Det er et marked med stor konkurranse og mange om beinet, og da kan det faktisk være de minste detaljene som er med på å bestemme om du får jobben eller ikke

Kan du egentlig tenke deg noe mer stressende enn et jobbintervju?

Mye står på spill, nervene er i høyspenn og det er umulig å puste normalt. Heldigvis har du forberedt deg godt. Du vet hva du skal si, hvordan du skal imponere din fremtidige arbeidsgiver, og det perfekte antrekket er i boks.

Ja, du har virkelig tenkt på alt. Tror du, i hvert fall.

Men hvordan ser egentlig neglene dine ut? Og hva med håret ditt - er det glansfullt og friskt, eller har du oppdaget et par flisete tupper i det siste?

Ubetydelige detaljer, sier du? Nei, faktisk ikke.

For ifølge en ny undersøkelse kan nettopp det være avgjørende for om du blir ansatt eller ikke.

Skjønnhetsrutinen kan være avgjørende

Undersøkelsen, som er omtalt i Daily Mail, er gjennomført av Sarah Stern, skjønnhetsansvarlig i den britiske varehuskjeden Debenhams.

Hun har snakket med flere arbeidsgivere for å høre hva de mener er de absolutt verste tabbene du kan gjøre på utseendefronten når du skal på et jobbintervju, i tillegg til å rangere de etter hvor ille og avgjørende de kan være.

- Det er faktisk sånn at din daglige skjønnhetsrutine er med på å bestemme om drømmejobben blir din eller ikke, sier Stern.

De mest forhatte skjønnhetstabbene blant arbeidsgivere (i denne rekkefølgen):

1. Ustelte negler

2. Flisete hårtupper

3. En fake tan

4. Knallrød leppestift

5. For markerte øyenbryn

6. For mye parfyme

7. Leppestift på tennene

8. Uten maskara

9. Påtegnet skjønnhetsflekk

Kilde: Daily Mail

Ustelte negler verst

På toppen av den lange tabbelisten troner ustelte negler. Ifølge undersøkelsen er nemlig det et tegn på at du er nervøs, eller at du kommer uforberedt til intervjuet.

- Ustelte negler er faktisk det første arbeidsgiveren legger merke til - allerede når dere håndhilser for første gang, forklarer Stern.

Møter du derimot opp med slitte og flisete hårtupper, forteller det at du er lat, mens en fake tan indikerer at du er typen som kommer til å reise litt for ofte på ferie.

Heller ikke et tydelig foundation-skille er å anbefale, da det er et tegn på at du ikke ser de små, men viktige detaljene rundt deg.

- Det sies at det tar 30 sekunder for en arbeidsgiver å gjøre seg opp en mening om kandidaten, men det kan være noe så lite som en skjønnshetstabbe, noe de aller fleste ikke er klar over, som kan avgjøre om du blir ansatt eller ikke, forklarer Stern.

De er tydelig at hvordan du sminker deg til et jobbintervju er vel så viktig som at du møter opp i et rent og pent antrekk

Hverken for lite eller for mye

En annen tabbe-versting du bør unngå på et jobbintervju, er å komme oversminket - enten det innebærer sterke, knallrøde lepper, litt for markerte øyenbryn eller en svært dominerende parfymeduft.

Stern forklarer at en arbeidsgiver vil tolke disse tabbene som et tegn på at du er for selvsikker eller søker oppmerksomhet.

Men; det betyr ikke at du skal gå for en helt sminkeløs look heller.

Tar du på for lite maskara, kan du risikere å bli oppfattet som følelsesmessig ustabil, og at du ikke er typen som gidder å bruke tid på å sminke deg - når du likevel vet at den vil bli fjernet med tårer og gråt senere på dagen.

En utgnidd maskara, derimot, forteller at du er en skikkelig partyløve som elsker å ta den helt ut. Med andre ord; her er det en hårfin balansegang.

Skjønnhetstabbene som kan koste deg jobben

UNNGÅ: Makeup-artist Birgitte Magnussen anbefaler deg å styre unna heldekkende foundation og pudder på jobbintervjuet. © FOTO: Øyvind Næss

Veien til suksess

Er du virkelig ute etter å kapre drømmejobben, bør du i det minste møte opp med et stort smil om munnen.

Men pass på at leppestiften sitter som den skal, og ikke er festet som et rødt belegg på tennene dine. Hvor flaut er det ikke å oppdage de rosa tennene først etter intervjuet?

Skulle du likevel være så uheldig å tabbe deg ut på dette punktet, er sjansen der for at den potensielle arbeidsgiveren tolker deg som uforsiktig, eller en som ikke bryr seg.

- De er tydelig at hvordan du sminker deg til et jobbintervju er vel så viktig som at du møter opp i et rent og pent antrekk. Gå for en naturlig, men stelt look. Det er tydeligvis måten å oppnå suksess på, sier Stern.

Legger ofte for mye maskara

Makeup-artist Birgitte Magnussen tror mange kvinner gjør sminketabbene fordi de mangler erfaring og teknikk, og oppfordrer deg til å alltid gå for en naturlig sminkelook før du skal i ilden.

- Veldig hard, sort makeup får deg gjerne til å fremstå som rocka, mens litt for mye foundation, solpudder og maskara ofte sees på «vestkantjenter», sier Magnussen.

Styr unna heldekkende foundation og pudder. Litt concealer der det trengs, maskara, rouge i en naturlig rosatone og leppebalsam holder som regel i massevis, mener hun.

- Norske jenter legger ofte for mye maskara - to lag holder, og husk at maskara på undervippende kan få deg til å se trøttere ut.

Det er likevel sånn at visse yrker vektlegger utseende og fremtoning mer enn andre, mener Magnussen

- Hvor avgjørende disse tabbene er, kommer også helt an på hvem som intervjuer deg. Så lenge du ikke møter opp med knallblå øyeskygge og svart neglelakk, tror jeg de færreste menn vil bite seg mye merke i makeupen din. Kvinner kan nok være mer observante på slike detaljer, på godt og vondt.

Hun synes det er interessant å se hvordan små detaljer kan påvirke intervjuresultatet, men mener samtidig det er synd at utseendet må vektlegges.

- Det sier jo egentlig ingenting om evner og kvalifikasjoner om man bruker litt for mye leppestift eller ei. Til syvende og sist er det jo utstrålingen din og hva du sier i et intevju som er det viktigste.

Du vet aldri hvem du møter. Hva om den som skal intervjue deg er kjempeallergisk mot parfyme?

Skjønnhetstabbene som kan koste deg jobben

PASS PÅ: Jon Paulsen, rekrutteringssjef i bemanningsselskapet Manpower, mener selv de minste detaljer er med på å avgjøre om du blir ansatt eller ikke. © FOTO: Privat

- Et godt førsteinntrykk er viktig

Ifølge Jon Paulsen, rekrutteringssjef i bemanningsselskapet Manpower, er de nevnte skjønnhetstabbene i undersøkelsen svært spesifikke, men absolutt nyttige å få med seg.

- Et godt førsteinntrykk er viktig. Det er et marked med stor konkurranse og mange om beinet, og da kan det faktisk være de minste detaljene som er med på å bestemme om du får jobben eller ikke. Ser du ustelt ut, kan det gi de gale signalene til en potensiell arbeidsgiver, sier Paulsen.

Du er vel ikke veldig interessert i at den voldsomme makeupen, den gustne huden eller den kraftige parfymedunsten som sitter igjen i rommmet skal være det de husker deg for?

- Du vet aldri hvem du møter. Hva om den som skal intervjue deg er kjempeallergisk mot parfyme? Pass også på at du hverken er underdressed eller overdressed. Velg rene og ordentlige klær, og for all del, unngå slitte jeans! Styr også unna ekstreme plagg og antrekk som viser for mye hud.

Ellers mener Paulsen det er viktig med et fast håndtrykk, blikkontakt og en god kroppsholdning.

- Du må også være mentalt til stede, vise positivitet og engasjement. Det handler først og fremst om hva du totalt har i sekken, og om du evner å få frem akkurat din merverdi for bedriften som vurderer å ansette deg, sier Paulsen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!