Det Nye: Reisefeber

Backpackerguiden

Drømmer du om å reise jorda rundt?

Lengter du etter turkist hav og kritthvite strender?

Lengter du etter turkist hav og kritthvite strender? Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
I Det Nye nr 2 møter du Ida og Marianne som reiste jorden rundt på 100 dager. De deler sine tips og erfaringer.

I Det Nye nr 2 møter du Ida og Marianne som reiste jorden rundt på 100 dager. De deler sine tips og erfaringer. Foto: Scanpix

Før du slenger sekken på ryggen og vender snuten mot flyplassen, er det en del ting som må ordnes. Her er svarene på alt du måtte lure på før du oppfyller reisedrømmen.

Hvor skal du reise?

Den vanligste og billigste ruten er den som kalles "melkeruta" - en tur-retur-billett til Australia, der du i prinsippet bare utvider mellomlandingene. Det normale er en mellomlanding i Asia på vei ned, og i Stillehavet og USA på returen.

Mer erfarne backpackere utvider ruta med Sør-Amerika eller Afrika, eller holder seg til et bestemt kontinent.

Hvordan bestiller du?

Det billigste er å kjøpe en ferdig pakke gjennom et reisebyrå. Tilbudene ligger fra omtrent 10 000 kroner og oppover, avhengig av hvor du skal og hvor mange stopp du tar. Den såkalte melkeruta gir deg mye for pengene, og du kan slippe unna med 12 000-14 000 kroner. For en skreddersydd reise må du regne med å betale fra 15 000.

Sjekk priser hos ulike byråer og se nøye etter hva de tilbyr.

Gode reisebyråer:

Hva må du ordne før avreise?

 • Reiseforsikring. Det du ha! Sjekk med forsikringsselskapet ditt hva de dekker og om det er tilstrekkelig.
 • Vaksiner. Snakk med legen din om hva som er anbefalt i de landene du besøker. Du finner mye informasjon på Reiseklinikken.com
 • Visum. I mange land må du søke om tillatelse for å komme inn. Det er sjelden problematisk, men det kan ofte ta noen uker. Spør reisebyrået ditt hva slags visum du trenger.

Hvor lenge skal du reise?

Det vanligste er å være borte i tre til fire måneder. Men det er fullt mulig å reise jorda rundt på alt fra en måned til flere år.

Hvor er det tryggest?

Asia og Australia er tryggest for backpackere. I Latin-Amerika møter du noen flere utfordringer.

- Land som Nicaragua, Honduras og Columbia er mye farligere, og du må ta mange forholdsregler, sier Even Hulleberg i Kilroy Travels.

Byråene bistår deg hvis det skulle skje noe underveis, men det er begrenset hva de kan gjøre fra Norge. Sjekk om byrået ditt har kontor i noen av områdene du reiser til. Skjer det noe alvorlig, bør du kontakte konsulatet eller ambassaden. Forsikringsselskapet kan også være til hjelp.

Kan jeg jobbe underveis?

På et turistvisum kan du ikke jobbe, og det er ikke alle land som uten videre lar deg kombinere ferie og jobb. Australia er blant de få landene som tilbyr såkalt "working holiday". Et slikt visum kan du få en eneste gang i livet, og i Australia kan du jobbe i opptil to år.

Hvem bør jeg reise med?

Mens noen ønsker å reise helt alene, reiser andre med en venninne eller kjæresten. Det kan være tøft å leve så tett på hverandre over lang tid, men det føles trygt å ha noen å dele opplevelser og utfordringer med.

Et tips kan være å ta diskusjonene før dere reiser. Hva vil dere se, og hva vil dere prioritere? Da kan dere spare dere for et par krangler underveis.

Hvordan skal jeg bo?

Du anbefales ikke å booke alle overnattinger før du reiser. Da mister du friheten. Men Kilroy råder deg til å bestille de første nettene på hvert sted, slik at du har et sted å gå til når du ankommer et nytt land - kanskje midt på natten.

Gode nettsider for hotellbooking:

Hvor mye penger trenger du?

Asia er det billigste stedet å være backpacker. Dette dagsbudsjettet, laget av Kilroy, inkluderer enkel overnatting, lokal transport, mat, mindre inntak av lokale drikkevarer og diverse småting:

 • Asia: kr 150-250
 • Australia, New Zealand og stillehavsøyene: kr 300-400
 • USA, Canada og Karibien: kr 400-600
 • Latin-Amerika: kr 200-300

Hva skal du ha i sekken?

En tommelfingerregel er å først pakke en sekk, og så ta ut to tredeler av innholdet. Husk at du gjerne vil ha med deg masse hjem fra turen, og at alt er mye billigere der du skal. Avhengig av reisemål er det noen ting som er smart å ta med, for eksempel førstehjelpsutstyr og myggnetting.

Den perfekte sekk:

 • Noen sekker er spesielt tilpasset kvinnekroppen.
 • Ikke kjøp størst mulig. Da pakker du gjerne mer enn nødvendig.
 • Legg litt vekt i sekken og prøv den ordentlig i butikken.
 • Se etter solide, doble glidelåser som kan låses med en hengelås.
 • Kjøp gjerne et overtrekk som beskytter mot vær, vind og røff behandling.

I Det Nye nr 2 møter du to jenter som har reist jorden rundt på 100 dager. De deler sine reisetips og erfaringer. Du får også mange gode tips om hva du bør kjøpe med deg på tur!

Kilder: Kilroy, Backpacker.no, Nomaden, Backpack.no, STA, Work & Travel Company.

Les også:

Tettpakket i Hongkong

Lag vakuum i kofferten

Vil forby toppløse

Finn riktig turutstyr

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning