Vaksine

Henriette Steenstrup: Lytt til de virkelige ekspertene

Å sende ungene ut i offentligheten med meslingesmitte handler ikke bare om deg og din familie. Det blir usolidarisk. Og det er ikke en privatsak.

KRITISK: Kamille-spaltist Henriette Steenstrup er skeptisk til at skuespiller og blogger Sølje Bergman er blitt vaksinemotstandernes talsperson i media.

KRITISK: Kamille-spaltist Henriette Steenstrup er skeptisk til at skuespiller og blogger Sølje Bergman er blitt vaksinemotstandernes talsperson i media. Foto: Foto: Anja Ka

Publisert Oppdatert

I Norge er det valgfritt å vaksinere barna sine. Fritt valg på øverste hylle. Fortsatt velger de fleste å følge vaksineprogrammet.

Færre gjør det på Nesodden. Og de som ser på Sølje Bergmann som en helseautoritet, vil nok også velge å la være.

Når livet i Norge skal beskrives, er setningen: «Vi har for mange valg» en setning som blir sagt. Ganske ofte. (Merk: livet til middelklassefamilien i Norge. Sånn er det. Det er oftest det livet som blir beskrevet. Normativt eller ei). Ungene har for mange valg, tenåringene har for mange valg. Foreldre har for mange valg.

Vil ha valgfrihet

Men det er dette vi ville ha. Valgfrihet. Vi ville bort fra den tida da NRK var eneste mulighet. Vi kan velge hvor lenge pappa skal ha perm. Bortsett fra noen uker, som autoritetene har bestemt.

Og grunnen til det er at de fleste er enige om at pappa og barn kan ha godt av litt tid sammen, og det er lettere for pappaene å si til arbeidsgiver at dette er jeg pålagt, enn å velge det selv. Erfaring tilsier at da blir det færre pappaer som er hjemme, hvis det er fritt valg. (Bortsett fra hos de før nevnte middelklassefamiliene, som stort sett definerer seg som moderne og dermed vil være litt hjemme med barna sine).

Kanskje man skal gjøre det samme med vaksiner? Kanskje det ikke skulle være valgfritt å skjerme andres barn for kikhoste og meslinger. For det er også det det handler om. Man kan gjerne gjøre det man mener er det beste for sine barn. Gi dem økologiske grønnsaker, tøybleier, ikke sende dem i barnehage før fylte tre, kle dem i rettferdig bomull og gi dem rettferdig kaffe. Det går ikke utover noen andre.

Men å sende ungene ut i offentligheten med meslingesmitte handler ikke bare om deg og din familie. Det blir usolidarisk. Og det er ikke en privatsak. Det handler ikke om valgfrihet for deg selv. Det handler om solidaritet med andre som også har barn. Mindre barn som ikke er vaksinert ennå.

Fortsetter under bildet!

VAKSINEEKSPERTER: Vil du ha vaksineråd fra skuespiller og blogger Sølje Bergman eller overlege Sveinung Sørbye?

VAKSINEEKSPERTER: Vil du ha vaksineråd fra skuespiller og blogger Sølje Bergman eller overlege Sveinung Sørbye? Foto: Foto: Lasse Eriksson/Her og nå / Jan Fredrik Frantzen/UNN

Men enn så lenge har vi muligheten til å velge bort vaksine for ungene våre. Og når man kan velge, da lytter man gjerne til ekspertene for å finne ut hva man skal gjøre.

Det fins mennesker i dette landet som er eksperter.  Som har fagfelt. Jeg snakket med en som har matsikkerhet som fagfelt. Det er en hel avdeling for det i det offentlige Norge. Og de jobber med det hele tida. Hun fortalte meg om laksen. Som jeg også ble redd for en stund.

Men hun – og de 20 andre som jobber med dette hver dag – sier at det er flere fordeler ved  å spise fisk enn ulempene med ørsmå mengder antibiotika. Da velger jeg å høre på henne. Vi spiser fortsatt fisk.

Lett å bli ekspert

Sølje Bergman er mammablogger og nå vaksinemotstandernes talsperson i media. Det er lett å bli ekspert. Jeg er ikke mamma­blogger, men jeg har skrevet mammabok, en tøysete en. Jeg blir ofte spurt om å snakke om mammating. Oppdragelse og jaget mot det perfekte og hvordan ta vare på forholdet med små barn. Jeg sier nei til det. Jeg er ikke en foreldre­ekspert fordi jeg har skrevet en tøysete mammabok.

Fortsetter under bildet!

Peder Kjøs er samlivsekspert, han er utdannet til det. Stein Erik Ulvund har greie på oppdragelse, han har studert pedagogikk og kan sine saker. Sølje Bergman er ikke vaksineekspert fordi hun selv hadde meslinger da hun var liten, og det gikk helt fint.

REPORTER: Vil du helst at Stoltenberg skal dybdeintervjues talkshowvert Edel Hammersmark eller journalist og programleder Fredrik Skavlan?

REPORTER: Vil du helst at Stoltenberg skal dybdeintervjues talkshowvert Edel Hammersmark eller journalist og programleder Fredrik Skavlan? Foto: Foto: TV 2 / Morten Bendiksen

'Min kusine døde av hjernehinnebetennelse. Foreldrene hennes skulle så gjerne hatt henne her. Og de brukte år av sitt liv på å fremme en vaksine for å forhindre at andre foreldre skulle oppleve det samme. Men de overlot selvfølgelig forskningen og framstillingen til folk som hadde vaksine som fagfelt.

Det fins eksperter på ­vaksine. Ordentlige ­eksperter. Med medisin som fag. Kanskje vi skal lytte til dem. Så kan vi som er selvautoriserte mammaeksperter konsentrere oss om det som ikke går utover noen andre.

Følg Kamille! Instagram @kamillenorge og @kamillepuls. For å følge oss på Facebook klikk her!

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning