Art noveau-brosje med påfuglfjærfasong.

Påfuglens betydning for kunst og mote gjennom historien kan knapt overvurderes.

Fyrstenes fugl

Helt fra oldtiden har påfuglhannens halefjær inspirert oss. I keisertidens Japan var fuglens fjær et tegn på høy rang. I de europeiske fyrstenes parker gikk ofte påfugler fritt omkring som levende skulpturer.

Art noveau

Blant alminnelige folk var påfuglmønsteret voldsomt populært rundt århundreskiftet, i den såkalte art noveau-perioden. Vi finner de lange, bølgende linjene og de klare fargene på et utall gjenstander og motiver fra denne tiden.

Les også: Stilhistorie for dummies

Vår egen Ari Behn ga påfuglmønsteret et lite løft. Han lanserte i 2007 Peacock-serviset sitt, og dekketøyet ble en bestselger for Magnor Glassverk.

Ari Behn.

Ari Behn designet påfugl-serviset Peacock for Magnor. © Foto: Marius Gulliksrud

På motefronten er fashionistaer som Madonna og Katy Perry flere ganger blitt observert i lånte fjær, og denne uken var det så sant for dyden puppemodellen Katie Price som var ute og bruste med fjærene.

Mrs. Price, aka Jordan, er flere ganger kåret til årets verst kledde (og én gang til Årets minst kledde). Kanskje er dette den siste spikeren i påfuglkisten?

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!