Sminke - makeup

Sminketips for brunetter

Er du brunette? Her får du sminketips og et par proffe generelle råd.

BRUNETTE?: La deg inspirere av de mange lookene til vakre Keira Knightley.

BRUNETTE?: La deg inspirere av de mange lookene til vakre Keira Knightley. Foto: Foto: Stella

Publisert Oppdatert

Cecilie H. Eggen

Cecilie Hauge Eggen er redaksjonssjef for Klikk Mote. Under Klikk Mote-paraplyen ligger Det Nye, Kamille, ELLE og Alt for damene. Cecilie har fotografi, makeupartistutdanning og kunsthistorie i bunnen, og har blant annet tidligere jobbet som kreativ leder og rektor på Art Complexion Makeupskole, og som skjønnhetsansvarlig i Det Nye.

En generell sminkeregel

En generell sminkeregel alle makeupartister drilles i fra dag én på makeupskolen, er såkalt softing.

Med det mener vi at alle kanter (unntakene er selvsagt lepper og våt eyeliner) skal mykes opp, slik at overgangene blir vage og nesten usynlige. Jo bedre du får til dette, jo proffere ser sminken din ut.

En ren makeupkost eller en q-tip er perfekt verktøy for softing.

Brunettene er heldige. De kler nesten alt. Nesten.

Her får du tips og inspirasjon til hvordan du kan sminke deg.

Mer enn bare hårfarge

Det er selvsagt mer enn bare hårfargen som har noe å si for hvilken makeup en brunette skal velge.

Hudtone, øyenfarge, klær og anledning er ikke minst like viktig.

Mye spillerom

Et vanlig fellestrekk for brunetter er imidlertid at dere som regel er velsignet med mørke vipper og bryn fra naturens side. Hudtonen er ofte - men ikke alltid, varm med en gul eller oliven undertone.

Det gir mye spillerom for farger og kontraster.

Les også: Sminketips for blondiner

Øyenfarge

Ønsker du å fremheve øyenfargen din, er farger som står i kontrast til øynene dine vanligvis et bedre valg enn farger som går i ett med øyenfargen din.

Kontrastfarger gir et friskt og kult uttrykk. Nøytrale toner gjør deg mer klassisk.

- Varme brune øyne fremheves av kjølige fiolettfarger, blå-og grønntoner.

- Kjølige blå øyne kommer enda bedre til sin rett med varme terrakottafarger, gull, kobber og bruntoner.

- Grønne øyne blir enda mer gnistrende dersom øyesminken er burgunder, lilla eller varm dyp sjokoladebrun.

Når dét er sagt, er ofte veldig flott med sjokoladebrunt og gulltoner både til brune øyne og grønne øyne, og blå øyne kan se helt smashing ut i burgunder.

Prøv deg litt frem og stol på deg selv. Dersom en farge er helt feil til deg, føler du deg ofte ikke vel i denne fargen.

Les også: Dropper du balsam ødelegger du håret

Les også og se video: Slik lager du sotede øyne

ØYENFARGE: Brunetter kan godt velge øyesminke etter øyenfargen. Natalie Portman får frem sine varmbrune øyne med en kjølig lillafarge. Marion Cotillards nydelige blå øyne kommer tydelig frem med varme bruntoner. Helena Christensen fremhever sine grønne øyne med burgunder og bruntoner.

ØYENFARGE: Brunetter kan godt velge øyesminke etter øyenfargen. Natalie Portman får frem sine varmbrune øyne med en kjølig lillafarge. Marion Cotillards nydelige blå øyne kommer tydelig frem med varme bruntoner. Helena Christensen fremhever sine grønne øyne med burgunder og bruntoner. Foto: Foto: Stella

Bruk rouge!

FRISKE KINN: Om du velger ferskenfarger eller rosatoner er opp til deg, men litt rouge gir glød til ansiktet og fremhever øyenfargen din. På bildet ser vi modell Hilary Rhoda med en varm ferskenfarget rouge, perfekt til hennes blå øyne.

FRISKE KINN: Om du velger ferskenfarger eller rosatoner er opp til deg, men litt rouge gir glød til ansiktet og fremhever øyenfargen din. På bildet ser vi modell Hilary Rhoda med en varm ferskenfarget rouge, perfekt til hennes blå øyne. Foto: Foto: Stella

Å ramme inn øynene og fremheve disse er noe de aller fleste både kler godt og er komfortabel med.

Rouge derimot, er undervurdert. Prøv rosa eller ferskenfarget rouge midt på eplekinnet for å se duggfrisk og fresh ut. Fargen du velger her, kan også være med på å understreke øyenfargen din.

Hudtone er viktig

Hudtonen din, eller den såkalte undertonen i huden din er viktig for hva som kler deg.

Har du hud med kjølig undertone (ofte lys hud med litt blålig undertone), bør du være forsiktig med varme farger. De kan gjøre at du ser blek og gusten ut.

Har du imidlertid en varm undertone i huden (gylden, oliven) har du litt mer spillerom. Du kler fint varme farger, og kan godt eksperimentere med kalde farger.

Les også og se video: Fire trinn til perfekt hud

Én ting av gangen

En hellig regel for makeupartistene er at et ansikt ikke skal ha mange fokuspunkter.

ÉN TING AV GANGEN:Kim Kardashian med et par perfekte røde lepper og nedtonede øyne er prakteksempelet på hvordan det skal gjøres.

ÉN TING AV GANGEN:Kim Kardashian med et par perfekte røde lepper og nedtonede øyne er prakteksempelet på hvordan det skal gjøres. Foto: Foto: Stella

Vi konsentrerer oss om ett fokuspunkt av gangen.

Ønsker du for eksempel å fremheve øynene, bør du tone ned leppene. Vil du gå for en sterk leppefarge, kan det være greit å unngå sotede øyne akkurat denne kvelden.

Noen ytterst få ganger fungerer det å avvike fra denne regelen, men ønsker du å kjøre safe, velger du enten munn eller øyne.

Vær forsiktig med hvitt

Jo mørkere du er i huden, desto større blir kontrasten til lyse farger. Hvitt, især skimrende kritthvitt (som mange bruker som highlight under bryn) bør brukes med den største omhu - eller enda bedre, unngås helt.

Lyse farger tiltrekker fokus og virker forstørrende. Skimmer bare forsterker disse effektene. Så skimrende hvitt blir altfor voldsomt. Bruk heller champagnetoner som highlight - det ser mer naturlig ut.

Bruk gjerne farger!

Brunettenes sine varme hudtone og mørke bryn gir større spillerom for fargebruk uten at det nødvendigvis ser helt vilt ut.

Grønt, fiolett, gull, kongeblått - ser fantastisk ut på brunetter.

FARGER: Brunetter kler farger, så det er bare å boltre seg! Her ser vi Kate Beckinsale sine varmbrune øyne mot blågrå øyeskygge.

FARGER: Brunetter kler farger, så det er bare å boltre seg! Her ser vi Kate Beckinsale sine varmbrune øyne mot blågrå øyeskygge. Foto: Foto: Stella

Drist deg til å variere

Keira Knightley er et godt eksempel på hvordan en brunette kan variere makeupen, slik at hun ser spennende og vakker ut til enhver anledning.

Sotede øyne er sexy til sene kvelder og festlige anledninger. Det samme er røde lepper.

En mer naturlig look er anvendelig til hverdags.

Les også:

Slik får du klær til halv pris

Kjøp interiør til barnerommet på nett

KEIRA: Bildet til venstre: Keira Knightley med sotede øyne. Skimrende bruntoner og svart er fint til dette. Nydelig i kombinasjon med bleke lepper. Bildet i midten: Med sterke lepper og frisk rouge er uttrykket helt nytt og annerledes. Øynene kan tones litt ned slik som her når munnen får så mye oppmerksomhet. Bildet til høyre: Diskrét eyeliner og naturlige lepper er nedtonet, men ikke kjedelig.

KEIRA: Bildet til venstre: Keira Knightley med sotede øyne. Skimrende bruntoner og svart er fint til dette. Nydelig i kombinasjon med bleke lepper. Bildet i midten: Med sterke lepper og frisk rouge er uttrykket helt nytt og annerledes. Øynene kan tones litt ned slik som her når munnen får så mye oppmerksomhet. Bildet til høyre: Diskrét eyeliner og naturlige lepper er nedtonet, men ikke kjedelig. Foto: Foto: Stella

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning