Skinnende rene sneakers

Slik vasker du skoene dine

Det er enkelt å rengjøre og vedlikeholde sneakers. Når du er ferdig, er skoene nesten som nye.

Publisert Oppdatert

Våren er på anmarsj, og det er på tide å dra frem de gode gamle sneakersene igjen. De aller fleste har nok stuet dem bort for vinteren uten å rengjøre dem først, og trenger derfor å ta en skikkelig vårrengjøring på skoene sine.

Vi har snakket med en ekspert som forteller oss hvordan man rengjør og vedlikeholder skoene.

Puss skoene regelmessig

- Det som er viktig, er at du pusser skoene regelmessig, og ikke venter i flere uker, for da blir det hardere å få bort, sier Morten Sørensen, som jobber som butikksjef på Sole Service på Jernbanetorget i Oslo.

Han påpeker at om du vasker skoene dine regelmessig, holder de seg lenger og ser bedre ut.

Har du skinnsko, blir dessuten skinnet ikke like fort ødelagt.

Skinn er et naturlig materiale, og det kan lett bli skrukker og merker hvis du ikke vedlikeholder skinnskoene.

- Når du venter over lang tid, så er det vanskelig å få det skikkelig bra igjen, understreker Sørensen.

Se hvordan man skal vaske sko i videoen over.

Bruk vanlig rengjøringsmiddel

HJELPEMIDLER: En klut, rengjøringsmiddel og børster er det som må til for å vakse skoen.

HJELPEMIDLER: En klut, rengjøringsmiddel og børster er det som må til for å vakse skoen. Foto: Foto: Elin Davidsen/Klikk.no

Men hvordan skal du vaske skoene dine?

Ifølge Sørensen kan du enten bruke vanlige skoprodukter som du får kjøpt på alle skobutikker. Eller du kan rett og slett bruke vanlige husholdningsprodukter - så lenge de er nøytrale og det ikke står at man ikke kan bruke det på skinn eller kanvas.

- Jeg bruker det på alle mine typer sko, og det går veldig fint.

Husholdningsmidlene er fettoppløsende, og det må ofte til for å få bort all skitt og møkk fra skoene.

Spray, vent, skrubb, tørk

Når du skal vaske skoene dine, sprayer du rett og slett husholdningsmiddelet rett på sålen og skoen, lar det virke litt og bruker en børste for å skrubbe vekk skitten.

- Det er ikke mer enn det her som skal til for at skoen skal se litt nyere, og forstsette å ha litt varighet, sier Sørensen.

Enten så kan du bruke en gammel tannbørste, en skobørste eller en annen form for børste men stiv bust. En skobørste har én del med gummi og én del med små ståltråder. Den må ofte til for å få løsnet skitten på sålen og få den helt ren.

Du må jobbe litt med børsten for å få vekk alt. Når du er ferdig, tørker du bare over med en fille. Dette kan du gjøre både på skinnsko og på tøysko, men med sko av kanvas må du jobbe litt mer og trykke vekk skitten med en tøyfille når du er ferdig med å skrubbe.

- Hvis du har en stoffsko som er hvit, så vil du kanskje ikke få den helt hvit igjen, men du vil i hvert fall få bort flekkene. Det hjelper, men du får ikke den hvitfargen tilbake, det er litt vanskelig, påpeker Sørensen.

Bruk suede-sjampo

Når det kommer til sko i såkalt suede, er framgangsmåten en litt annen. Da må du nemlig bruke en spesiell suede-sjampo. Denne gjør at busten i skinnet reiser seg igjen.

En ting man må huske på når man skal vaske suede-sko, er at man alltid må børste i samme retning - enten fra deg, eller mot deg - slik at busten reiser seg og står i riktig retning. Gjør man ikke det, vil man kunne se nyanser i skoen.

- Hvis man gjør dette regelmessig og ofte, så får man skoen sin så helt ny igjen. Så lenge man ikke har en skade på skinnet, sier Sørensen.

Skal du vaske skolissene i vaksemaskin, kan du gjøre det sammen med håndklær. Vasker du dem med andre ting, kan de fort bli flisete og stygge. Blir de ikke ordentlig rene, kan du bare kjøpe deg et par nye. Da ser skoene med en gang nyere og freshere ut.

Bruk alltid impregnering

- Hvordan skal man behandle skoene sine?

- Uansett om det regner eller er fint vær ute, så er det alltid lurt å spraye med impregnering. Impregnering gjør ikke bare at vannet ikke trenger inn i skinnet, men også at ikke møkka setter seg så lett på skoen. Og da er det lettere å gjøre ren skoen hvis man har grunnlag fra impregnering på.

En annen viktig hverdagsregel er å alltid tørke over skoene med en fille og litt vann når man kommer hjem. Da er det lettere å holde dem fine over lengre tid.

Dessuten må du bruke sunn fornuft og være obs på hva slags sko og materiale man har på seg. Har du for eksempel hvite sko på deg, bør du være litt forsiktig med hvor du går.

Ikke vask skoene i vaksemaskin

- Et det noe du absolutt ikke burde gjøre?

- Det er veldig viktig at du ikke putter sko i vaskemaskin. Det går ofte galt, og da mister du all rett til å klage på en sko. Det kan gå utover skoen din og få materialet til å krympe. Den blir hvit igjen, men det kan gjøre at skoen din rett og slett går i stykker over tid.

- Når er det på tide å kassere skoene?

- Du må tenke på at hvis du går med en sko som er slitt, eller om du for eksempel har gått ned sålen, så kan det gå utover helsen. Det er best å ha flere skopar og bytte på. Da forlenger du levetiden på skoene sine, du tar vare på helsen din og så har du et videre utvalg så du kan bytte på litt - det er bare bra, sier Sørensen og smiler.

Les også:

Dette bør alle jenter ha i klesskapet

Slik får du maks ut av garderoben din

Her er klærne som gjør deg til festen midtpunkt

FØR OG ETTER: Til venstre på skoen ser vi hvordan skosålen så ut før den ble vasket, til høyre på sålen ser vi hvordan den ble etter vask.

FØR OG ETTER: Til venstre på skoen ser vi hvordan skosålen så ut før den ble vasket, til høyre på sålen ser vi hvordan den ble etter vask. Foto: Foto: Elin Davidsen/Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning