Reisefeber

Drøm deg bort til Svalbard

Trolsk morgenlys, rause mennesker og opplevelser i rikt monn - den blå byen er stedet.

Publisert Oppdatert
Svalbard

Svalbard Foto: Bulls

Longyearbyen gnir vintermørket ut av øynene, og sommeren inntar Svalbard. Hver dag blir det magiske blålyset et par hakk lysere. Svalbard svir seg fast i hjernebarken og i herterota fordi det er så spektakulært og ulikt alt annet. Naturen er dramatisk og rå, men menneskene er vennlige.

Det skjer nemlig noe med folk når de flytter til en liten øy med tre hovedveier 74 grader nord. De stoler på hverandre. Ingen låser bilen sin, og på butikken har alle tid til en prat. Longyearbyen er stille. Ingen trafikkstøy eller blinkende neonlys. Her kan du hvile, men du har også et perfekt utgangspunkt for ville naturopplevelser. Sus lyd,løst gjennom storslått natur i hundespann, eller la scooteren ta deg over snødekte isbreer. Kuldegrader river godt i kinnene, og det føles godt å tine kroppen i badstua i Svalbardhallen etterpå.

Og orker du et besøk på den lokale puben, får du garantert opp temperaturen.

Reisefakta

Longyearbyen er det norske hovedsetet på Svalbard. På 100 år har byen gått fra et primitivt gruvesamfunn til en livlig småby. Syke og gamle får ikke bo her, så gjennomsnittsalderen er ung.

Reise: Kun SAS flyr direkte. Tur-retur Oslo koster fra ca kr 2000.

Overnatting: Standarden varierer fra enkelt pensjonat til fullsatt hotell. Priser på Svalbard.net.

Ut på tur: Se Svalbard.net for oversikt. Blant tilbudene er isgrottevandring, gruvebesøk og scootertur. Høysesongen er fra midten av mars. Scootersesongen avsluttes i mai.

Kulturliv: Godt utvalg av puber og restauranter. Mange artister og kunstnere besøker Svalbard under de mange arrangementene, blant dem Polarjazz i februar og Solfestuka i mars. I april er det Svalbard Skimaraton.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning