huden streiker.

Ifølge Norsk helseinformatikk så blir den tynne, øverste delen av huden borte når vi blir solbrente. Uten dette hudlaget er det vanskelig å bevare fuktigheten i de nedre lagene av huden, og man sitter igjen med tørr hud.

Men det er ikke bare utseendet dette har betydning for. Tørr hud krymper og lager sprekker som bakterier og infeksjoner lett kan sette seg i - så at dette er noe vi vil unngå, er det ingen tvil om.

Gir rom for ny hud

Ved å skrubbe (som også kalles å eksfoliere eller peele) huden, fjerner vi døde hudceller som kroppen ikke har bruk for lenger. Disse kommer bare i veien for fuktighet og gjør det vanskelig for den nye huden under å komme frem.

Man kan skrubbe med enhver form for rue teksturer, det være seg med en svamp, hanske, hamp eller krembaserte produkter tilsatt små korn. Når disse rue teksturene gnis mot huden, skrubber de vekk de døde hudcellene.

Ifølge den amerikanske antiage-legen Alan Sears vil dette også være med på å gi oss et yngre og glødende utseende og de andre fordelene han lister opp er:

 • Renser porene godt.
 • Gjør at huden lettere puster.
 • Stimulerer blodsirkulasjon.
 • Fjerner forurensing fra huden.
 • Hjelper til med å regenerere ny hud.
 • Holde huden ung av utseende.
 • Styrker og strammer hudvev.

Med andre ord; har du ikke prøvd å skrubbe, peele eller eksfoliere huden i ansikt og på kropp enda, så er det på høy tid!

Søtt og salt

ENKELT: To spiseskjeer med salt eller sukker, og to spiseskjeer med ekstrajomfruolivenolje er alt som skal til! Bland godt sammen og la stå i én time før bruk.

ENKELT: To spiseskjeer med salt eller sukker, og to spiseskjeer med ekstrajomfruolivenolje er alt som skal til! Bland godt sammen og la stå i én time før bruk. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Hjemmelagede skrubber basert på salt eller sukker er svært populære da de både er billige og effektive.

Huden blir like myk som en babyrumpe.

De små, fine kornene som vanlig matsalt og sukker er malt ned til, er den ideelle størrelsen for å eksfoliere bort tørr hud.

Og selv om vi alle vet at for mye sukker og salt i maten ikke er bra for blodsukkeret, insulinnivået eller blodtrykket, så har den en helt annen effekt på utsiden av kroppen.

- Sukkerkornene vil fjerne døde hudceller og kan tilføre fuktighet hvis sukkerkornene løses godt opp, mens havsalt gir en meget effektiv skrubb til huden ved at den er veldig næringsrik, og har vært brukt gjennom århundrer, forklarer fagsjef ved hudpleieimportøren Skintific, Ann Kristin Stokke.

Oljen er viktig

Forskjellige oljer har vært veldig i vinden i det siste, både innen hud- og hårpleie. Men ofte glemmer vi at noen av de aller beste oljene finner vi på kjøkkenet.

For eksempel kan lakserolje (castorolje) fungere ypperlig mot korte og tørre øyevipper eller lite hårvekst langs bryn. Ekstra jomfru olivenolje er kjent for å være en av få oljer som er fuktighetsgivende uten å føre til utbrudd.

Derfor er nettopp ekstra jomfru olivenolje perfekt som flytende base til en sukker- eller saltskrubb, slik at det blir lettere å gni blandingen mot huden, og sørge for litt ekstra næring når man først er i gang.

YouTube sin desidert største skjønnhetsguru, Michelle Phan, er stor fan av å bruke oljen i sine skjønnhetsrutiner, og implementerer den i alt fra øyesminkefjerner, sminkekosterrens og selvfølgelig i ansikts- og kroppsskrubber.

- Ekstra jomfru olivenolje er ikke bare naturlig hypoallergisk, men inneholder også vitaminene A og E som fungerer som antioksidanter, og kan reparere og fjerne huden som konstant blir skadet av solstråler og forurensning. Huden blir like myk som en babyrumpe, forteller Phan i en av videoene sine.

Men det stopper visst ikke der. Ekstra jomfru olivenolje kan også være med på å bremse ned aldringen.

- Denne oljen virker nærende og er meget rik på antioksidantet polyfenoler, som gjør den til en olje som også motvirker aldring, sier Stokke.

Vi tester

For å finne ut av hvorvidt sukker eller salt er best i denne type skrubb (og fordi leggene mine er knusktørre om dagen), ville vi teste begge versjonene selv.

SKRUBB I VEI: Selv om oljen kan renne litt og gulvet blir glatt (obs!), så glir den fint over ansiktet. Jo finere korn, jo tykkere og seigere blir blandingen og dermed lettere å bruke.

SKRUBB I VEI: Selv om oljen kan renne litt og gulvet blir glatt (obs!), så glir den fint over ansiktet. Jo finere korn, jo tykkere og seigere blir blandingen og dermed lettere å bruke. Foto: FOTO: Tove Eggen.

- Med utgangspunkt i min erfaring vil salt gi en kraftigere, mer effektiv skrubb, mens sukker vil være midlere. Men med begge stoffene er det avgjørende hvor store korn og hvor mye olje du bruker, samt trykket du bruker når du skrubber. Salt vil virke mer rensede og avgiftede, mens sukker kan tilføre fuktighet, forklarer Stokke.

Jeg gikk derfor for vanlig strøsukker og bordsalt slik at kornene skulle være så like som mulig.

På nettet finnes det flere oppskrifter på disse skrubbene, og man kan tilføre ingredienser som honning eller aloe vera hvis man vil. Men for å gjøre testen så lik og basert på "sukker eller salt?" som mulig, fulgte jeg denne oppskriften:

 • To spiseskjeer med sukker/salt.
 • To spiseskjeer med ekstrajomfruolivenolje.
 • Rør godt.
 • La stå i minst én time slik at oljen trekker seg godt inn i sukkeret/saltet.

Litt klønete men effektivt

Som Stokke tidligere hadde advart oss, så ville disse skrubbene være litt klønete å bruke.

- Du kan absolutt bruke hjemmelaget skrubb før du dusjer, men vær oppmerksom på at det kan gi mye søl i dusjen/på badet. Dersom huden din er meget sensitiv eller du har åpne sår/skader, så vil en saltskrubb være for kraftig for din hud, oppklarer Stokke.

Hverken sukkeret eller saltet er like lett å smøre og gni over huden, slik som et kjøpt ferdigprodukt er - men det går helt fint. Det blir veldig oljete, naturligvis, på gulvet - så vær forsiktig når du beveger deg.

FØR/ETTER: Det er ingen lett sak å ta før og etter bilder av hudpleie som virkelig viser hva som har skjedd. Men huden er uten tvil silkemyk og godt fuktet. Min venstre side med salt føles hakket renere, mens min venstre side med sukker føles litt fetere.

FØR/ETTER: Det er ingen lett sak å ta før og etter bilder av hudpleie som virkelig viser hva som har skjedd. Men huden er uten tvil silkemyk og godt fuktet. Min venstre side med salt føles hakket renere, mens min venstre side med sukker føles litt fetere. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Bortsett fra det, så må jeg innrømme at begge skrubbene fungerer overraskende effektivt.

Jeg føler vel at oljen er ingrediensen som har tilført mest fukt, men uten kornene fra sukkeret og fra saltet så ville jeg ikke fått fjernet såpass mye død og tørr hud fra leggene mine. Det virker som om litt av sommerens brunfarge også har kommet tilbake igjen og de glinser på en frisk måte - det liker vi jo!

Selv om det er veldig lite forskjell fra sukkeret og saltet, så kjenner jeg at saltskrubben har vært mer effektiv en sukkerskrubben. Den kjentes nærmest mer rensende, så da måtte jeg jo nesten sjekke hvordan de ville fungere i ansiktet også ved å bruke skrubbene på hvert sitt kinn.

Konklusjonen blir at begge tilfører fuktighet og skrubber vekk døde hudceller - men saltskrubben føles mer effektiv og rensende, mens sukkerskrubben ikke føles like utrensende men gir en følelse av hakket mer fuktighet.

Jeg anbefaler å fjerne saltet eller sukkeret ved å enkelt dra de av med håndflaten før du setter hodet under vannspruten. Da slipper du å få det i øynene.

Les også:

Genseren alle kommer til å gå med i høst

Derfor blir du lik mor

Slik vil kjæresten at du skal kle deg

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning