Dra på shopping i Beirut

Østens Paris er tilbake

Krigen er over. Nå slåss luksusbutikkene om kredittkortet ditt.

MOSKÉ I SENTRUM: Libanon er kjent for sin flerreligiøsitet. I downtown ligger den imponerende Mohammed al-Amin moskeen, lik den blå moskeen i Istanbul. Ved siden av ligger St. Georges-katedralen fra korsfarertiden.
MOSKÉ I SENTRUM: Libanon er kjent for sin flerreligiøsitet. I downtown ligger den imponerende Mohammed al-Amin moskeen, lik den blå moskeen i Istanbul. Ved siden av ligger St. Georges-katedralen fra korsfarertiden. Foto: FOTO: Tariq Saleh
Sist oppdatert
COCKTAILS: Torino Express var det første utestedet som åpnet i Gemmayzeh. Nå er det også det minste, kjent for sine gode cocktails og intime atmosfære.
COCKTAILS: Torino Express var det første utestedet som åpnet i Gemmayzeh. Nå er det også det minste, kjent for sine gode cocktails og intime atmosfære. Foto: FOTO: Åshild Langved
KLIPPER: Pigeon rocks er den mest berømte naturattraksjonen i Beirut. Om sommeren kan du ta en båttur rundt steinene og også ta en titt inn i de mørke hulene.
KLIPPER: Pigeon rocks er den mest berømte naturattraksjonen i Beirut. Om sommeren kan du ta en båttur rundt steinene og også ta en titt inn i de mørke hulene. Foto: FOTO: Tariq Saleh

Reisefakta Libanon

Fly: Fra Gardermoen til Beirut med blant annet SAS, Turkish Airlines og Lufthansa. Tur-retur-billett fra 4000 kroner og oppover.

Valuta: Libanesisk lire, men dollar aksepteres overalt. 1500 lire tilsvarer 1 dollar.

Største byer: Beirut, Tripoli, Saida og Tyr.

Offisielt språk: Arabisk, men mange snakker også fransk og engelsk.

Visum: Nordmenn kan få utstedt én måneds visum gratis på flyplassen i Beirut.

Hotell: Mange å velge mellom i de store byene i Libanon, men få budsjettalternativer. Sjekk ut lonelyplanet.com/lebanon for mer informasjon.

Risiko: Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til Libanon om å utvise aktsomhet.

Krig og bomberegn har lært folk i Beirut ikke bare å gripe dagen, men også natten. Østens Paris er i ferd med å gjenoppstå.

Neonlysene blinker om kapp. Popmusikken fra utestedene kjemper om oppmerksomheten. Venninnene Lucia Bonetti (21) og Frauke Möller (27) fra Hamburg er klare for å innta den hippeste gata i Beirut, Gemmayzeh.

- Hvis vi vil gå ut og feste natta lang, er Gemmayzeh stedet. It rocks! sier Lucia.

Området Gemmayzeh i Øst-Beirut, den kristne delen av byen, er tettpakket med kule puber, sofistikerte nattklubber og fasjonable restauranter. Unge libanesere fester her som om morgendagen aldri vil komme.

Versatil turistattraksjon

Du kan reise fra nord til sør på under seks timer. Bade i sjøen og stå på ski på én dag, sies det. Beirut er tilbake som en av verdens mest attraktive turistdestinasjoner.

Nær to millioner turister la ferieturen til Libanon i fjor, en oppgang på nær 40 prosent sammenlignet med 2008.

- Det er så vakkert her i downtown. Ingen tvil om at denne delen av Beirut har gjenvunnet sitt rykte som Paris i Midtøsten, sier Ricky van Dalen (54) fra Nederland.

På midten av 1900-tallet var Beirut en selvsagt tumleplass for rikfolk fra Europa og Midtøsten. Se-og-bli-sett-faktoren langs den solfylte strandpromenaden i Beirut kunne sammenlignes med La Croîsette i Cannes.

Paradis for shopoholikere

I dagens nyrenoverte downtown kan du bade i luksus - om lommeboka er fet nok. Christian Dior -, Louis Vuitton - og Armani -butikker kniver om kredittkortet ditt.

- Jeg elsker luksuriøse butikker. Det har sin pris, selvsagt, og jeg handler ikke med mindre jeg faller pladask for klesplagget, forsikrer Ricky.

Beirut har gått fra å være en krigssone til å bli trendsetter i Midtøsten. Store deler av sentrum er svært godt vedlikeholdt, men lider under mangelen på sjel.

Et steinkast unna sterile downtown står husblokker fra borgerkrigen med kulehull, som en påminnelse om Libanons blodige historie.

- Det som fascinerer meg mest med Libanon, er alle de ulike kulturene som lever i fredelig sameksistens. I Nederland er det mye frykt, særlig for muslimene. Beirut er som en «melting pot», sier Ricky.

Sunday Times har kåret Libanon til det beste landet å besøke i 2010. Før krigen i 2006 lå Beirut på niende plass i New Yorks reisemagasin over land verdt å avlegge en visitt.

CORNICHE: Strandpromenaden i Beirut, bedre kjent som Corniche, er perfekt for gåturer og jogging. På lørdagskveldene tar mange libanesere med seg mat og plastikkstoler ned til kystlinjen for å nyte solnedgangen.
CORNICHE: Strandpromenaden i Beirut, bedre kjent som Corniche, er perfekt for gåturer og jogging. På lørdagskveldene tar mange libanesere med seg mat og plastikkstoler ned til kystlinjen for å nyte solnedgangen. Foto: FOTO: Åshild Langved

Dans på taket

NATTELIV: Partygata i Gemmayzeh sover aldri. Du kan velge og vrake mellom puber og utesteder, og ikke minst snackbarer med saftig kebab og sandwich.
NATTELIV: Partygata i Gemmayzeh sover aldri. Du kan velge og vrake mellom puber og utesteder, og ikke minst snackbarer med saftig kebab og sandwich. Foto: FOTO: Tariq Saleh

Mange av Beiruts utesteder lar gjestene danse på taket hvis værgudene er på deres side. Under krigen i 2006 festet ungdommen til bomberegn på takklubber i Libanon.

Kanskje er det fordi landet har vært igjennom så mange stormer, at folk her lever i nået. Hver dag er en fest. Beirut er kort sagt kontrastenes by, med nattklubber og kulehull side om side.

Etter en fuktig natt på byen er det ikke unormalt å fortsette festen over frokostbordet, eller ved en av de mange snackbarene.

- Det er fantastisk å feste her, fordi ingen tenker på å reise hjem. Beirut er virkelig partyby nummer én i Midtøsten, sier venninnene Lucia og Frauke, som har satt av hele natta og morgendagen til festligheter i hovedstaden.

Les også:

Her gjør du gourmetkuppene

Vårens vakreste haute couture

Familiekos på partyøya Ibiza

Sandsurfing i Dubai

TRADISJONELL: Francois Bassile, eier og kokk, har drevet den tradisjonelle libanesiske restauranten Le Chef i over 30 år.
TRADISJONELL: Francois Bassile, eier og kokk, har drevet den tradisjonelle libanesiske restauranten Le Chef i over 30 år. Foto: FOTO: Tariq Saleh

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også