Ikke fortvil om alt går på tverke

Slik løser du skjønnhetskrisene

Ikke la kviser, fett hår eller flekkete selvbruningskrem ødelegge dagen.

NØDHJELP: Det finnes heldigvis gode råd som redder dagen, enten du nå sliter med en monsterkvise eller hår som ikke vil oppføre seg.

NØDHJELP: Det finnes heldigvis gode råd som redder dagen, enten du nå sliter med en monsterkvise eller hår som ikke vil oppføre seg. Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Vi har alle vært der - hatt dager hvor ting som absolutt ikke måtte gå galt, endte opp med å gjøre det likevel.

Du våkner opp den dagen du skal på en hot date med tidenes kvise i panna. Eller oppdager at selvbruningskremen du så omhyggelig smurte på deg i går, i dag mest av alt ser ut som et resultatet av en sjelden jungelsykdom.

Krise #1: Fett hår

Et typisk problem de aller fleste har kjennskap til: Håret ditt har gått fra moteriktig "andre-dags" uvasket til fett og ekkelt, og du har ikke tid til å vaske det selv om det absolutt er nødvendig. Så hva gjør man?

- De fleste leverandører har produkter som er laget for å kunne skjule fett hår, forklarer Peter Vonkunz Brun, kreativ leder hos På Håret i Oslo, til Det Nye.

- Mange kjenner til tørrsjampoen som effektivt fjerner noe av fettet, ellers finnes det også stylingpaster som vil gi samme effekten som en tørrsjampo.

Vonkunz Brun forklarer at tupering også hjelper til med å skjule fett hår. En annen måte å skjule hår som egentlig trenger en vask, mener eksperten kan være å satse på en anne frisyre.

- Hvis du ikke har produkter som tørrsjampo hjemme, kan du flette håret for å skjule en fet hodebunn, forklarer Vonkunz Brun.

- To franske fletter som går ut i fra en midtskill ved pannen skaper en fin frisyre som skjuler vaskeklart hår. Har du langt hår, kan du sette det opp i en enkel knute. Husk bare å tupere håret i bunnen slik at du skjuler den fete hodebunnen.

Art Director Andre Auster hos Auster Salon og Academy mener også at tørrsjampo er en livredder.

- Tørrsjampo gjør håret litt mattere og tykkere, forklarer frisøren.

- Den vil trekke ut fete produktrester av håret, noe som gir håret nytt liv, og det vil ikke lenger føles fett eller uvasket.

Eksperten forklarer at tørrsjampo også hjelper til med å gjøre håret tykkere om du velger å sette det opp i en knute eller hestehale.

DAGEN DERPÅ: Slik fikser du frisyre på hår som trenger en vask.

DAGEN DERPÅ: Slik fikser du frisyre på hår som trenger en vask. Foto: FOTO: Stella Pictures/istockphotos

Krise #2: Trøtte og blodskutte øyne

De aller fleste av oss har våknet med fylleøyne en dag. Eller måttet stå opp når vekkerklokken ringer, selv om du ikke har sovet et blunk. Resultat? Øyne som absolutt har sett bedre dager.

Så hva gjør man når timeplanen er full, og du ikke vil møte verden med blodskutte øyne? Skjønnhetsnettstedet Daily Glow har gode råd som roer ned såre hovne øyne.

- Gode råd er heldigvis ikke dyre, forklarer det på nettstedet.

- Det beste og billigste rådet, er å sove nok, og hvile øynene fra datamaskin og TV.

Hudpleier Annkarin Svendsen ved Karl Johan Hud & Kroppspleie har også råd:

- En rask fiks på trøtte såre øyne er å legge seg ned, lukke øynene og ha kalde kompresser på øyelokkene. Bruk myke bomullsdotter dyppet i iskaldt vann. Dette vil lindre såre øyne og hjelpe til med å gjøre at de ser mindre hovne ut.

Make-up artist for Mac, Aidan Corcoran, vet også en ting eller to om slitne øyne:

- Gelékrem eller en annen kjølende øyekrem rundt øynene vil være umiddelbar hjelp, forklarer Corcoran til Det Nye.

- La det virke i fem minutter og vask av med fuktig klut. Det finnes også øyemasker som virker kjølende og oppstrammende på huden under øyet, disse vil nok også kunne gi effekt ved røde slitne øyne.

Krise #3: Flasset neglelakk

Få ting er så irriterende som en stripe i lakken. Neglelakken, altså. Men hva kan man gjøre for å redde manikyren? Eller en brukket negl?

Negledesigner Roxanne Valinoti har gode råd til nettsiden til motemagasinet Marie Claire.

- Ved første tegn til en negl som brekker bør du finne frem filen og file ned til der neglen brakk, forklarer Valinoti.

- Om riften er svært langt nede på neglen kan du forsøke å reparere med et par strøk med neglelakk - etterfulgt av en top-coat oppå den andre lakken.

Eksperten råder alle til å benytte produkter som styrker neglene.

- Det kan utgjøre den store forskjellen for negler som har en tendens til å brekke av.

Om det er selve lakken som har fått en ripe finnes det heldigvis også gode råd:

- Den beste løsningen er å ha med seg den samme neglelakken i veska, forklarer Valinoti.

Men eksperten advarer mot for mange kjappe løsninger:

- Maler du bare over stripen er du nesten garantert at akkurat denne biten kommer til å flasse igjen.

Krise #4: Knallrød og solbrent hud

Solkysset er en ting, hummer-rød og flassende er noe ganske annet. Så hva gjør du når du har sittet litt for lenge i solen, og lider for dumskapen neste dag?

- Først og fremst, slapp av, forklarer den kjente New York baserte dermatologen, Dr. Heidi Waldorf, til nettstedet Total Beauty.

- Ta en betennelsesdempende tablett som aspirin eller ibuprofen, klapp deg med kompresser dynket i like deler melk og vann, og smør på litt hydrokortisonkrem for å dempe inflammasjon og rødhet umiddelbart.

Ann-Kristin Stokker er hudterapeut og fagansvarlig i Tekon AS. Hun har gode råd når det gjelder å dempe solrød hud kjapt:

- Unngå fete kremer, disse vil hindre huden i å kjøles ned og kan gjøre situasjonen verre, forklarer Stokke til Det Nye.

- Påfør heller et generøst lag med lindrende after-sun gel på de røde områdene og hold deg langt borte fra sol og varme.

Eksperten råder også å holde utkikk etter produkter med lindrende egenskaper. Mange benytter også aloe vera-gelé ved solbrenthet. Det finnes også andre naturlige ingredienser som kan hjelpe:

- Naturmidler som kløver, lakris, lavendel og agurk er ypperlige for å redusere irritasjon, smerte og rødhet ved solforbrenning, forklarer Stokke.

Hun anbefaler å se etter disse ingrediensene på innholdsfortegnelsen når du kjøper after-sun produkter.

- En synergi av slike ingredienser i din after-sun vil raskt roe ned og lindre en solbrent hud. Antioksidanter, særlig fra C- og E-vitamin, er også gunstig.

Krise #5: Kvise

Hvem har vel ikke opplevd situasjonen: Man legger seg med plettfri hud, for så å våkne opp med tidenes kvise neste dag?

- Prøv å krympe kvisen først, forklarer dermatolog Dr. Sapna Westley.

STEKT: Redd huden og dagen med smarte råd.

STEKT: Redd huden og dagen med smarte råd. Foto: FOTO: sunpoisoningrash.com/

- Legg en isbit forsiktig på kvisen for å gjøre den mindre hoven. Etterpå kan du forsøke å dempe betennelsen ved å knuse en aspirintablett - som inneholder salisylsyre - blande med litt vann og smøre litt rett på kvisen.

Om du heller er typen som MÅ klemme ut kviser, pass i alle fall på å ikke gjøre det med skitne fingre.

- Hold et varmt kompress over kvisen i minst 5 minutter, forklarer hudlege Dr. Amy Wechsler.

- Bruk så to bomullspinner for å klemme ut.

Det går også fint an å skjule kvisen med sminke:

- Velg en concealer i nøyaktig samme farge som huden din, forklarer make-up artisk Aidan Corcoran til Det Nye.

- Bruk en tørrere variant enn du ville brukt under øyene. En concealer uten olje holder seg lengre på huden, og matter dessuten området ned.

Corcoran forklarer at en vanlig feil mange gjør er å bruke for mye produkter på å forsøke å skjule kviser og ujevnheter i huden rundt.

- Et tips kan være å påføre litt grønn korrekturconcealer rett på kvisen, da demper du rødheten. Etterpå kan du bruke en annen concealer over og pudder for å feste dette.

Og ikke fall for fristelsen med å fylle på med ny concealer oppå den gamle.

- Det blir bare stygt, forklarer Corcoran.

- Tørk heller bort rester av den gamle concealeren og begynn på ny.

Krise #6: Overplukkede øyenbryn

Få ting ser verre ut enn bryn som er plukket til "rumpetroll"-størrelse. Så hva gjør du om du var litt for ivrig med pinsetten?

Du kan jukse brynene større og tykkere med øyenbrynsblyant, øyenbrynspudder og mascara.

- Fyll inn hull og melomrom med en skygge som passer fargen på brynene dine, forklarer øyenbrynsspesialist Soul Lee ved New York salongen Spa 1851 til magasinet Marie Claire.

RENE FINGRE: Skal du klemme ut kvisen bør du i alle fall passe på å ha rene fingre.

RENE FINGRE: Skal du klemme ut kvisen bør du i alle fall passe på å ha rene fingre. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

- Husk på at det er mye bedre å velge en farge som er én tone lysere enn din egne bryn enn en farge som er mørkere. Kost så brynene i den retningen de vokser med en ren mascara-børste. Avslutt med blank mascara.

TOO MUCH: Pamela har ikke fått med seg at rumpetroll-looken er over.

TOO MUCH: Pamela har ikke fått med seg at rumpetroll-looken er over. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Mål opp en rett linje fra nesevingen, så du kan se hvor brynet skal starte. Du skal slutte å fylle inn der du måler fra nesevingen og til øyets ytterste kan med en rett linje, forklarer Annkarin Svendsen hos Karl Johan Hudpleie.

- Du kan nappe nedenfra så lenge du ikke tar tykkelsen på brynet. Det er spesielt viktig å tenke på den ytterste delen av brynet som ofte nappes veldig tynt og kort. Napper man kun nedenfra blir ofte resultatet et "rumpetroll".

Krise #7: Poser under øynene

Sene kvelder, allergier og gener; det kan være mange årsaker til mørke ringer og poser under øynene. Og like mange grunner til å ville fjerne de forhatte skyggene.

Men frykt ikke, med litt basiskunnskap kan du sminke deg fresh igjen.

- Se etter en concealer med en lysreflekterende formula i en ferskenfarget tone, forklarer make-up artist Corcoran, til Det Nye.

- Fargen bør være lik din egen hudtone, eller en halv tone lysere.

Har du kraftige sirkler, anbefaler eksperten deg å velge en gultonet base slik at blå-og lillafargen på huden nøytraliseres.

- Er du rød under øynene, kan det lønne seg å bruke en concealer med grønntone, forklarer Corcoran.

Slik gjør du:

Påfør concealeren under øynene etter at du har påført foundation. Bruk ringfingeren til å klappe den lett på. Bruk en kost helt innerst i øyenkroken.

Men vis varsomhet:

- Ikke påfør for mye concealer under øynene, forklarer make-up artisten.

- Det gjør vondt verre, og du får et kakete og sminket resultat.

Krise #8: Hårfarge-katastrofe

Mange har gått på limpinnen: Kjøpt en eske med hårfarge for fargen så så fin ut på damen på boksen. Så prøver du selv - og ender opp med gulrot-hår. Eller verre; altfor mørke lokker med grønnskjær.

- En rensesjampo er din beste venn nå, forklarer frisør Tina Rismoen hos Hairport i Oslo til Det Nye.

- Vask, vask og vask for å få ut så mye av fargen som mulig - og kom deg til frisøren så raskt som mulig. Prøv for all del ikke å reparere skaden med ny farge selv - det kommer garantert bare til å gjøre vondt verrre.

Frisøren forklarer at spesielt det å gå fra en mørkere farge til lyst hår er en stor prosess.

JUKS: Har du overplukket brynene, blir du nok nødt til å jukse dem fullere igjen.

JUKS: Har du overplukket brynene, blir du nok nødt til å jukse dem fullere igjen. Foto: FOTO: Colourbox

- Det man ikke tenker på er at mørke farger inneholder oransje pigmenter - og også røde hvis det er mørkt nok - som kommer frem når man lysner det håret. Det er derfor det fort blir så veldig feil når man belager seg på farge fra en eske - uten kunnskap om hvilke farger denne fargen inneholder - og hvordan den vil bli sammen med din egen farge.

Andre Auster er enig:

- En hjemmefarge, spesielt om man har benyttet den samme i årevis, krever litt å få ut av håret når du vil forandre farge. Svært ofte må man farge håret i flere omganger for å oppnå ønsket resultat.

Eksperten advarer også mot å prøve seg frem selv:

- Gul-grønt hår er én ting, og kan jo rettes opp i - det er verre om du ødelegger og tørker ut håret fordi du ikke selv vet hva du holder på med, og hva håret ditt tåler.

Krise #9: Flekkete selvbruningskrem

Flere og flere av oss skyr solens aldrende stråler til fordel for brunfarge du får kjøpt på en flaske. Problemet oppstår når du oppdager at du istedet for en jevn og gylden glød, har endt opp med hvite striper og brune flekker.

Ifølge nettstedet Total Beauty ligger suksessen i forarbeidet når det gjelder selvbruning.

- Eksfoliér først slik at hudoverflaten blir så jevn og glatt som mulig, forklarer selvbruningsekspert Nichola Joss hos Saint Tropez til nettstedet.

- Deretter er det fukt, fukt, fukt som gjelder - spesielt på tørre områder som albuer og knær.

Om ulykken er ute og du ender opp med et flekkete resultat, anbefaler Joss å benytte et spesialprodukt som fjerner selvbruningskremen.

JEVN UT: Mørke sirkler og poser under øynene er et problem svært mange sliter med.

JEVN UT: Mørke sirkler og poser under øynene er et problem svært mange sliter med. Foto: FOTO: Colourbox

- Vi har en variasjon av dette, Tan Detox, som er en badeolje med lavendel, sitron og hasselnøttoljer. Her skal man ta et bad med denne oljen i vannet, så skrubbe fargen av kroppen når du kommer ut.

Hudpleier ved Skin In Klinic, Ina Haakensen, mener uansett at det har skjedd store utviklinger på selvbruningsfronten de siste årene.

- Selvbruningsprodukter har utviklet seg og blitt mye bedre, forklarer Haakensen.

- Så i stor grad er mye av den fryktede oransjfargen blitt borte.

Make-up artist Aidan Corcoran har råd om det er i ansiktet selvbruningskatastrofen har vært ute:

- Bruk en foundation som er gul i bunnen - dette balanserer ut de oransje stripene.

Krise #10: Pannelugg som er klippet skjevt eller for kort

Hvem har vel ikke vært der? Håret er akkurat litt for langt til å være pent, og du har enten dårlig tid eller ikke råd til en tur til frisøren der og da - og tar saken i egne hender. Så går det galt.

Her er ekspertenes råd:

- Når det gjelder pannelugg som er klippet for kort finnes det ikke mange råd, men heldigvis noen, forklarer Vonkunz Brun.

- Det første man kan gjøre er og prøve og tuppere bunnen av håret til panneluggen. Ved å gjøre dette, vil du lettere kunne forme retningen på håret, slik at du nå kan gre luggen inn i resten av håret ved å bruke hårspray.

Eksperten har også et par andre tips som kan være verdt et forsøk:

- Du kan jo for eksempel forsøke å flette håret fra siden av hodet og langs pannen og hårfestet mot andre siden. Da har du litt lengder å få luggen inn i.

IKKE TIL Å SKJULE: Få ville vel tenke at brunfargen til Lindsay var naturlig etter dette bildet.

IKKE TIL Å SKJULE: Få ville vel tenke at brunfargen til Lindsay var naturlig etter dette bildet. Foto: FOTO: Beaut.ie/Megapictures

Et annet tips kan være å forsøke å flytte skillen fra midten og ut mot siden.

HJELP: Ikke fortvil, det finnes råd for skjeve lugger.

HJELP: Ikke fortvil, det finnes råd for skjeve lugger. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Dett fungerer nok best om luggen din er skråklippet.

Andre Auster har flere gode råd:

- Hvis luggen din har blitt klippet litt for kort kan det fungere bra å føne den litt til siden for en mykere effekt, forklarer Auster til Det Nye.

- Luggen vil da jevne seg litt mer med lengdene på håret så det ikke ser så kontrastfullt ut.

Les også:

5 enkle tips mot kviser

Slik blir du kvitt sorte prikker på nesen

Her er proffenes hemmelige sminketriks

14 produkter du ikke kan leve uten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning