makeup artist Tove Eggen

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det er en ærlig sak; vi jenter er nok overdrevent opptatt av øyevippene våre.

Vi begynner kanskje i sjette klasse med litt gjennomsiktig maskara som påføres i skjul på jentedoen - måpende over hvor mye lengre vippene ser ut.

Når videregående kommer, dedikerer flere av oss opp til 30 minutter av morgenrutinen til å påføre tonnevis av maskara - både på og rundt vippene...

Å bygge, dele, separere, påføre på nytt og bruke skjødesløse redskap som synåler blir en del av den daglige rutinen. Alt for at vippene skal se så fyldige og lange ut som overhode mulig.

Men nå er det en gang sånn at noen har naturlig fyldige og lange vipper, mens andre, vel, ikke har det.

I tillegg blir vippene utsatt for massiv slitasje fra maskara, vippetang og nettopp disse farlige nålene som får øyeleger til å sette lunken kaffe i halsen.

Misunner gutta

Det er nemlig en grunn til at gutter har så nydelige vipper - som vi jenter alltid misunner, og derfor ofte trygler og ber om at skal få en omgang med maskarakosten. Bare for å se hvor flotte vippene egentlig kan bli.

Gutta svarer vanligvis nei, og bevarer derfor den naturlige og ungdommelige tykkelsen på vippene sine.

Så når vi jenter etter årevis med maskarabruk sitter igjen med relativt korte og harde vipper, men ikke et like stort behov for å bruke maskara hver eneste dag, ønsker vi ofte at vippene var naturlig fyldigere.

Og dermed begynner jakten på mirakelkuren...

castorolje lakserolje vokse vipper lengre

KJÆRT BARN: Castorolje, Amerika olje, lakserolje eller det medisinske navnet Ricinusolje omtaler den samme typen olje som først og fremst er kjent som et avføringsmiddel. I dag brukes det mest i kosmetikk og diy-produkter. 1. Heritage Products Organic Castor Oil fra iherb.com ($ 11.24), 2. Ricinusolje 500 ml økologisk kaldpresset fra Sunvita (kr 123), 3. Tropic Isle Living Jamaican Black Castor Oil fra Amazon.com (kr 49). © FOTO: Produsentene

Hva er lakserolje:

Lakserolje, også kjent som ricinusolje, er olje som kommer fra frøet av ricinusplanten. Denne oljetypen blir også kalt amerikansk olje eller castorolje.

Lakserolje utvinnes ved kaldpressing og ekstraksjon. Lakserolje er klar, fargeløs eller svakt gulaktig, tyktflytende, nesten uten lukt. Den består av triglycerider av fettsyrer, hovedsakelig av ricinolsyre. Lakserolje blir brukt innen medisin og industri.

Den medisinske anvendelsen er først og fremst avføringsmiddel. Den tekniske anvendelsen er som råstoff i såpeproduksjon, som smøremiddel, bestanddel i kosmetika, polérmidler og lignende. Den sulfoneres til tyrkiskrødtolje.

Kilde: Wikipedia.no

Sløser tusenvis av kroner

De fleste tester først ut å permanent farge vippene som gjør at de ser tykkere og lengre ut på grunn av den mørke fargen. Men etter tre uker er effekten borte. Og vippene har ikke fått noen magisk forbedring i seg selv heller.

Neste steg er kanskje falske vipper for en kveld, eller vippeextensions som sitter på i alt fra to til fire uker.

Problemet oppstår når man får et slags avhengighetsforhold med denne dyre skjønnhetsbehandlingen (cirka 1700 kroner).

Etter omlag 15 dager har kanskje et par av vippene falt av, mens resten sitter fast - og den eneste løsningen er å bruke mer penger på refill av vippeextensionen.

I tillegg opplever mange at vippene gjennomgår massiv slitasje av vippeextensions, og at de dermed mister vipper hyppigere enn før.

Og som et siste nødskrik for å styrke våre egne vipper, uten å lime på falske over - slenger vi oss ut i vippeserum-havet.

Dessverre er dette havet svært stort, dyrt og varierende - så det kan ofte ta lang tid før man finner noe som faktisk fungerer, akkurat i det lommeboka har blitt helt tom.

castorolje lakserolje vokse vipper lengre

SKADET: Youtubebrukeren Melodrama var spesielt uheldig etter å ha prøvd vippeextension, og satt igjen med langt mindre vipper etter første runde. © FOTO: blog.krysmelo.com

Avføringsmiddel på vippene

Så da er det kanskje ikke så rart at mange har vært på utkikk etter et billigere, enklere og mindre krevende produkt - og merkelig nok har flere funnet redningen i et avføringsmiddel.

Castorolje, også kjent som lakseringsolje eller ricinusolje, skal ifølge tonnevis av skjønnhetsforumer og artikler på nettet være den hellige gral over naturlige vippeserum.

- Jeg bruker castorolje på både bryn og øyevipper, og har bare sett positive resultater - oljen er himmelsk, skriver forumbrukeren Sydk20 på skjønnhetsnettsiden makeupalley.com

Youtubebrukeren TheSkinCaretips er også overlykkelig over å ha funnet dette rimelige trikset.

- Til og med de nedre vippene har blitt tykkere, og det ser ut som om jeg har på meg maskara - så bra fungerer det!

Men det er ikke bare i utlandet jenter har kastet seg over nettopp dette skjønnhetstrikset.

- Det er jo et supert tips til alle jenter der ute som frem til nå har brukt 800-900 kroner på vippeserum for å få lange, fjonge vipper! Unødvendig dyrt vil jeg påstå, tipser leseren Guri Vada på iknowthatmagazine.com.

Eldgammelt triks

Store Norske Leksikon opplyser om at ricinusoljen utvinnes ved kaldpressing og ekstrasjon fra den tropiske oljeplanten fra vortemelkfamilien.

Oljen brukes ofte i avføringsmidler, men har vært en viktig ingrediens i kjerringråd og skjønnhetsrutiner i århundrede. Den består av triglycerider av fettsyrer, hovedsakelig av ricinolsyre.

Ricinusoljen brukes fortsatt i en rekke kosmetiske produkter, spesielt kremer og leppepomader - altså generelle smøringsprodukter.

The Huffington Post rapporterer også at fordi oljen er rik på fettsyrer, vitamin E og andre næringsrike ingredienser, stimuleres blodsirkulasjonen som igjen fører til økt hårvekst hvis brukt på bryn eller øyevipper.

Silje Austnes, kosmetisk sykepleier og skjønnhetsblogger, er derimot litt mer skeptisk til bruken av lakserolje på vipper.

- Jeg er usikker på effekten av lakserolje for lengre vipper. Jeg anbefaler alltid å bruke vippeserum som er dermalogisk testet, i tillegg må det være godkjent i Norge. Øynene er sensitive, og man skal alltid være forsiktig med bruk av produkter nær øynene som kan irritere, sier Austnes.

castorolje lakserolje vokse vipper lengre

RESULTAT: Vippene er jo like lyse som før, men på etter-bildet nederst ser man at vippene er hakket tykkere, i tillegg til at de både føles og ser mykere ut. © FOTO: Tove Eggen

Fremgangsmåte:

Ifølge nettsiden examiner.com, er fremgangsmåten sålig enkel - dog det er viktig med langvarig kontinuitet.

  1. Bruk en ren bomullspinne og dypp den lett i oljen.
  2. Dra bomullspinnen lett over vippekanten, slik som man påfører eyeliner. Man trenger ikke mye olje - og hvis det drypper, bruker du for mye.
  3. Gjenta rutinen daglig, rett før leggetid.
  4. Hvis det ligger igjen oljerester på vippene om morgenen, vaskes dette bort.

Vi tester

Vi ville så klart sjekke om trikset faktisk var så bra som de utallige tipsene og lovordene på nettet ville ha det til, selv om vi visste det ville ta lang tid for å få en effekt.

Uansett om man bruker et ferdiglagd vippeserum eller et diy-produkt, så vil det ta fra alt mellom fire til åtte uker før man begynner å se en liten forskjell.

Jeg bestilte en flaske fra det kjente kosttilskudd- og organisk mat-nettstedet iherb.com. Det er videre viktig at oljen er kaldpresset og fri for så mange andre ingredienser som mulig, spesielt hexin.

Med drømmer om lange og fyldige vipper startet jeg, med lyse og korte vipper, testen den 29. november 2013.

Resultat

Det har nå gått 36 dager siden jeg startet testingen. I gjennomsnitt smurte jeg vippene fem dager i uka.

De første ukene kunne jeg ikke se en forskjell i det hele tatt på selve lengden eller tykkelsen av vippene, men de så veldig mye mer sunnere ut, og var på en måte lettere å legge maskara på (de få dagene jeg gjorde det).

Inne i den fjerde uka merket jeg at vippene var hakket fyldigere - dog fortsatt ikke noe særlig lengre. Jeg vil derfor oppsummere med at resultatet, til syvende og sist, er at vippene er mykere, ser sunnere og fyldigere ut, men har ikke økt i lengde.

Vær varsom:

Husk at enhver overdreven bruk av kremer og oljer ved øyet kan hope seg opp i tårekanalen og potensielt være skadelig for øyet.

Påfør derfor oljen kun langs oversiden av vippekanten, aldri la den renne og vask øynene godt dagen derpå.

Ungdomsvippene avgjør

Jeg var mildt sagt litt skuffet. Jeg hadde jo virkelig håpet at vippene mine skulle bli lange for en gangs skyld. Men så er det nettopp det; at vippene mine har aldri vært nettopp det. Hverken da jeg var barn, ungdom eller i voksen alder.

Etter dagesvis med research og gjennomgang av samtlige brukere av castorolje for lengre vipper på nettet, begynte jeg å se at de som opplevde at vippene ble tydelig lengre og tykkere, ofte hadde hatt dette før vippene ble skadet og slitt av overdreven maskarabruk.

Mens bloggere, forumbrukere og youtubere som naturlig hadde tynne og korte vipper, ikke merket noe særlig forskjell - bortsett fra at vippene ble, som hos meg, sunnere av utseende og også mykere.

Mye tyder derfor på at dette er et supert triks for dere som hadde fyldige og/eller lange vipper da dere var yngre, men er muligens ikke like effektiv for oss som aldri har hatt det.

Men jeg fortsetter testen i en måned til, og oppdaterer denne artikkelen hvis resultatet forandrer seg. Har du prøvd castorolje for lengre vipper selv? Del din erfaring med oss i kommentarfeltet under!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!