Hot med fregner

Nå er dette sett på som ekstra vakkert

Du må for all del ikke sminke vekk fregnene dine.

POPULÆRE: Nå er det in å ha fregnedryss over nesen.

POPULÆRE: Nå er det in å ha fregnedryss over nesen. Foto: FOTO: Thinkstock

Publisert Oppdatert
HOT MODELL: Modellen Magdalena Jasek, som er alles yndlign om dagen, har et vakkert ansikt dekket med fregner.

HOT MODELL: Modellen Magdalena Jasek, som er alles yndlign om dagen, har et vakkert ansikt dekket med fregner. Foto: FOTO: Stella Pictures

Da vi var barn, var vi gjerne desperate etter å vokse dem av oss.

Og gjør man et kjapt søk på Google, finner man en hel haug med måter å unngå dem, bli kvitt dem eller skjule dem under tykke lag med sminke og kremer.

Vi snakker selvfølgelig om fregner - de små, brune prikkene som mer eller mindre kan dekke ansiktet.

Fregnedrysset over nesen er unektelig forbundet med barndom og søte sommerminner, men trendy har sjelden vært ord man brukte om disse små, brune hudflekkene.

Tidene ser derimot ut til å ha forandret seg.

Fregner har nemlig blitt sett overalt den siste tiden - både på catwalken og i motemagasinene. De er med andre ord skikkelig hot denne høsten.

Fregner har blitt in

Fregner dukker med tid til annen opp på trendbarometeret, og denne sesongen er de nok en gang tilbake.

Backstage under de siste to moteukene har castingagenter og makeupartister vært skjønt enige: Fregner er søtt og sexy.

Fra Paul Smith, til Burberry og Isabel Marant; fregnene var konge av catwalken.

Store motenettsteder som Vogue og Elle forteller at fregner så vidt begynte å frekventere på moteukene forrige sesong, men under årets høstvisninger var fregner å se overalt.

Trendens tilbakekomst er mye takket være supermodeller kjent for sine søte fregnedryss som Gisele Bundchen og Caroline Trentini.

I tillegg har den aller hotteste modellen akkurat nå, Magdalena Jasek, et vakkert ansikt dekket med de små prikkene.

Naturlig er vakkert

Trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye er ikke overrasket over fregner på catwalken, og knytter trenden til den større «bevegelsen» med at naturlig og sunt nå sees på som noe å trakte etter.

- Å være frisk og sunn, trene og være utendørs er nå trendy og noe man viser frem, forklarer Øye til Det Nye.

- Sunnhet har blitt skjønnhet, og der hvor man før så et ideal på skjønnhet som var mer «striglet» og sminket, har det blitt vakkert å se mer naturlig ut. Og der passer jo også fregner perfekt inn.

Øye tror trenden kommer til å vare lenge.

- Vi har blitt ekstremt opptatte av kost og ernæring, dette med å leve sunt og drikke grønne juicer har blitt den nye it-veska. At man da trakter etter en skjønnhet som ser mer sunn og naturlig ut, er ikke overraskende. Og godt er jo det.

Ikke smink vekk fregnene

Om du er heldig nok til å være utstyrt med fregner fra naturens side, så må du passe på når du sminker deg så du ikke skjuler disse små skjønnhetene.

- Bruk foundation med god gjennomsiktighet i stedet for dekk, slik at du kun tilfører farge til huden, og ikke dekker, forklarer den norske makeupartisten Sølvi Strifeldt.

- En BB krem eller farget fuktighetskrem er fint. Ellers vil jeg anbefale Babor DeLuxe foundation som jeg selv har brukt på modeller med fregner. Den gir et vakkert resultat.

Strifeldt forklarer at det kan være en idé å velge en ferskengul tone dersom du har blålige undertoner rundt øyne, munn eller på hals, men samtidig har stedvis gul overhud på kinn og for eksempel panne.

Tegner på fregner

FREGNER ER FINT: Både Julianne Moore og Lucy Liu vet at fregner er både sexy og søtt.

FREGNER ER FINT: Både Julianne Moore og Lucy Liu vet at fregner er både sexy og søtt. Foto: FOTO: Stella Pictures

Fregnene er altså tilbake for fulle hus. Faktisk i så stor grad at der hvor man ikke fra naturen side er utstyrt med fregner, kan man nå kjøpe egne blyanter for å tegne disse på.

- Det stemmer at man faktisk nå kan kjøpe egne fregne-pensler, forklarer makeupartist for Mac og lærer ved makeupskolen LA Creative i London, Aidan Corcoran, til Det Nye.

- Blant annet har Topshop en egen versjon, men om man ikke får tak på disse, så går det helt fint an å benytte en øyenbrynsblyant.

Corcoran forklarer at disse er litt fastere enn en kajal og dermed egner seg bedre for å tegne på noe så presist som fregner.

Strifeldt tror også påtegnede fregner kan fungere fint.

- Bruk øyenbrynspenn, den er gjerne hardere og sitter noe bedre enn øyelinere som er bløtere i konsistensen og sitter ikke så godt, forteller hun.

- Velg i så fall farger i bruntoner som gulbrune, gråbrune eller rødbrune farger på fregnene, alt etter hva som kler deg best, legger hun til.

Slik gjør du:

Ifølge makeupartist Petros Petrohilos, som var med på å skape sminke-looken til modellene som ble brukt til Paul Smiths siste catwalk-visning, ser «alle yngre ut med fregner», skriver Marie Claire.

For å gjenskape den søte og sexy looken hjemme, har Petrohilos følgende råd:

1. Bruk en lett foundation som ikke fullstendig dekker huden, men bare gir deg en jevn og pen base.

2. Vær lett på hånden når du tegner inn fregnene, og ha fokus på neseryggen og toppen av kinnbenet hvor solen fra naturens side treffer deg

3. Ikke overdriv, det holder med noen få

4. Klapp forsiktig med fingeren over «fregnene» for å få dem til å se mest mulig naturlige og ikke påtegnet ut.

5. Avslutt med litt rosa- eller ferskenfarget rouger for den ultimate catwalk-looken.

Les også:

Dette gjør jenter feil når de sminker seg

VIDEO: Slik legger du perfekt hverdagssminke

Hemmeligheten bak supermodellens vakre hud

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning