Kunsten å kle seg

Koblingen mellom kunst og mote blir stadig tettere. Vi har sett nærmere på designernes inspirasjonskilder.

Marilyn Monroe/Andy Warhol

Marilyn Monroe/Andy Warhol

Publisert Oppdatert
Kjole fra The Andy Warhol Collection, kr 1200

Kjole fra The Andy Warhol Collection, kr 1200

Genser fra The Andy Warhol Collection, kr 999

Genser fra The Andy Warhol Collection, kr 999

Silkeskjerf fra The Andy Warhol Collection, kr 2399

Silkeskjerf fra The Andy Warhol Collection, kr 2399

Silkeskjerf fra the Andy Warhol Collection, kr 2399

Silkeskjerf fra the Andy Warhol Collection, kr 2399

Det gikk et gisp gjennom salen da designerduoen Dolce & Gabbana viste årets sommerkolleksjon i Milano. De vakreste kreasjoner i beste 50-tallsstil seilte nedover catwalken. Ti avgangselever ved Accademia di Brera i Milano hadde fått i oppdrag å male på stoffer i silke, tyll og organza. Kunstverkene ble deretter forvandlet til de lekreste kjoler.

Men den italienske designerduoen er langt fra de eneste som har latt seg inspirere av det kunstneriske uttrykket den siste tiden. Miuccia Prada viste også en annerledes og uttrykksfull sommerkolleksjon for Miu Miu. Flere av plaggene som ble vist på catwalken besto av illustrasjoner av svenske Liselott Watkins. Et av antrekkene, den superkorte kjoletoppen med Watkins-illustrasjonen, har vært en gjenganger i moteblader verden over.

Illustrert lidenskap

En annen kreativ sjel er den engelske designeren Luella Bartley. De romantiske og litt småpunkete klærne hennes er elsket av Kelly Osborne og Lily Allen. Årets kolleksjon, Cartoon chic, er inspirert av tegneseriefigurer og superhelter, først og fremst Batman. Luella kombinerer det litt maskuline med feminine detaljer som småblomstrete skjørt, gjerne med grove Dr. Martenssko og nerdebriller til, for den rette looken.

Vi kommer ikke utenom 60-tallslegenden Andy Warhol. Interessen for popart og Andy Warhol har fått en solid oppblomstring i kjølvannet av filmen The Factory girl, om Warhol og hans muse Edie Sedgewick. Pepe Jeans er en av flere aktører som har kjøpt rettighetene til noen av Warhols mest kjente print, og i august lanseres en egen Warhol-kolleksjon. Og dermed kan folk flest få råd til å investere i kunst.

Fakta

Haute couture er den høyeste formen for sømkunst, ofte brukt i forbindelse med eksklusiv design fra noen av de største motehusene i Europa. Dior, Chanel, Yves Saint Laurent, Gucci, Versace og Armani er noen eksempler. Haute couture finnes ikke i vanlig salg.

Prêt-à-porter er en betegnelse på designerklær sydd etter standardmål, som produseres i større antall og selges i butikker. Når man refererer til klær og trender fra catwalken, er det som regel prêt-à-porter man sikter til. Uttrykket heter ready-to-wear på engelsk, og er altså mye mer anvendelig enn haute couture.

Fakta om Andy Warhol (1928-1987)

Født i Pittsburgh, Pennsylvania, 6. august 1928, døpt Andrew Warhola.

Utdannet innen reklametegning, jobbet blant annet som illustratør for Vogue, Harper's Bazar og The New Yorker. Mot slutten av 50-tallet beveget Warhol seg mer i retning kunstverdenen. Noen av hans mest berømte verk er malerier av kjente amerikanske produkter som suppeboksen fra Campbell og Coca-Cola-flaskene, for ikke å glemme silketrykkene av Marilyn Monroe.

Warhol var en kjent figur i New Yorks uteliv, og var fast inventar på legendariske Studio 54. Warhol produserte også rundt 60 filmer, og fungerte i en periode som en slags produsent for The Velvet Underground, bandet til Lou Reed.

Linker: Warholfoundation.org , Warhol.org

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning