Karriere i London

Anneli (27) flyttet til London for å få drømmejobben

En suksessrik karriere i en av Europas kuleste metropoler? Vi tok en prat med tre jenter som tok sjansen og satte seg på flyet.

EN EKTE FASHIONISTA: Anneli Willis (27) flyttet til London for å få drømmejobben. - Det har tatt meg tre år å bli ordentlig lykkelig her, de første årene var veldig harde, sier hun.
EN EKTE FASHIONISTA: Anneli Willis (27) flyttet til London for å få drømmejobben. - Det har tatt meg tre år å bli ordentlig lykkelig her, de første årene var veldig harde, sier hun. Foto: FOTO: Ingrid Hårstad
Sist oppdatert

Annelis tips:

1: Være målrettet - og vit spesifikt hva du vil når du søker jobb.

2: Ha tålmodighet, ikke gi opp.

3: Vær ambisiøs, du kan komme langt her!

4: Du må være sterk for å bo her, London kan være en ensom by.

5: Vær ydmyk, du kommer langt med det.

Stadig flere nordmenn flytter til utlandet og mange velger seg nettopp Englands hovedstad , grunnet geografisk nærhet, store kulturlikheter og ikke minst et språk de fleste mestrer.

Det er liten tvil om at byen byr på mange spennende muligheter og kan virke forlokkende. Men hvordan får man det til? Hva kan være greit å vite om livet i storbyen, og hvor enkelt er det egentlig å etablere seg i London?

Vi har møtt tre norske jenter som på ulike områder har lyktes i metropolen. Her kan du lese om deres erfaringer og få gode tips til hvordan du kan realisere din London-drøm!

Fashionistaen

Etter bare fire år har Anneli Willis (27) allerede en imponerende CV fra britisk motebransje.

Etter tre år med mote- og kommunikasjonsstudier i Barcelona endte Stabekksjenta Anneli opp i London i 2009. Hun hadde året før møtt kjæresten sin i byen, under et fire måneder langt internship hos Stella McCartney, og valget mellom New York og London ble dermed enkelt.

I løpet av sine fire år her har Anneli blant annet jobbet i pr-avdelingen for Net-a-Porter, og er i dag marketing og pr-ansvarlig for den danske klesgiganten Bestseller - som fører merker som Jack & Jones, Vero Moda og Only. I tillegg driver hun shoppingbloggen whatiboughttoday.com.

Hva skulle du gjerne ha visst om London før du flyttet hit?

- Det er veldig dyrt å bo her, så det er viktig å sette seg inn i hvilke områder budsjettet dekker og hva man får for pengene. Med tanke på jobb var jeg nok litt naiv og trodde jeg kunne komme langt så lenge jeg jobbet hardt, men London tiltrekker seg dyktige mennesker fra hele verden, sier Anneli.

Har London noen mindre bra sider?

- Det kan være ganske vanskelig å opprette et sosialt nettverk om man ikke har kontakter fra begynnelsen av, jeg var veldig heldig som flyttet til kjæresten min som hadde en stor vennegjeng. Ellers er det iblant veldig hektisk i London og dette var et sjokk for meg med en gang jeg flyttet hit. Jeg passer på å dra mye hjem til Norge og besøke familie og venner, og reiser også jevnlig ut av London for å oppsøke naturen, sier Anneli.

Hva liker du ved livet i London?

- Jeg liker å kunne gå ut på bar og ta after-work-drinks! Og jeg elsker at det er så mange forskjellige ting man kan gjøre og ulike bydeler å besøke. En helg kan jeg være i Nord-London i Primrose Hill og Belsize Park, for så å dra til Notting Hill eller Øst-London helgen etter. Byen er helt fantastisk! Det har tatt meg tre år å bli ordentlig lykkelig her, de første årene var veldig harde med tanke på å bli kjent med folk og finne seg selv. Nå har jeg mange gode venner og en god jobb jeg trives i, og tror at jeg nå endelig kan nyte London for hva det er, sier Anneli.

FASHIONISTAEN: Etter bare fire år har Anneli Willis (27) allerede en imponerende CV fra britisk motebransje.
FASHIONISTAEN: Etter bare fire år har Anneli Willis (27) allerede en imponerende CV fra britisk motebransje. Foto: FOTO: Ingrid Hårstad

Linse for luksus

Mariells tips:

1: Forbered deg på å måtte jobbe gratis en god stund før du lander drømmejobben.

2: Legg igjen litt av janteloven hjemme. Vær selvsikker, men behold litt av ydmykheten.

3: Nettverk! Få deg et fint visittkort.

4: Flytt til Øst-London hvis du skal jobbe kreativt, det er her det meste skjer.

5: Skandinavere er interessante folk for engelskmenn. Ikke bli for inspirert av den engelske kulturen og stilen.

Mariell Amélie (25) fotograferer Londons mest luksuriøse boliger, og har kunstprosjekter på si.

Veien til å bli profesjonell eiendomsfotograf i London, begynte da Mariell var bare 13 år. Først var det naturen på hjemstedet Andøya som fungerte som motiv, før hun startet å eksperimentere ved å stille seg foran kameraet.

Etter videregående flyttet hun til Oslo og jobbet i to år som fotograf for Aftenposten. Så gikk ferden til London, der hun studerte Fashion Photography i ett år, før hun bestemte seg for å satse som frilanser.

I dag er Mariell ansatt som fotograf for en nettside som leier ut luksusboliger, i tillegg til å jobbe med sine egne prosjekter.

Hvorfor bestemte du deg for å flytte hit?

- Det er kanskje litt rart for en jente som kommer fra Andøya å si at Oslo ble for lite, men det ble faktisk det! Jeg ønsket å fortsette og utvikle meg og tenkte at nye omgivelser kunne bidra til dette, sier Mariell.

Hvilke utfordringer møtte du?

- Jeg kjente ingen når jeg kom hit. Å begynne som frilanser i en ny by uten kontakter er skummelt. Selv om det har tatt tid så har jeg nå et flott nettverk rundt meg som jeg er veldig fornøyd med. Vær forberedt på at det er tøft, man får mange avslag og det er mulig man må leve veldig stramt. Det er et stort antall talentfulle mennesker her og det kan være lett å gi opp, sier Mariell.

Hva er forskjellen på arbeidsmarkedet i Norge og England?

- Det er veldig mange om benet her. Jeg har blitt mye tøffere etter at jeg kom hit, og har måttet bli flinkere til å skryte av meg selv, for det gjør jo alle andre! Så jeg har lært meg å si at jeg er en dyktig fotograf i stedet for å si at «nei, jeg tar jo litt bilder da», som jeg gjorde i starten, sier hun.

Er det noen viktige kulturforskjeller?

- Folk er veldig høflige her! I starten kunne jeg si «hæ» hvis jeg ikke forsto hva noen sa, og det ble mange fornærmet av. Det er også viktig å si please når man bestiller noe, og si sorry når man dulter borti noen. Høflighetsfraser er veldig viktig å tenke på. Som nordlending fikk jeg i mye pepper da jeg kom hit, forteller Mariell.

Arkitekt med guts!

LINSE FOR LUKSUS: Mariell Amélie (25) fotograferer Londons mest luksuriøse boliger, og har kunstprosjekter på si.
LINSE FOR LUKSUS: Mariell Amélie (25) fotograferer Londons mest luksuriøse boliger, og har kunstprosjekter på si. Foto: FOTO: Ingrid Hårstad

Christina Forsberg (27) gikk hardt inn for en karriere som arkitekt i London - og klarte det.

Christinas tips:

1: Vær aktiv som jobbsøker. Ring, send e-post eller sett deg rett og slett på flyet.

2: Start tidlig med å finne bosted. Det er alfa og omega å trives når man jobber i en travel storby.

3: Vær forberedt på et litt annet nivå enn i Norge når det kommer til vilkår og lønn.

4: Vær sosial! Networking burde være en prioritering.

5: Step out of your comfort zone. London er en by med uendelig muligheter!

Etter å ha jobbet ett år som arkitekt i Oslo bestemte Christina seg for å realisere sin mangeårige drøm om å flytte til utlandet. Hun søkte på en rekke jobber i London og timingen viste seg å være god. Hun fikk raskt jobb i et lite, internasjonalt arkitektkontor hvor hun i dag har vært ansatt i halvannet år.

Hvordan gikk du frem?

- Jeg gikk amok på nettet og sjekket alle slags sider for jobbannonser, ringte ulike arkitektkontorer og sendte ut en grundig forberedt CV og portfolio. Så booket jeg tur til London for å vise meg frem, ringte de potensielle arbeidsgivere jeg hadde mailet, sa jeg kom til London i fem dager og pushet dem litt! Intervjuet til jobben jeg endte opp med å få tok to timer! Og ved slutten av det fikk jeg beskjed om at de ville ansette meg, så jeg hadde nok litt flaks og var på rett sted til rett tid. Jeg flyttet fire uker senere, forteller Christina.

Hvilke egenskaper bør man ha?

- Det er ekstremt viktig å networke, både på et sosialt og profesjonelt plan. Jeg tror man bør være litt utadvendt og like å komme i kontakt med nye mennesker. Man må gå ut av komfortsonen, selv om det føles litt ubehagelig kommer man etter hvert inn i det.

Hva er forskjellen på arbeidsmarkedet i Norge og England?

- Den store forskjellen er arbeidstiden, dagene er lengre her. I tillegg må du regne med ubetalt overtid, du ender opp med å være på jobb i ti timer hver dag. Lønnsnivået er gjerne lavere enn i Norge, det er høyt press på arbeidsmarkedet så arbeidsgiver kan tøye vilkårene.

Hva gjør at du trives i London?

- Det er mange muligheter og alltid noe nytt å oppleve. Det er også spennende arkitektonisk sett å bo i en gammel by med mange historiske lag. I tillegg setter jeg pris på det sosiale aspektet, det er fantastisk å bli kjent med mennesker med ulike bakgrunner. Da jeg kom til London tenkte jeg this is it! Jeg følte det var som et eventyr, og det gjør jeg fortsatt. Det er givende å få til noe du har hatt lyst til lenge på egen hånd.

Les også:

- Solgte 40 luer på en halvtime

ARKITEKT MED GUTS: Christina Forsberg (27) gikk hardt inn for en karriere som arkitekt i London - og klarte det.
ARKITEKT MED GUTS: Christina Forsberg (27) gikk hardt inn for en karriere som arkitekt i London - og klarte det. Foto: FOTO: Ingrid Hårstad

Her er høstens største skotrend

Gutta har talt - slik skal du kle deg

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også