Ny kampanje mot «high fashion»-pels

NOAH vil felle pelsdesignerne

NOAH og norske kjendiser gjør felles sak mot verdens pelsbrukende motehus.

I FELLA: NOAHs antipels-kampanje retter seg i denne omgang mot motehuset Gucci.

I FELLA: NOAHs antipels-kampanje retter seg i denne omgang mot motehuset Gucci. Foto: Foto: Bulls

Publisert Oppdatert

Pelsbransjen sliter med stadig mildere vintrer. Men nå tyder mye på at de pelsvennlige motehusene går en frossen vargvinter i møte.

Ikke verdt å dø for

Motehuset Gucci er første mål, når dyrevernsorganisasjonen NOAH tar fram det grove skytset. I dag lanserer dyrevennene en slående annonsekampanje som retter seg mot designere som bruker pels.

Kampanjen, som går under mottoet «Ingen mote er verdt å dø for!», lyser mot leseren fra en helside i mandagens Aftenposten er laget i samarbeid med DDB Oslo, og viser en fellefanget rødrev.

- Ingen skal lenger kunne si at de bruker pels fordi de ikke vet bedre, det finnes ingen unnskyldning for å kjøpe rester av dyr som har lidd og dødd for å henges på en kleshenger, sier NOAHs pressekontakt Siri Martinsen.

- Latterlig

I Norge er det få designere som bruker pels. Tvert imot er det flere som aktivt har uttalt seg mot pels.

- Det er latterlig fortsatt å bruke pels. Man har mange andre muligheter for å være kreativ som designer enn å lage klær av døde dyr, sier Fam Irvoll.

Internasjonale kjendiser har lånt både sitt navn og sin bare hud til kampen mot pels. Også her hjemme har mange kjente mennesker gått åpent ut med sin motstand mot pels. Her er noen av dem:

Jostein Pedersen: «Pels er avskyelig. Jeg begriper ikke at pelsproduksjon fortsatt er tillatt i Norge. Det finnes ikke argumenter for å gå med pels - og vakkert er det jo ikke!»

Jostein Pedersen.

Jostein Pedersen.

Peter Løchstøer: «Jeg er prinsipielt imot oppdrett av dyr for pelsens skyld. Det er det samme signalet du sender uansett hvilket pelsprodukt du bruker - selv en liten pelskant på en handske fører til masseproduksjon av dyr.»

Hilde Marstrander: «Det finnes ingen trendsetter som bruker pels lenger, bare folk med mer cash enn class. Bevisste forbrukere er fremtidens forbrukere - det er der fremtidens moteikoner finnes.»

Herborg Kråkevik: «Det er helt meningsløst å sperre dyr inne i trange bur for å lage en pels.»

Tor Åge Bringsværd: «Ingen under 30 år går lenger med pels. Den kampen er vunnet.»

Herborg Kråkevik.

Herborg Kråkevik.

Monna Tandberg: «Dyrene burde jo egentlig ha de samme grunnleggende rettigheter som oss selv - de skal ha det like bra på jorden som vi ønsker å ha det. De har krav på respekt for sin annerledeshet.»

Anita Skorgan: «Pelsoppdrett av rev og mink er ikke noe all right. Jeg kler meg ikke i pels.»

Morten Abel: «Måten dyrene blir holdt i fangenskap er nedverdigende og en hån mot menneskets intelligens.»

Mina Hadjian: «Jeg arvet en pels av bestemoren min, men den begravde jeg isteden.»

Lise Myhre: «Pelsnæringen er en næring jeg for mitt bare liv virkelig ikke begriper at vi kan fortsette med. Jeg går ikke i fuskpels heller - hvis en av ti tusen som ser meg i det, tror det er ekte, så er det ikke verdt det.»

Karl Sundby: «Man trenger ikke noen utdannelse eller erfaring - man trenger bare et hjertelag og et oppegående sinn for å skjønne at pelsoppdrett er galt.»

Mina Hadjian.

Mina Hadjian.

Herodes Falsk: «Når man går så langt tilbake at man måtte drepe dyr for å overleve det har jeg ikke problemer med å skjønne. Men derifra til å stenge dem inne for å lage jakker og hatter av dem, er en helt annen sak.

Unni Lindell: «Vi fryser ikke lenger! Det er en skam å ale opp dyr som kun lever sine liv i lidelser og ubehag for så å dø for å tilfredsstille i beste fall, ubetenksomme mennesker. Et samfunn bør alltid måles etter hvordan det evner å behandle sine dyr. La dyrene slippe å lide! Vi fryser ikke lenger!»

Anne B Ragde: «Jeg elsker pels! Men jeg vil kjenne at det banker et dyrehjerte under den pelsen.»

Fredrik Skavlan: «Det viktigste for pelsindustrien er at folk ikke begynner å tenke selv.»

Sitatene er hentet fra NOAHs magasin, NOAHs Ark, eller gitt til NOAH per epost.

Unni Lindell og Anne B. Ragde.

Unni Lindell og Anne B. Ragde.

Les også:

Derfor er laks og epler usunt

Her er de beste cognacene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning