STOR SPAGUIDE

Kos deg verden rundt

Skal du ut på reise? Her er behandlingene du bør unne deg hvis du er i Phuket, London, Istanbul, New York eller Helsinki.

Velstelt basseng ved Alpina Spa & Resort, Phuket.

Velstelt basseng ved Alpina Spa & Resort, Phuket.

Publisert Oppdatert

I et digert hus, stående på påler midt i en dam full av liljer, finner jeg Gaia Spa i Phuket. Etter å ha krysset ei knirkende trebro entrer jeg det luftkondisjonerte huset og blir mottatt av en uniformert resepsjonist. Jeg får lukte på seks forskjellige aromatiske oljer som skal ha ulik virkning. En blanding av rosmarin, peppermynte og lime skal øke følelsen av lykke, mens en blanding av ylang-ylang, rose og geranium skal sette meg i balanse og fjerne all min irritasjon.

Før massasjen - jeg valgte en time aromaterapi og en time tradisjonell thaimassasje - får jeg nøkkel til et garderobeskap, håndkle og en slags pyjamas. Jeg får lade opp med varmt boblebad, sauna og dampbad, og mens jeg sitter i boblebadet kommer personalet med en kopp urtete til meg. Etter en dusj leder massøren Chanikan meg til massasjerommet, et lite rom med frisk luft og meditativ musikk, så vidt hørbar.

Chanikan bøyer, strekker og vrir alle leddene mine i alle mulige retninger. Men jeg er så jetlaget at jeg i løpet av de to timene på massasjebenken, likevel klarer å duppe av sikkert 20 ganger. Og hver og en av de duppene er like nydelig.

En perfekt start på oppholdet i Thailand!

Les også: Finn ditt spa i Norge

Phuket, Thailand:

Lekkert interiør hos Vogue Spa & Resort i Ao Nang.

Lekkert interiør hos Vogue Spa & Resort i Ao Nang.

Massasje og spa

Hva: Thailandsk spa er en sanseopplevelse. Aromatiske oljer gjør deg avslappet, og massørens strekking av ledd og knaing av muskler gjør deg myk og mør. Dagens thaimassasje er basert på tusenårige tradisjoner og en medisinsk lære som vektlegger sammenhengen mellom kosthold, urter, muskelmassasje og meditasjon.

Hvorfor: Du kan ikke dra på ferie til turistområder som Krabi og Phuket uten å prøve ekte thaimassasje. Uansett hvor du drar, vil du kunne velge mellom tre slags massasjesteder: Luksushotellenes spa, salonger i byene og paviljonger langs strendene. Massørene skal ha spesialutdannelse (se etter diplom eller sertifikat).

Pris: Mellom 200 og 300 kroner pr. time. Du kan velge mellom alt mulig, fra en 100 kroners rygg- og nakkemassasje i en halv time, til et firetimers omfattende massasjeprogram for kjærestepar til 1800 kroner. De lekreste spaene gir deg mye nytelse for pengene.

Passer når: Du vil slappe av, bli løsere i kroppen og riktig skjemme bort deg selv.

På nett: Vogueresort.com , Phuketnalina.com , Phuketsawasdee.com

Tips

- Oppsøk hotellets spa når du sjekker inn. Undersøk når de har ledige timer og hvilke behandlingsformer de tilbyr.

- Prislistene er ekskludert serviceavgift. Legg til 10 prosent, så vet du hva du faktisk må betale.

- Behandlingene for hele kroppen innebærer at du stiller i blanke messingen. Men ikke vær redd for nakenhet - massørene er profesjonelle og har et naturlig forhold til dette.

Vi anbefaler:

- Tradisjonell thaimassasje

- Aromaterapi

- Rygg- og nakkemassasje

- Spesielle behandlingspakker, 3-5 timer

Les også: Stor test av østlandets beste spa

Istanbul, Tyrkia:

Hamam - tyrkisk bad

På Cemberlitas hamami kan du slappe av på den varme steinen i kuppelrommet så lenge du vil.

På Cemberlitas hamami kan du slappe av på den varme steinen i kuppelrommet så lenge du vil.

Hva: Som en baby blir du skrubbet og såpevasket fra topp til tå. Behandlingen er røff, men ren blir du utvilsomt. Vasken foregår i et stort, varmt kuppelrom, der du kan ligge og slappe av så lenge du vil. For ekstra betaling får du også massasje.

Hvorfor: Det tyrkiske badet er en eldgammel tradisjon og en kulturopplevelse i seg selv. I Istanbul finner du landets lekreste bad, som er rene arkitektoniske perler. To de mest kjente er Cagaloglu - bygd i 1714 - og Çemberlitas - bygd i 1584. Begge er lette å finne fordi de ligger i byens største turistområde, og du vil antagelig føle deg mest vel på et av disse badene, fordi de kryr av andre vestlige kvinner som også prøver dette for første gang. Er du mer av et luksusdyr, prøver du heller et av de moderne spabadene på for eksempel Marmara Hotel eller Swissotel.

Pris: Varierer mye. De mest kjente turistbadene er blant de dyreste, med priser på 200-250 kroner for selve såpebadet, og opptil et par hundrelapper ekstra for massasje.

Passer når: Du er sliten og skitten etter en lang dag med turistaktiviteter og kan tenke deg å koble helt av et par timer.

På nett: Cemberlitashamami.com.tr , Cagalogluhamami.com.tr

Tips

Vil du prøve hamam, bør du ikke være for sjenert. Her snakker vi tross alt om å bli såpeskrubbet av en fremmed, halvnaken dame. Dra helst sammen med noen, så føler du deg mer komfortabel.

Les også: Verdens beste spahotell

London, England:

Blow dry - vask og føn

Hva: En rask hårvask og en ønsket styling av håret ved hjelp av føner og børste. Det går raskt, og i London er det vanlig å ta en blow dry i lunsjpausen. Du kan ønske deg alt fra blankt glatt hår til bølger og krøller, og i noen salonger kan du også be om hårkur og hodebunnsmassasje. I London går overklassedamene til frisøren minst to ganger i uken for å få en blow dry og styling, i motsetning til i Norge hvor vi nesten bare går til frisøren for klipp og farge.

Bli fin i en fei i London.

Bli fin i en fei i London.

Hvorfor: På kort tid og til en ganske billig penge får du en velstelt frisyre som varer lenge.

Pris: Det varierer, men det er mye billigere enn i Norge. Fra ca. 15 pund og opp til 35 pund i de mest eksklusive salongene. Husk å gi tips, ca. 10 prosent er vanlig.

Passer når: Du skal noe spesielt og er avhengig av lekkert hår, eller ikke orker timevis på badet med en føner og en børste som ikke vil det samme som deg. Eller når du rett og slett vil unne deg litt hverdagsluksus.

På nett: Hershesonsblowdrybar.com , Windlehair.com

Tips!

Det finnes egne salonger bare for blow dry, blant annet på Topshop i Oxford Street, der du kan velge mellom ca. fem frisyrer. Her trenger du ikke bestille time, det tar ca. 30 minutter og koster 19 pund.

Les også: Mye å SPAre i Budapest

New York, USA:

Manikyr

Hva: Ordet "manikyr" kommer fra latin; "manus" betyr hånd og "cura" betyr pleie. Tro det eller ei, men folk har tatt manikyr i over 4000 år. I Babylon malte de neglene med gull, og under Ming-dynastiet indikerte fargen på neglene din sosiale rang. Det samme gjaldt for egypterne. Kleopatras negler var alltid dyprøde. Men den første moderne neglelakken var det Revlon som kom med på 30-tallet.

Hvorfor: Who does your nails?, spør de hverandre stadig. Det hører til sjeldenheten å se en kvinnelig newyorker med ustelte negler. Enten hun er velstående eller ubemidlet, gammel eller ung; hun har alltid lange, falske, korte, fargerike, lakkerte eller juvelbelagte negler på hender og føtter. Nettopp derfor finner du slike salonger overalt. Her klippes neglebånd, files og masseres det til langt på natt, og du kan slå i hjel tiden med å lese sladreblader - eller snakke høylytt må mobilen. Og siden avskallet neglelakk er blitt en slags fashion statement i det siste, så kan du leve med den samme manikyren helt til du kommer hjem fra ferien.

En newyorker uten velstelte negler er intet vanlig syn.

En newyorker uten velstelte negler er intet vanlig syn.

Pris: Rundt 10 dollar for manikyr og 10 dollar for pedikyr. Du får også skrapet av tørr hud under føttene og massert skuldrene for et par ekstra dollar. De aller billigste salongene finner du i Chinatown eller i Harlem. Der kan du også ofte prute. Vil du unne deg litt ekstra luksus, dra til Bliss i Soho og ta en hot creem manicure til 25 dollar. Husk 20 prosent tips.

Behandlingen passer når: Du trenger en pause i shoppingen og vil belønne deg selv med litt ekstra luksus. Eller når du faktisk vil føle deg som en ekte newyorker.

På nett: Beautybar.com , Blissworld.com

Tips

På Beauty Bar like ved Union Square kan du ta en drink samtidig som du får manikyr. Under happy hour får du manikyr og martini for 10 dollar til sammen. Union Square ligger i 14. gate mellom 3. aveny og aveny A.

Les mer: Lag ditt eget hjemmespa

Finland, Helsinki:

Sauna

Hva: En skikkelig bra sauna er vedfyrt, men det finnes gode elektriske alternativer. De fleste hoteller har sauna, men det finnes flere offentlige badstuer i eller like utenfor Helsinki sentrum - mange med virkelig sjel. Sett av god tid og forbered deg på en het opplevelse. Det er først når du svetter ordentlig at saunaen har effekt. Er du så heldig å befinne deg ved sjøen eller et vann, skal du dukke deg mellom slagene. Å slå seg selv med bjørkeris er en gammel tradisjon, og enkelte badstuer selger greiner. Andre steder er bjørkeris ikke tillatt - først og fremst fordi man skal ta hensyn til sine medsvettere.

Hvorfor: Når svetteproduksjonen setter inn for fullt, vil huden renses og stive muskler bli myke Dessuten er dette en finsk kulturopplevelse - med et sosialt aspekt. Da vi besøkte den offentlige saunaen Kotiharjun i Helsinki, traff vi en badstuveteran på 77 år som beskrev opplevelsen slik:

- For meg er dette som en fin liten kirke. Et besøk her gjør godt for både utsiden og innsiden.

Sauna i Finland.

Sauna i Finland. Foto: colourbox.com

Pris: Fra rundt 10 euro, eller drøye 80 kroner. Bjørkeris kjøpes separat. Det kostet ca. kr 30 i badstuen vi besøkte.

Passer når: Du vil senke skuldrene, svette ut stress og rense huden.

På nett: Sauna.fi , Visithelsinki.fi (se under "Experience").

Tips

Slik gjør du

- Gå inn i badstuen, som bør holde mellom 80-100 grader. Føles luften tørr, kast litt vann på steinene.

- Gå ut når det blir for varmt. Ta en dusj, en dukkert eller trekk frisk luft. Drikk gjerne, men ikke alkohol.

- Ta en ny runde i varmen. Nå er huden myk og varm, og du kan bruke bjørkeriset om du vil.

- Gjenta varme- og avkjølingsprosedyren så mange ganger du ønsker.

- Avslutt med en dusj og litt kald drikke.

- Bruk tid på å kjøle deg ned før du kler på deg, slik at ikke svettingen fortsetter.

Kilde: The Finnish Sauna Society

God saunaskikk er å dusje før du går inn, og å ta med seg et håndkle til å sitte på.

Visste du at:

- det finnes 1,6 millioner saunaer i Finland - fordelt på fem millioner innbyggere?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning