Buenos Aires:

10 musts i sexy Buenos Aires

I Argentinas hovedstad Buenos Aires er det 10 ting du absolutt bør få med deg.

TANGO: Dans tango i Buenos Aires - Argentinas nasjonaldans.

TANGO: Dans tango i Buenos Aires - Argentinas nasjonaldans. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
SEXY DANS: I Argentina går det hett for seg utover kvelden, men du kan alltids starte med et uskyldig nybegynnerkurs i tango.

SEXY DANS: I Argentina går det hett for seg utover kvelden, men du kan alltids starte med et uskyldig nybegynnerkurs i tango. Foto: Foto: Crestock

1. Tid for tango

Sving kroppen og frisk opp sjelen ved et av de klassiske after-hours "milongas", hvor mennesker i alle aldre, kjønn og former samles for å danse Argentinas nasjonaldans. Om ikke du ønsker å ta del i dansen, skal du vite at det også er tillatt å stå og se på.

Enkelte milongas i det gamle koloni-kvarteret San Telmo innleder danseaftenen med en times fellesundervisning for nybegnnere. Her slipper man seg løs til både gamle og nye tango-melodier. Du får et innblikk i fortidens Argentina, som er på vei tilbake.

Slå deg ned ved et bord og spør servitøren om en glohet "cortado" (espresso med en melkeskvett) eller en "s ubmarino" (varm melk med mørk sjokoladeplate som enkes ned i og løses opp).

Husk å ta med deg dansesko: Damene bør ta med seg elegante sko med høye hæler. Men ikke FOR høyde. Menn kan ta med sorte eller brune lærsko.

San Telmo er i seg selv en gåtur verd med de mange antikvitetsforhandlere og de små gatene. Men unngå å gå i sidegatene etter mørkets frembrudd.

I slutten av august er Buenos Aires som alltid værtskapsby for verdensmesterskapene i tango med utallige arrangementer. Du kan lese mer om det her.

Finn billig fly til Buenos Aires her

SAN TELMO: Det gamle koloni-kvarteret San Telmo.

SAN TELMO: Det gamle koloni-kvarteret San Telmo. Foto: Foto: Rune Harritsøj

2: Fotballkamp: El super-clásico

Med en av turoperatørene kan du bli med på ekte argentinsk galmannsfotball. Hva med å se et lokaloppgjør mellom Argentinas to største klubber, ærkefiendene River Plate og Boca Juniors. Begge lagene er fra Buenos Aires og ble født som samme klubb i 1901. I1905 ble laget splittet opp i to.

Du kan gjerne komme i god tid.Det e rgøy å sitte og se hvordan stadion langsomt fylles opp. Tilskuerne gafler gjerne i seg hamburgere og brus som selges av selgere som høylydt tilbyr varene ved at gå ned langs sitteplassene. Hvis du velger en ståplass er det en god idé at være med lokalkjente, da stemningen her er en god del villere enn hjemme og til tider en smule ekstrem!

Hvis du ikke kan få tak i billett, eller ikke har lyst til at gå på stadion, er det også en opplevelse og et innblikk i argentinsk kultur å se kampen på en bar. Barene vil garantert være proppfulle hvorhen du går. Ta en øl, en sandwich og noen drinker. Stemning blir det garantert. I dagene før en storkamp snakker Argentina kun om kampen. Og når ballen endelig ruller, er gatene tomme og hele byen roper ut fra balkonger og vinduer når det blir mål.

Du kan sjekke spilledatoer på det argentinske fotballforbundets hjemmesider.

3: Trendy, laidback Palermo-kvarter

FOTBALLKAMP: Dra på fotballkamp i Argentina - du har ikke sett maken til liv noe sted.

FOTBALLKAMP: Dra på fotballkamp i Argentina - du har ikke sett maken til liv noe sted. Foto: Foto: Rune Harritsøj

Buenos Aires består av 48 kvarterer. Det største kvarteret, Palermo, er oppdelt i flere, hvor det såkalte Palermo Viejo (Gammel Palermo) de siste par årene har vært igjennom en stor oppblomstring av restauranter, designerbutikker, klesbutikker, møbelforetninger og avantgarde.

PALERMO: Palermo har de siste par årene fått en stor oppblomstring av restauranter, designerbutikker og klesbutikker.

PALERMO: Palermo har de siste par årene fått en stor oppblomstring av restauranter, designerbutikker og klesbutikker. Foto: Foto: Rune Harritsøj

Ta en taxi fra sentrum til for eksempel Plaza Serrano (15-20 pesos, tilsvarende 30-40 kroner) eller metrolinje D mot nord og få av på "Plaza Italia"-station. I dette området på 15 ganger 15 gater vrimler det av liv, spesielt på kveldstid på torsdager og fredager, samt i helgene, da det på Plaza Serrano og Plaza Malabia (på hjørnet av gatene Malabia og El Salvador) er markeder med håndverkerting lørdag og søndag ettermiddag. Selve Palermo Viejo er igjen inndelt i soner som "Soho", "Queens", "Village" og "Hollywood", hvor sistnevnte har noen svært gode utesteder.

Et must er at spise i det lokale armenske kvarteret, hvor restauranten "Sarkis" (På hjørnet af gatene Thames og Jufré) hører til byens aller beste restauranter. Ikke mulig å bestillie bord, så kom i 20-20.30-tiden. På torsdag-søndag kan det fort danne seg kø utenfor.

Her finner du en rekke trivelige kafeer og restauranter

Palermo Viejo er samtidig et godt og sikkert alternativ for at bo lokalt på en bed&breakfast eller et hostel.

4: Argentinske, røde bøffer

Argentinas nasjonalrett er selvfølgelig det møre, gode oksekjøttet. En kveld på en av Buenos Aires' utallige "p arillas" (grillhus) i kombinasjon med god appetitt og en tørst gane og ikke minst: god tid.

Ta deg god tid til at spise og bestill gjerne flere ulike kjøttstykker. Kjøttstykket "lomo" eller "ojo de bife" går for at være det aller beste. Servitøren spør deg om du ønsker kjøttet "a punto" (gjennomstekt), "rojo" (rødt) eller "jugoso" (meget rødt og nesten rått!). Start gjerne måltidet med forretter som "provoleta", sterk, italiensk smeltet ost krydret med oregano. Bestill en argentinsk rødvin og masse vann.

Her er noen restaurant-favoritter i Buenos Aires:

Lasillas er en av Buenos Aires' beste og dyreste kjøttrestauranter. Eierne produserer sitt eget kjøtt. Restauranten ligger flott plassert i det renoverede havnekvarteret Puerto Madero).

Estilo Campo er en annen god restaurant i Buenos Aires som ligger i det samme renoverede havnekvarteret Puerto Madero)

Til dessert bør du avslutte med karamelpudding, flan, eller en pannekake med argentinsk karamel, det såkalte "d ulce de leche". Du kan også gå ut i byen og ta en italiensk-inspireret hjemmelaget is og på en av byens mange "h eladerias", isbutikker. Kjedene Persicco og Munchis hører til verdensklassen.

5: Teatro Colón

Teateret Teatro Colón åpnet i 1908 etter å ha vært under utbygging i 20 år. Teatret er ett av det største symbolene på Buenos Aires´ og Argentinas gullalder, belle epoque.

Internationale kunstnere, deriblant avdøde operasanger Luciano Pavarotti, har betegnet Teatro Colón som et teater som har verdens aller beste akustikk. Teatret er under for tiden unde rombygging, noe som vil fortsette ut 2009. Det er likevel åpent for omvisningi teateret. Guide får du på spansk eller engelsk. Den hestesko-formede storsalen har 2 487 sitteplasser.

6: Recoleta-kirkegården

Flere av Argentinas berømte personligheter ligger begravet med pomp og prakt på kirkegården Cementerio Recoleta. Den mest kjente personen er trolig Eva Duarte, bedre kjent som Evita Perón.I perioden 1946 og frem til hennes død i 1953 var hun Argentinas førstedame og stadig ett af de maksimale symboler på tangolandet.

Når du går inn på kirkegården vil det henvende seg selvutnevnte turistguider, som tilbyr seg å vise dg omkring. Avvis disse og bruk i stedet din skriftlige reiseguide til at gå rundt og lese om de begravede berømthetene. Kvarteret Recoleta er samtidig hyggeligt med mange kaféer og et vrimlende søndagsmarked på den nærliggende Plaza Francia.

7: Gågaten Florida

COLON: Teateret  Colon har visstnok verdens aller beste akustikk

COLON: Teateret Colon har visstnok verdens aller beste akustikk Foto: Foto: Rune Harritsøj

I hjertet av forretningskvartalet til Buenos Aires´ ligger det såkalte Microcentro, landets største gågate med butikker, fastfood og massevis av utsalg og gategjølere. Lær- og skinnbutikkene ligger side om side, men pass på at du får varen til riktig pris. Sørg for at se flere i butikker og forhandle alltid om prisen. Prut med et smil!

Sidegatene til Florida har gode frokost-tilbud med en såkaldt "menu ejecutivo". Det består av en forrett, en hovedrett og dessert, samt øl, vin og vann. Dette betaler du fra 60-100 kroner for. Med andre ord: Billig!

Fra Florida er det fem minutters gange til den renoverte havnefronten, Puerto Madero. Her ligger gamle lastekraner og vitner om Argentinas svundne tider som verdens kornkammer. I samme område er en ny eksklusiv "by" bygget opp mellom havnebassengene. Du finne rogså selve Rio de la Plata-elven hvilket er en opplevelse mer i europeisk metropol-stil.

8: Malba kunstmuseum

Ett av Sør Amerikas mest anerkjente museer er Malba. (Museo de Arte Laitnoamericano de Buenos Aires, eller Museet for Latinamerikansk kunst i Buenos Aires). En flott kunstopplevelse. Ut over den permanente utstillingen, Costantini-utstillingen, er det hele tiden kontinentets beste kunstnere innen maleri, skulptur, fotografi med mer.

Malba fungerer også som dynamisk samlingspunkt for film-festivaler og diverse tema-kvelder med kunstnere - og til tider også barneaktiviteter. Frokost-restauranten har hyggelig utsigt til en nærliggende park. Og 200 meter fra ett av byens beste shoppingcentre, Paseo Alcorta. Innenfor en kilometers avstand nordover ligger den japanske hage og parken Rosedal.

9: Elvetur på Tigre-deltaet

10 km nord for Buenos Aires ligger den sjarmerende elvebyen, Tigre. I snart to århundreder har Tigre vært et yndet pustehull for storby-borgerne. Legg i vei på en dagstur eller halvdagstur med en elvebåt og spis ombord til musik og god utsigt eller stig i land på en av de mange restaurantene. Gå ned langs kajen og sjekk prisen på turoperatører, før du bestemmer deg for hvem du vil være med.

Den lokale fornøyelsesparken Parque de la costa er et godt alternativ til barnefamilier. Unngå lørdag og søndag samt i skoleferier.

MALBA: Malba er ett av Sør Amerikas mest anerkjente museer.

MALBA: Malba er ett av Sør Amerikas mest anerkjente museer. Foto: Foto: Rune Harritsøj

Det er god mulighet for romantiske bed & breakfast i sideelvene.

Den beste og hyggeligste transportformen er med tren de la costa, kyst-toget, som kjører helt til inngangen av fornøyelsesparken og havnefronten.

10: Handletur i shoppingsentret Patio Bullrich

Hva er vel en tur til Buenos Aires uten noen skikkelige varp i kofferten hjem? På shoppingsenteret Patio Bullrich finner du merkevarer og argentinsk high society-atmosfære. Her er også noen gode restauranter og deli-butikker som gledelig pakker inn take-awaymat. Her finner du alt fra argentinsk indianersmykker til Hugo Boss-dresser til kinosal og skreddersydde dresser.

Les også: Panama er mer enn kanalen

Tilbake til Klikk Reise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning