Test av håndkrem:

Vi har funnet den beste håndkremen

Test av åtte bestselgere.

TEST: En av disse håndkremen vant vår test.
TEST: En av disse håndkremen vant vår test. Foto: FOTO: Produsent.
Sist oppdatert

Monika Tøraasen

Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.

Fakta om testen:

Utvalget:

Utvalget produkter i testen er bestselgere i de største parfymeriene og apotekene i Norge.

Utførelse:

Alle håndkremene i testen er testet én dag.

Dette er vurdert:

- Hvor fort kremen trekker inn

- Om den gjør huden myk og fuktet

- Hvor lenge den holder huden myk og fuktet

- Duft

- Ingredienser

Hendene våre blir flittig brukt hver dag, og utsettes hele tiden for utfordringer som ofte gjør huden på hendene både tørr og sprukken.

Tørre hender er ubehagelig samtidig som de har lettere for å få eksem og hudirritasjoner, og nettopp derfor er det lurt å forebygge dette med å bruke en god håndkrem.

Bruk ved behov

Hvor ofte en bør smøre hendene varierer fra menneske til menneske.

- Du bør bruke håndkrem når du føler at du trenger det. Gjerne daglig, og etter at du har vært i kontakt med stoffer som er sterke for huden, sier Birgitte Hanssen, hudpleier ved Farris Bad.

I yrker hvor en bruker hendene mye og hendene utsettes for slitasje, kan det være nødvendig å smøre mange ganger om dagen.

Dette gjelder også for de som ofte vasker eller spriter hendene på jobb, siden vann og alkohol tørker ut huden og etter hvert danner sprekker som slipper inn bakterier og kan skape betennelse.

Unngå håndkremer med mye mineralolje

Men ironisk nok, er det et lite men her. Det er nemlig også viktig å ikke bruke håndkrem mer enn nødvendig, da dette kan ødelegge hudens egen talgproduksjon, og dermed gjøre hendene enda tørrere.

Dette gjelder imidlertid de håndkremene som legger seg utenpå huden, og ikke trekker inn i huden og virker nærende og pleiende. Typisk for håndkremene som ikke trekker godt inn i huden, er at de inneholder mye mineralolje.

Mineralolje er en rimelig ingrediens som brukes mye i kosmetikk. Oljen har for store molekyler til at den trekker inn i huden, i stedet blir den liggende utenpå som et slags lokk.

I stedet for mineralolje bør det finnes pleiende og nærende oljer som for eksempel olivenolje eller mandelolje, som er gode for huden. Om kremen inneholder mineralolje bør denne ingrediensen være blant de nederste på listen, og ikke en hovedingrediens.

Obs på bakteriedrepende stoffer

- En håndkrem kan også få en motsatt effekt av hva den egentlig skal ha om den inneholder for mye bakteriedrepende stoffer, forklarer Hanssen.

Ved høyt innhold av bakteriedrepende ingredienser vil en ødelegge hudens egen normalflora, og etter hvert vil ikke huden selv klare å bekjempe bakteriene som en daglig er i kontakt med. Siden hendene våre er de som oftest utsettes for kontakt med bakterier, er dette viktig i en håndkrem.

Heldigvis inneholder ingen av kremene i testen store mengder bakteriedrepende ingredienser.

En annen ingrediens som bør unngås er alkohol, siden dette virker svært uttørkende på huden. Parfyme er heller ingen ideell ingrediens, siden dette ofte fører til irritasjoner i huden og etter hvert kan føre til allergier. Parfyme bør i så fall være blant de nederste ingrediensene.

Skrubb

For at de aktive og pleiende ingrediensene i en håndkrem skal virke optimalt på huden, er det lurt å bruke en skrubb på hendene et par ganger i uken.

Ved å skrubbe hendene fjernes døde hudceller fra det øverst hudlaget, og ingrediensene kan dermed virke bedre på de nye og levende hudcellene.

Det kan være en god ide å skrubbe hendene på kvelden, og å smøre de med en pleiende håndkrem rett før du legger deg. Da kan kremen virke på huden over natten uten å bli vasket eller slitt bort.

Les også:

Uvanene som gir stygg og uren hud

Vi har testet lipgloss

Disse produktene er verdt hver krone

Avliver håndkrem-myten

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også