Høy puls i Andalucia

AshtanGalopp

En yogareise til sør-Spania med vilt vakre rideturer. Idyllisk, javisst. Men det tar ikke lang tid før svetten siler.

Ashtangadronning: Vibeke Klemetsen har drevet med ashtangayoga i over ti år, og det synes godt. Her ved bassenget på gården Las Mesas.
Ashtangadronning: Vibeke Klemetsen har drevet med ashtangayoga i over ti år, og det synes godt. Her ved bassenget på gården Las Mesas.
Sist oppdatert

Det spraker i peisen, og et svakt, spansk solskinn tvinger seg inn gjennom gardinene. På steingulvet ligger det tolv yogamatter, og utenfor henger sitronene tunge på gårdsplassens frodige tre. Vi er på gården Las Mesas, der Magnus Rønningen og kona Chanel har funnet sitt spanske paradis.

Forhistorie: Magnus er god kamerat av Vibeke Klemetsen, og når én har en spansk hacienda med tilgang på veldresserte hester og den andre har et brennende ønske om å formidle ashtanga, skapes konseptet yoga -og ride-retreat en dag de to møtes hos frisøren i Oslo. Men i god yogaånd er det her og nå som er viktig. Vibeke ber oss om å koble på bandaen, men jeg har ingen anelse hva hun vil at jeg skal gjøre. Gudskjelov er neste setning: «Er alle kjent med begrepet bandha?»

På jakt etter bandhaen

– Bandha kalles også magelåsen, og sitter dypt i bekkenet, forklarer hun. For å få kontakt skal vi stramme anus og tenke at vi skal kutte tissestrålen samtidig. Det blir musestille foran den sprakende peisen.

– Gjør dere det nå?

– Ja, småfniser damene som er fra 26 til 50 år gamle. Som om noen hadde fersket oss i å gjøre noe ulovlig. Grunnen til at bandha er viktig i yoga er først og fremst for å få kontakt med den indre kjernemuskulaturen og unngå overbelastning i

skuldre og korsrygg. Underveis i asanaene blir vi stadig

minnet på å koble oss på dette ubestemmelige punktet «der inne», og det kjennes litt som bekkenbunnsøvelser med

løpefart. Første yogaøkt varer i to timer, og går i et passelig tempo med grundige forklaringer. Neste dag er det hurtigere

framdrift i ashtangaseansen, men hele tiden både forklarer og viser Vibeke oss hvordan det skal gjøres. Hun passer også på å foreslå alternative øvelser for dem som har vondt i skuldre, korsrygger og knær.

Hva er yoga?

Noen av deltagerne driver fast med yoga hjemme, og fikser både håndstående og bru. Andre er ferske yoginier, og ønsker å bruke oppholdet for å komme skikkelig i gang. Når noen av oss vakler oss gjennom en trikonasana, minner Vibeke oss på det hun opplever som essensen i yoga.

– Husk at yoga er det som skjer på din matte med din kropp. Det er ikke det du ser på Instagram der lekre bilder og svulstige ordtak kan ta motet fra enhver. Til slutt i morgenøkten kommer den deilige savasanaen, og det er vanskelig å ikke føle seg ytterst heldig som får være her og gi kroppen den beste tenkelige servicen. Ettermiddagsøktene har mer fokus på pranayama (pusteøvelser) og uttøying. Men selv om yogaøktene danner rammen rundt oppholdet, er det også lagt inn andre aktiviteter, som riding, valgfritt spabesøk og byvandring.

Galopp og kvadrilje

Armer med krutt: Vibeke Klemetsen viser hvordan en bakasana skal gjøres.
Armer med krutt: Vibeke Klemetsen viser hvordan en bakasana skal gjøres.

Grunnen til at Magnus og Chanel har bosatt seg her, er hestekulturen som Jerez er kjent for. De har blitt bestiser med Alfonso López de Carrizosa Caballero, en legende i hesteverdenen. Han møter oss med et stort smil på Alcantara Ecuestre, og sørger for at alle får en hest som matcher ferdighetsnivå.

Yoga + riding = Sant

Pris: 14900 kr for fem dager, inkl. flyreise, kost og losji.

12 personer per kurs.

Påmelding: facebook.com/yogalasmesas

Den andalusiske hesterasen er kjent for å være både lærenem og godlynnet, så etter et par runder på ridebanen ser vi alle ut som kompetente ryttere. Selv de som aldri har sittet på en hest før sitter som støpt i salen i rolig galopp. Før vi vet ordet av det nailer vi en ganske kompleks kvadrilje.

Hesteverdenens Lamborghinier oppfører seg eksemplarisk, og damene er ikke i tvil: – Dette er jo en drøm! sier Karianne Timraz, som er med på retreatet for andre gang.

Deilig støl

Men det viser seg at vi bare så vidt har begynt. Dressuren på banen er som oppvarming å regne før den store solnedgangsrideturen. Da strutter det i hestekrefter, og valmuer, margeritter og åkersennep tyter fram fra de rullende gresslettene rundt oss. Vi har for lengst glemt at vi er så støle at det gjør vondt å kle på seg om morningen. Det er ikke lenger godt å si om vi rir i takten av om-chantingen, eller om vi gjør yoga i galopptakt.

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2016, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også