Sjekk deg med Det Nye og Kreftforeningen

Nå holder det ikke med en like

Vi håper du blir med og sprer budskapet i vår kampanje for å få flere jenter til å ta celleprøve, men du må ta opp telefonen selv også.

VIL HA ENDRING: Redaktør i Det Nye Karine Thyness og Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel går sammen om å oppfordre unge kvinner til å ringe fastlegen og ta en celleprøve.
VIL HA ENDRING: Redaktør i Det Nye Karine Thyness og Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel går sammen om å oppfordre unge kvinner til å ringe fastlegen og ta en celleprøve. Foto: Petter Berg/Egmont Publishing AS
Sist oppdatert

#SJEKKDEG

Antall unge kvinner fra 25 til 29 som tar celleprøve for å unngå livmorhalskreft har sunket med 30 prosent.

Derfor vil Det Nye og Kreftforeningen sammen med en rekke kjendiskvinner jobbe med ett mål for øyet - å få unge kvinner til å ta celleprøve for å unngå livmorhalskreft.

Bli med du også: Legg ut et bilde sammen med en du er glad i og tagg bilde med #sjekkdeg

Utvalgte bilder fra sosiale medier blir lagt opp på landingssiden sjekkdeg.detnye.no  

La oss gå sammen denne høsten om noe som virkelig kan gjøre en forskjell for norske kvinners helse.
Karine Thyness og Anne Lise Ryel

Hvert år dropper 4 av 10 unge kvinner i Norge å ta celleprøve som gjør at de kan unngå livmorhalskreft.

Det tallet vil generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel og redaktør i Det Nye Karine Thyness endre på.

Les deres kommentar her:

Sosiale medier har gjort at vi de siste årene har kommet tett på andres liv. Ikke bare har vi fått et tettere innblikk i kjendisers hverdag og motebloggeres garderobe, men det har også ført oss nærere og gitt ansikter til dramatiske skjebner.

Helt vanlige mennesker som deler bilder og tekster når de blir rammet av sykdommer og ulykker. Som livmorhalskreft. 

Det Nye-redaksjonen har de siste årene fulgt flere jenter som har delt sine opplevelser fra sykdomshistorier med livmorhalskreft i sosiale medier.

I år fikk også vår egen frilansjournalist Thea Steen diagnosen. Det Nye har skrevet om Theas reise, om sykdommen, om viktigheten av å sjekke seg.

I går kunne du se første episode av hennes sterke videodagbok på detnye.no.

En livsviktig jobb

Da tall fra Kreftregisteret fortalte oss at så mange som 4 av 10 unge kvinner (25-29 år) dropper å ta celleprøven som gjør at de kan unngå livmorhalskreft, vokste det seg et behov for å gi alle norske jenter en velment, men bestemt fillerist. Du MÅ sjekke deg!

For dette er en kreftform som rammer unge kvinner, og den er livsfarlig. 300 kvinner får diagnosen hvert år, og ca. 70 kvinner dør av den.

Samtidig er dette kreftformen som faktisk kan oppdages mens den er i forstadiet og kan behandles, og rutinene rundt dette er gode:

Alle unge kvinner får hvert tredje år en påminnelse om at det er tid for å ta en ny celleprøve.

Den livsviktige jobben du selv må gjøre er å ringe fastlegen din og ta prøven.

VIL KNUSE STATISTIKKEN: Redaktør i Det Nye og generalsekretæren i Kreftforeningen vil fargelegge nyhetsfeedene til alle venninnene og søstrene våre, og la det bli umulig for dem å unngå oppfordringen om å sjekke seg.
VIL KNUSE STATISTIKKEN: Redaktør i Det Nye og generalsekretæren i Kreftforeningen vil fargelegge nyhetsfeedene til alle venninnene og søstrene våre, og la det bli umulig for dem å unngå oppfordringen om å sjekke seg. Foto: Petter Berg/Egmont Publishing AS

- Unnskyldning får oss ingen vei

Det finnes mange grunner til å ikke gjøre dette, det ser vi når Kreftforeninger har spurt jenter i målgruppen om hvorfor de ikke har sjekket seg:

Vi håper du vil tagge venninnene dine og be dem ringe fastlegen sin for å avtale en time.
Karine Thyness og Anne Lise Ryel

Noen synes gynekologiske undersøkelser er ukomfortabelt. Noen tror det er usannsynlig at de selv vil bli rammet. Andre finner ikke tid i hverdagen til å bestille og møte opp til timen.

Det er menneskelig å unnskylde seg og å unngå det ubehagelige i livet. Å forholde seg til at det finnes en sykdom som heter kreft, er ubehagelig. At også unge rammes av dette, er nesten uutholdelig.

Men unnskyldninger får oss ingen vei, og du kan ikke se ned i bakken og unngå å forholde deg til at du må ta vare på din egen helse.

Bak #sjekkdeg-kampanjen står Det Nye og Kreftforeningen samlet med 12 av landets sterkeste, unge profiler, og målet er at flest mulig skal ta en celleprøve.

Vi håper dere vil støtte kampanjen ved å dele videoer, bilder og statuser, og vi håper du vil tagge venninnene dine og be dem ringe fastlegen sin for å avtale en time. Den samme telefonen må du ta selv.

La oss knuse statistikken

Det er mange ting du ikke kan gjøre noe med, men livmorhalskreft er ikke en av dem. La oss gå sammen denne høsten om noe som virkelig kan gjøre en forskjell for norske kvinners helse.

La oss fargelegge nyhetsfeedene til alle venninnene og søstrene våre, og la det bli umulig for dem å unngå oppfordringen om å sjekke seg.

Klarer vi nå å mobilisere norske jenter til å ta en celleprøve, så vil vi se at sykdomstilfellene går ned. La oss knuse statistikken, og vise at unge kvinner i 2015 gjør det de kan for å holde seg friske.

For vår egen del, og for dem vi har rundt oss. Livet er for kort til å ikke beholde det så lenge man kan.

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også