Pigmentflekker - hyperpigmentering

Hvordan bli kvitt pigmentflekkene?

Pigmentflekker legger til 10-12 år på alderen din. Slik blir du kvitt dem.

Publisert Oppdatert

Hva er pigmentflekker?

Brune pigmentflekker er en lokal opphopning av melanin i huden. Dette kalles også hyperpigmentering.

Hva er melanin?

Melanin er fargepigmentet i huden vår. Det er melanocyttene i huden som danner melanin. Melaninets funksjon er å absorbere skadelige stråler fra solen ved farge huden brun.

Har du fått flere pigmentflekker over sommeren? Særlig kvinner og menn som har fylt 30 er utsatt.

Veldig mange opplever å få pigmentforandringer i huden av ulike årsaker, og mange finner disse skjemmende. At de gjør at du ser eldre ut, er til og med vitenskapelig dokumentert.

Legger på 10 år på alderen

Pigmentflekker og ujevn hudtone kan legge 10-12 år til en persons egentlige alder, skal vi tro ferske studier utført på Wiens Ludwig-Boltzmann Institute of Urban Ecology .

Les også: De 10 bud mot rynker

Er du i 30-årene har du kanskje fått noen pigmentflekker allerede? Hvis ikke, er sjansen stor for at du vil få det hvis ikke du beskytter huden godt.

Hvorfor får jeg pigmentflekker?

Det er i hovedsak solen som er årsaken til pigmentflekker.

Dersom man kombinerer soling med med ulike medisinske preparater, som for eksempel p-piller, er sjansen for å få såkalt hyperpigmentering ganske stor.

Alkoholholdig kosmetikk kan også gi pigmenteringer i huden.

Pigmentflekker som skyldes hormoner

MASKE: Mange som går på p-piller kan få en slags maske av pigmentering.

MASKE: Mange som går på p-piller kan få en slags maske av pigmentering. Foto: Foto: Dermnet.com

Melasma eller chloasma er legevitenskapens navn på pigmentforandringer med hormonelle årsaker.

Graviditet og bruk av p-piller eller hormonspiral medfører hormonforandringer i kroppen, som igjen kan føre til hyperpigmentering.

Det er særlig østrogenbaserte prevensjonsmidler som kan gi pigmentflekker. Slike pigmentforandringer ligger ofte dypere i huden enn pigmentflekker etter soling.

Melasma eller chloasma gir ofte en maskeliknende pigmentforandring i ansiktet. «Masken» dekker området rundt øyne og et stykke opp i pannen, samt i tinningene og i kinnene.

Bart?

Går du på p-piller, er det heller ikke uvanlig å få en mørk pigmentforandring på overleppa.

Mange opplever dette som skjemmende da det nesten kan se ut som du har bart.

Slik unngår du pigmentflekkene

Dersom hormontilførselen til kroppen, i form av for eksempel p-piller, stanses, vil som regel pigmentflekkene lysne. Dette kan ta tid, og du bør være oppmerksom på at det pigmenterte området vil være mer utsatt for pigmenteringer ved senere påvirkninger fra hormoner og UV-stråler.

PIGMENTBART: Mange kvinner opplever å få mørk pigmentering på overleppa.

PIGMENTBART: Mange kvinner opplever å få mørk pigmentering på overleppa. Foto: Foto: Dermnet.com

Det er viktig å vite at også UV-stråler alene kan gi pigmentflekker.

Uansett om det er solen alene, eller solen i kombinasjon med medisiner som forårsaker pigmentflekkene, er det solbeskyttelse det eneste som kan hindre og redusere pigmentflekker.

Beskytt deg godt med solkrem med høy faktor, og unngå sterk og direkte sol på ansiktet.

Pigmentflekker forekommer hyppigst i ansikt, hals og til dels bryst. Det er særlig her det er viktig å bruke solkrem med høy faktor.

Unngå alkohol

Alkoholholdig kosmetikk, som for eksempel parfyme og after shave, gjør huden ekstra utsatt for pigmentflekker.

Regelen er enkel: Vent med parfyme og after shave til kvelden kommer.

Bruk nok solkrem

MENN: Både menn og kvinner får pigmentflekker. Særlig er alkoholholdige after shave en risikofaktor for menn. Alkohol gjør huden enda mer utsatt for pigmenteringer.

MENN: Både menn og kvinner får pigmentflekker. Særlig er alkoholholdige after shave en risikofaktor for menn. Alkohol gjør huden enda mer utsatt for pigmenteringer. Foto: Foto: Dermnet.com

Solfaktoren som står skrevet på solkremtubene forutsetter at du bruker stor nok mengde.

- Det er viktig å bruke nok solkrem. Den vanligste feilen, er at man smører for tynt slik at faktoren blir lavere enn man tror, sier farmasøyt Silje Furuseth til Klikk.no.

Generelt anbefales bruk av minimum solfaktor 15. Men har man tidligere fått pigmentflekker kan det være lurt å velge enda høyere faktor i ansiktet og unngå direkte sollys på ansiktet, mener hun.

Ta solpauser

Når solen står høyest på himmelen er den også sterkest.

- Det er lurt å ta pauser fra solen, spesielt mellom klokken 12 og 15 når solen er på det sterkeste, råder farmasøyten.

Når skaden allerede har skjedd

Har du allerede fått pigmentflekker, er det tre ting du kan gjøre for å bli bedre.

1. Du bør bruke solkrem med høy faktor for å unngå at pigmenteringene du allerede har blir mørkere, og forhindre at du får nye pigmentflekker.

2. Du kan forsøke kremer som skal lysne flekker og jevne ut huden.

Det finnes en rekke produkter på markedet som er utviklet for å dempe eksisterende pigmentflekker og jevne ut overgangene til normalt pigmentert hud.

Den vanligste feilen, er at man smører for tynt slik at faktoren blir lavere enn man tror

Kjente lysnende ingredienser du kan se etter i hudpleieprodukter, er for eksempel askorbinsyre, mulbær, niacinamide, kojic-syre, arbutin og lakrisekstrakt, tipser nettstedet Skin-care.Health care.

Disse ingrediensene hemmer tyrosinase-virksomheten, og det er nettopp tyrosinase som fremmer melaninproduksjonen.

Retinol (vitamin A), AHA og BHA-syrer eksfolierer huden og tvinger huden til å fornye seg selv raskere. Dette kan også bidra til å forbedre pigmenteringene, og få en jevnere og klarere hud.

3. Du kan forsøke laserbehandling

Mange hudklinikker tilbyr laserbehandling for å fjerne pigmentflekker, og mange har hatt stor glede av dette. Det er en effektiv måte å bli kvitt pigmentflekkene på, men det er relativt kostbart og kan være smertefullt.

PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker i ansiktet er veldig utbredt, men det finnes råd - også mot allerede eksisterende flekker.

PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker i ansiktet er veldig utbredt, men det finnes råd - også mot allerede eksisterende flekker. Foto: Foto. Dermnet.com

Det finnes ulike lasertyper, så det kan lønne seg å gjøre litt research på både klinikk og lasertype før du bestemmer deg.

Vær også oppmerksom på de ulike bivirkningene laser kan ha.

Les mer om laserbehandling her.

Hydrokinon forbudt

Tidligere ble hydrokinon hyppig brukt i hudblekende kremer.

Stoffet bleker huden ved å forhindre ny dannelse av pigment (melanin) i huden, men hydrokinon ble forbudt etter initiativ fra EU i 2000. Amerikanske myndigheter hevder for øvrig at hydrokinon kan forårsake kreft, i tillegg til at det kan gi allergi og misfarginger i huden.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning