Det Nye tester hobbyer

Kupert og kult

Hvem hadde trodd at terrengsykling var så vanskelig – og så gøy?

Et skrubbsår på leggen, noen blåmerker på rumpa, støl rygg og mye moro var premien for en runde i nybegynnerløypa.
Et skrubbsår på leggen, noen blåmerker på rumpa, støl rygg og mye moro var premien for en runde i nybegynnerløypa. Foto: Nina Ruud
Sist oppdatert

- Whææææææ!

Det skjer igjen, i en oppoverbakke. En glatt stein får balansen ut av kontroll og jeg skjener med fullt trøkk mot bakken. Heldigvis blir det myk landing på en grønn gressflekk denne gangen.

Som spinningentusiast hadde jeg ikke trodd at terrengsykling skulle by på så mange utfordringer, for det ser da så lett ut når Gunn Rita Dahle tråkker seg oppover bratte fjell og gjennom våte myrer.

- Det er viktig å ikke gi opp selv om det blir litt knall og fall i starten, sier Truls Midtbø (43), leder i Bærum og Omegn Cykleklubb.

Sammen med tre 15-åringer i norgeseliten skal han gi meg en rask innføring i sporten. Jeg får utdelt tights med seler og puter i rumpa, og en trang sykkelskjorte. I rygglommene har jeg en ekstra slange og pumpe i tilfelle punktering og noen energibarer. Hansker, hjelm og sykkelsko er obligatorisk.

Klaus

Å få på seg proft utstyr er som å få på seg russedressen: du tror du mestrer alt. Men allerede idet jeg klikker sykkelskoene inn i pedalene får jeg et snev av klaus. Jeg sitter jo bom fast! Hva i alle dager gjør jeg hvis jeg tryner?

- Bruk kraft og klikk hælen ut i det du kælver, sier Truls.

Etter litt tørrtrening med av og på-klikking og girskift, føler jeg meg klar for nybegynnerløypa.

- Bruk lett gir og sitt i oppoverbakker, sier Ola Hatling Midtbø (15).

Det føles rart, men funker fint. Helt til grusveien slutter og løypa smalner mellom høye trær på hver side. I tillegg er stien proppfull av store røtter, glatte steiner, gjørme og dype vanndammer. Hvor er balansen?

- Ikke brems. Gi full gass over røttene, befaler Truls.

- Kjør over vanndammen, den er ikke så dyp, sier Tord Fjørtoft Flydal (15).

- Du blir ikke god før du har trynet noen ganger, sier Andreas Døssland (15).

Ok. Konsentrasjonen er på topp og jeg kjenner en lykkefølelse hver gang et hinder er beseiret. Søla på leggen beviser i alle fall at jeg har turt. Hodet er helkonsentrert. Grepet rundt styret hardner og beina føles tunge etter en heftig motbakke. Men, det kjennes bra. Skikkelig bra! For etter tre-fire forsøk klarer jeg å slynge meg rundt den håpløst store rota. Men en tilståelse har jeg; girene står urørt etter endt ferd. Jeg hadde nok med å følge med på løypa.

- De fem første turene er vanskelige. Det tar tid å finne balansen, og å skjønne når man skal gire og bremse. Trener du tre ganger i uka i et par måneder, så får du kontroll, sier Andreas.

Kroppen er mør og sinnet tilfreds idet jeg går av sykkelen. Terrengsykling var ti ganger vanskeligere enn jeg hadde trodd - men femti ganger morsommere.

Kom i gang:

  • Spander seks til ti tusen på en sykkel med greie bremser og gir, samt dempere foran. Utstyret kan oppgraderes. Kjøp gjerne brukt sykkel på Finn.no eller på Syklingensverden.no, eller spør etter billige demosykler eller fjorårsmodeller i butikkene. Husk også hjelm, sko, hansker og bukse med rumpeputer. Utstyret koster noe, men skogen er gratis å bruke.
  • Kontakt en lokal sykkelklubb for å få tips. Mange klubber arrangerer treningsturer for ferske syklister, og medlemskapet koster ikke mer enn ca. 400 kroner i året.
  • Det finnes sykkelritt for nybegynnere og mosjonister, for eksempel Nissan-cup. Andre ritt er Montebellorittet, Grenserittet, Skarverittet og Birken. Sjekk arrangementer på Sykling.no.
  • Få med en treningspartner når du legger ut på tur. Terrengsykling er perfekt venne- og kjærestehobby.
  • Ikke sett deg for høye ambisjoner. Bli trygg på sykkelen, begynn med rolig og småkupert sti og utfordre deg gradvis med mer kupert og brattere terreng. Plutselig klarer du det!
  • Tren gjerne spinning og lett vekttrening ved siden av. Spenst, utholdenhet og balansetrening er også bra.
  • Bruk nettet og sett deg inn i det grunnleggende når det gjelder mekking: stramme vaiere, oljing og rensing. Hold utstyret rent.

Få mer informasjon:

  • Sykling.no - den offisielle siden til Norges Cykleforbund.

Denne saken ble første gang publisert 21/10 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også