New York

New York med en twist

Sjekk ut disse ukjente perlene i New York, byen som aldri sover.

BROOKLYN BRIDGE: I New York er det mye spennende å gjøre hvis man vil styre unna turistfellene.

BROOKLYN BRIDGE: I New York er det mye spennende å gjøre hvis man vil styre unna turistfellene. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

- De fleste av oss forbinder New York med Empire State Building, Frihetsgudinnen og Times Square. Det er kun de færreste av oss som har vært på vintageshopping i hipsterområdet Williamsburg eller har besøkt stedet på Coney Island der hot dog ble servert for første gang, sier Espen Skoland, presseansvarlig i British Airways. Han oppfordrer turistene til å gå utenfor de opptråkkede turistløypene neste gang de legger turen til det store eplet.

- Ingen byer er mer egnet til urban skattejakt enn New York, sier han og gir her sine tips til et annerledes møte med New York:

Strandpromenaden på Coney Island

HOT DOG: På Coney Island i New York kan du besøke stedet der hot dog ble servert for første gang.

HOT DOG: På Coney Island i New York kan du besøke stedet der hot dog ble servert for første gang. Foto: Foto: Crestock

Skolands første tips er å ta turen til den historiske strandpromenaden på Coney Island helt sør i Brooklyn.

- Siden den første karusellen ble bygget i 1876, har fantastiske fornøyelsesparker, hoteller og spisesteder åpnet portene til magiens verden for reisende fra fjern og nær. Selv om Coney Island mistet det meste av glansen allerede etter andre verdenskrig, er restene fra fortiden verdt et besøk. Innen sommeren vil trolig magien være borte for alltid. De sjarmerende spisestedene taper kampen mot eiendomsspekulanter, og de siste gjenværende karusellene i Astroland kjørte trolig sin siste runde i fjor, sier Skoland.

Spisestedet Nathan's Famous på Coney Island er i dag mekka for pølsepilgrimmer, og er stappfullt av mennesker selv på en vinterdag.

Adresse: Nathan's Famous, 1310 Surf Avenue, Brooklyn. Telefon: 718-946-2202.

Les også:

Vårmoten fra New York

USA - her er turistfellene

Empire Diner

CONEY ISLAND: På strandpromenaden ved Coney Island i New York prøver noen lokale mennesker fiskelykken.

CONEY ISLAND: På strandpromenaden ved Coney Island i New York prøver noen lokale mennesker fiskelykken. Foto: Foto: Crestock

- Et måltid på en ekte amerikansk diner er et must for en tidsreisende i New York. Mange kjenner diner-stilen som selve symbolet på det amerikanske spisestedet, med stoler i mintgrønn eller knallrød skai og bord av respatex, der tenåringsparet deler jordbærmilkshake og rødkinnede familier samler seg rundt svære burgere med coleslaw, sier Skoland. Han opplyser om at den originale dineren faktisk var en hestedrevet kafévogn i New England, som var pålagt å forlate byen før solnedgang for å unngå å ha dårlig innflytelse på arbeiderne.

Billig fly til New York

Siden dineren er designet som et tog, skal den ikke være mer enn en etasje høy. Grunnet de høye tomteprisene i New York, er det få slike bygninger som har overlevd. Empire Diner åpnet dørene i 1976 og er en av få gjenværende diners i sin originale form. Den skryter over å være "possibly the hippest diner on earth", noe en svært celeber kundeliste gir dem rett i.

Adresse: Empire Diner, 210 10th Avenue. Chelsea, Manhattan. Telefon: 212-243-2736.

Apollo Theatre

Stedet for å oppleve levende, amerikansk musikkhistorie er Harlems Apollo Theater. Ta turen innom når en av de tradisjonsrike "Amateur nights" arrangeres.

- Konseptet startet opp allerede i 1934, og blant de første vinnerne var Ella Fitzgerald. Senere har artister som Michael Jackson, Stevie Wonder, Diana Ross, James Brown og Lauryn Hill startet sine karrierer her, forteller Skoland.

Hver onsdag fra kl 19.30 åpner teatret scenen for håpefulle talenter. Hvorfor ikke prøve seg? Passer rampelyset deg bedre enn de fløyelsrøde benkeradene, er det gode muligheter for å delta. Men pass opp - det er publikum som stemmer frem vinneren, og de kjemper med nebb og råtne tomater for å verne om sine favoritter.

Adresse: Apollo Theater, 253 West 125th Street. Harlem, Manhattan. Tlf: 212-531-5300.

Gå på vintageshopping

- New Yorks gatemote er til de grader styrt av historiens spøkelser. Går du på vintageshopping i hipsterområdet Williamsburg, er det gode muligheter for å ta med seg skatter fra fortiden hjem, sier Skoland.

Vintagebutikkene Fille de Joie og Beacon's closet har begge et assortert utvalg fra det siste århundret. Fille de Joie har et utsøkt utvalg av elegante kjoler, frekke hatter og tidløse vesker. Beacon's closet likner et loppemarked med enorme mengder klær sortert etter farge. Husk å vaske klærne før bruk, her er det støvete!

Adresse: Beacon's closet (88 N 11th St. Williamsburg, Brooklyn. Telefon: 718-486-0816.

VINTAGE: Vintageshopping i hipsterområdet Williamsburg i New York er å anbefale.

VINTAGE: Vintageshopping i hipsterområdet Williamsburg i New York er å anbefale. Foto: Foto: Crestock

NEW YORK TIPS: Espen Skoland, presseansvarlig i British Airways, gir deg sine beste New York tips.

NEW YORK TIPS: Espen Skoland, presseansvarlig i British Airways, gir deg sine beste New York tips. Foto: Foto: Geelmuyden Kiese

Adresse: Fille de Joie, 197 Grand Street. Williamsburg, Brooklyn, Telefon: 718-599-3525.

Strand Bookstore

Selv om New York er mest kjent for store merkevarer og butikkjeder, har byen en sterk tradisjon for uavhengige bokhandlere.

- Den mest kjente bokhandleren, Strand Bookstore, ble etablert allerede i 1927, og har den ærefulle tittelen "Verdens største bruktbokhandel", forteller Skoland og opplyser at her finner du et gigantisk utvalg av gamle, sjeldne og utgåtte titler.

Adresse: The Strand Bookstore, 828 Broadway at 12th St. Telefon: 212-473-1452

Les også:

New York fra oven

New Yorks beste shopping

Tilbake til Klikk reise

Har du noen gode New York tips? Fortell oss om dem, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning