Bh-guide

Slik finner du den riktige BH-en for deg

Riktig undertøy gjør underverker for figuren din, det skal fremheve dine kurver og kanskje skjule noen kilo. Men først og fremst skal det kjennes behagelig.

FARGET: Slå til med litt sterke farger. Dette settet kommer fra Ellos, og BH-en finnes i størrelser fra 75E til 90H. Kr 249 for BH, og kr, 149, for truse.
FARGET: Slå til med litt sterke farger. Dette settet kommer fra Ellos, og BH-en finnes i størrelser fra 75E til 90H. Kr 249 for BH, og kr, 149, for truse. Foto: Produsenten
Sist oppdatert

– Trengte du en 85F da du var 20 år, trenger sannsynligvis en helt annen størrelse når du runder 60. Med årene mister bysten spensten og derfor vil den trenge en helt annen BH. Jo eldre du blir, desto viktigere er det at BH-en faktisk støtter og bærer bysten på riktig sted, forteller Maria Flem.

Hun er daglig leder hos Underbart, en nettbutikk som har spesialisert seg på bade- og undertøy til damer. De har også en butikk i Drammen.

Flem forklarer at en BH som sitter riktig skal bære bysten fra ryggen, da unngår du at bysten henger, og det gir samtidig bedre holdning og en klart definert midje.

Riktig dybde på skålen er også viktig.

For liten skål gir dobbeltpupp og for stor skål gir en glippe mellom bysten og skålen. En voksen byste har mindre spenst og har mest fylde nederst.

En BH med høyt frontparti mellom skålene vil dele godt, og samtidig holde på plass den fyldigere delen av brystet. I motsatt fall, hvis fronten er lav mellom skålene, har bysten lett for å falle inn mot midten og legge seg mellom skålene,

– At undertøyet er komfortabelt er det aller viktigste for oss, og det, i kombinasjon med god funksjon og generelt god design i en nøytral farge, står øverst på ønskelisten for de fleste av oss, fortsetter Maria Flem. Hun råder alle kvinner til å gå til en butikk med ansatte som har fagkunnskap på området.

– Det handler ikke bare om å finne riktig størrelse, designet på BH-en er vel så viktig, og det er ikke alltid så enkelt å orientere seg på egen hånd i et hav av modeller som alle har ulike egenskaper. Ta deg derfor god tid til å prøve, og ta imot råd og veiledning fra en som virkelig kan faget sitt. Kroppen din er i endring hele tiden, og det du kjøpte sist, er kanskje ikke det optimale akkurat nå.

Les også: Fem triks for å få vinterhuden til å gløde

Slik finner du den riktige BH-en for deg:

Når du skal ut og handle BH

Disse gode rådene vil hjelpe deg godt på vei:

  • Sett av god tid og spør om råd og hjelp.
  • Sjekk hvor mye elastan det er i BH-en. En BH med mye elastan vier seg fort ut.
  • BH er som jeans, du har ikke samme størrelse i alle merker, så prøv alltid BH-en før du kjøper.

Velg riktig modell

Hvilken anledning og til hvilket antrekk du skal bruke BH-en er viktig med tanke på valg av modell.

★ Push-up: Gir brystene et løft, og klemmer de litt sam­men og mye oppover.

★ Balconette- eller balkong-BH: Løfter og former, men dekker mindre av selve bysten.

BALCONETTE: En modell med dekorativ pynt samt glatte og vatterte skåler som gir bysten en flott og rund form. Spilene støtter og løfter. Finnes i størrelser fra 70B til 90E. Space Odyssey Plunge Balcony fra Marlies Dekkers, kr 899.
BALCONETTE: En modell med dekorativ pynt samt glatte og vatterte skåler som gir bysten en flott og rund form. Spilene støtter og løfter. Finnes i størrelser fra 70B til 90E. Space Odyssey Plunge Balcony fra Marlies Dekkers, kr 899. Foto: Produsenten
ROMANTISK: Vakker blonde-BH med vertikale sømmer og skåler som løfter bysten uten å gi ekstra volum. Finnes i størrelser fra 70D til 85E. Champs-Élysées Half Cup Bra fra Chantelle, kr 889.
ROMANTISK: Vakker blonde-BH med vertikale sømmer og skåler som løfter bysten uten å gi ekstra volum. Finnes i størrelser fra 70D til 85E. Champs-Élysées Half Cup Bra fra Chantelle, kr 889. Foto: Produsenten

★ T-skjorte-BH: En glatt og sømløs modell som ikke synes under litt figurnære klær. Som navnet tilsier sitter denne perfekt under en T-skjorte, og du får den både med og uten push-up.

★ Fullskål-BH: Denne har større skål enn andre modeller og er den perfekte BHen for deg med stor byste som krever mye støtte. BH-er med full skål finnes i flere forskjellige varianter, med ulik polstring og holdeffekt.

★ For løft: Gå for push-up, men hvis du bare vil ha et lite løft er shape-up tingen. Har du små pupper, vil du kanskje ha litt padding og har du store, så er en minimiser perfekt.

Les også: Slik blir du kvitt korona-kvisene

FULL CUP: Denne spile-BH-en har brede skulderbånd og store skåler som dekker bysten godt. Finnes i størrelser fra 75 til 105H. Kr 666, fra Elomi.
FULL CUP: Denne spile-BH-en har brede skulderbånd og store skåler som dekker bysten godt. Finnes i størrelser fra 75 til 105H. Kr 666, fra Elomi. Foto: Produsenten
FORMINSKER: BH med formpressede skåler, ekstra brede og regulerbare skulderstropper og to hekter bak for ekstra støtte. Denne forminsker bysten. Finnes i størrelser fra 80C til 105G. Kr 299, fra Ellos Plus Collection.
FORMINSKER: BH med formpressede skåler, ekstra brede og regulerbare skulderstropper og to hekter bak for ekstra støtte. Denne forminsker bysten. Finnes i størrelser fra 80C til 105G. Kr 299, fra Ellos Plus Collection. Foto: Produsenten

Dette bør du sjekke når du prøver

1. Ta på deg BH-en. Bøy deg fremover og rist forsiktig på skuldrene så brystene får falle ned i skålene. Fest haken bak på det ytterste hakket. Pass på at bakstykket sitter perfekt vannrett rundt ryggen din.

2. Bakstykket er den viktigste delen av BH-en, det er den som gir den nødvendige støtten til bysten, og riktig størrelse rundt ryggen vil løfte bysten. For å få den riktige støtten må bakstykket sitte stramt og glatt i en vannrett linje rundt kroppen. Bakstykket skal aldri sitte høyere enn spilene i front. Hvis bakstykket glir oppover ryggen er omkretsen for stor.

3. Veldig få kvinner har bryster som er i eksakt lik størrelse. Det er derfor viktig å regulere stroppene hver for seg, slik at hvert bryst får den nødvendige støtten. Stram stroppene så de sitter over skulderen.

4. Sjekk midtstykket. Stoffet foran, som samler de to skålene, skal sitte inntil og hvile på brystbenet ditt. Hvis den ikke sitter inntil, har du feil størrelse.

5. Sjekk spilene. Når du fester BH-en er det viktig at spilene sitter godt rundt brystene. Spilene skal ha riktig bredde, slik at den ligger tett inntil kroppen bak ved brystet. Bruk motsatt hånd og løft brystet inn mot midten slik at hele brystet ligger innenfor spilen. Gnagerspilen under armen, er den for stor. Hvis spilen gnager på brystet, er den for liten.

6. Overgangen fra skål til bryst skal være glatt. Hvis skålen skjærer ned i bysten og gir dobbeltpupp eller etterlater seg et tomrom er størrelsen feil.

Les også: Sykepleieren stålsetter seg og gir henne den nådeløse beskjeden, men Mari bare ler: – Det var det jeg visste!

Slik finner du riktig størrelse

En BH som sitter godt i skålen er en som sørger for at brystet ikke buler ut over sidene eller kanten. Spilene bør ligge inntil brystkassen hele veien.

Ta et stramt, vannrett mål rundt ryggen, rett under bysten. Stå oppreist, og mål omkretsen i centimeter.

Bruk aldri en omkrets på BH som er større enn dine målte centimeter.

Hvis du har en BH som passer godt i skålen, for eksempel 80C, og du måler deg til 77cm,velger du nærmeste omkrets nedover påskalaen, altså 70.

STABIL STØTTE: BH med vatterte skulderbånd og skåler i mykt materiale. Høy skjæring gir stabil støtte, samtidig som det former bysten. Finnes fra 80–110F. Kr 399, fra Miss Mary of Sweden.
STABIL STØTTE: BH med vatterte skulderbånd og skåler i mykt materiale. Høy skjæring gir stabil støtte, samtidig som det former bysten. Finnes fra 80–110F. Kr 399, fra Miss Mary of Sweden. Foto: Produsenten
DYP SKÅL: Myk spileløs BH med dype skåler. Brede skulderstropper gir god komfort for stor byste. Finnes i størrelser fra 70 DD-F til 90 DD-F. Never Say Never Hook & Eye Bralette fra Cosabella, kr 699.
DYP SKÅL: Myk spileløs BH med dype skåler. Brede skulderstropper gir god komfort for stor byste. Finnes i størrelser fra 70 DD-F til 90 DD-F. Never Say Never Hook & Eye Bralette fra Cosabella, kr 699. Foto: Produsenten

Slik skal BH-en sitte

★ Den sitter godt i ryggen, et godt stykke ned i vannrett linje fra skålene (foran). BH-en må ikke være for vid, da sklir den opp bak.

★ Den skal passe på ytterste hakket i låsen. Da er det mulig å stramme inn når bruk og vask gjør stoffet mer elastisk.

★ Du skal ha plass til to fingre mellom skulderstroppene og skuldrene.

★ Overgangen mellom bh og hud skal være jevn og uten gliper.

★ Hvis BH-en strammer over skuldrene, eller om du får dobbeltpupp, er det tegn på at den sitter feil.

Les også: Derfor biter, plukker og piller vi – og slik kan du få slutt på uvanene

Pass på ryggen

Det er viktig at BH-en sitter godt rundt ryggen slik at den bærer fra ryggen.

Sitter ikke BH-en godt, fordi elastisiteten er oppbrukt og BH-en burde vært skiftet ut, eller at den i utgangspunkt er for stor, vil den skli opp i ryggen og tyngdepunktet flyttes til skulderpartiet. Noe som kan forårsakeplager i rygg og nakke.

EN EGEN KUNST: Undertøy for kvinner har aldri vært bare-bare å kjøpe, heller ikke før i tiden. Heldigvis kan du bli god på dette også!
EN EGEN KUNST: Undertøy for kvinner har aldri vært bare-bare å kjøpe, heller ikke før i tiden. Heldigvis kan du bli god på dette også! Foto: Getty Images

Bonus med hold-in

En ekstra bonus med hold-in-undertøy, som vi alle setter pris på, er at det gir deg bedre holdning og får klærne til å sitte mye penere.

Trenger du litt hjelp til å trylle bort litt ekstra kilo, stramme opp rumpa eller holde magen på plass, er såkalt hold-in eller shapingundertøy genialt. Dette er undertøy som gir jevne linjer under klærne, slik at du ikke får synlige valker eller kanter. Det finnes et stort utvalg av ulike typer hold-in, alt ettersom hva det skal brukes til og hva du vil skjule.

HOLD-IN: Body som former og holder inn hele veien. Spileløs BH med meshfôrede skåler og uttagbare innlegg. Smale regulerbare skulderstropper og limte kanter for en jevn silhuett. Kr 299, fra H&M.
HOLD-IN: Body som former og holder inn hele veien. Spileløs BH med meshfôrede skåler og uttagbare innlegg. Smale regulerbare skulderstropper og limte kanter for en jevn silhuett. Kr 299, fra H&M. Foto: Produsenten
HOLDER PÅ PLASS: BH med uvatterte skåler og brede skulderbånd holder på plass bysten på en flatterende måte. Kr 299. Shapingtruse i kraftig mesh som holder inn rundt mage­regionen og samtidig føles komfortabel. Skrittet er bomullsfôret. Finnes i størrelser fra 38 til 56. Kr 169. Begge fra Ellos Collection.
HOLDER PÅ PLASS: BH med uvatterte skåler og brede skulderbånd holder på plass bysten på en flatterende måte. Kr 299. Shapingtruse i kraftig mesh som holder inn rundt mage­regionen og samtidig føles komfortabel. Skrittet er bomullsfôret. Finnes i størrelser fra 38 til 56. Kr 169. Begge fra Ellos Collection. Foto: Produsenten

Under en tettsittende topp eller genser er det ikke så flatterende at BH-en gir bulker og syn­lige valker. Et tips kan være å bruke en hold-in singlet som gjør dette mindre synlig.

Under en stram kjole kan du ta på deg en hold-in shorts med høyt liv som både strammer inn magen og gir rumpa et løft. Da unngår du å vise en stygg trusekant gjennom kjolen.

Shapingundertøy skal sitte stramt. Kjøp aldri dette for stort, det vil nemlig klumpe seg under tøyet, eller skli opp.

Mye av hold-in-undertøyet har silikon tape som gjør at det skal sitte bedre på. Unngå bruk av fuktighetskrem før du tar på deg undertøyet, da vil ikke tapen fungere optimalt.

Les også: Har du hjemmekontor? Gjør husarbeid!

Slik tar du vare på BH-en din

Vask BH-en for hånd, med skånsomt vaskemiddel. Unngå skyllemiddel og tørketrommel.

La elastikken hvile mellom hver gang, slik at BH-en beholder stretchen lenge. Invester i opp mot fem BH-en, slik at du har noen å velge mellom, og ikke bruk samme BH to dager på rad.

Kilde: Klikk.no, Marinka.no, Underbart.no

MYK: Denne BH-en har spilene skjult bak en myk vattering. Flatterende og støttende. Finnes i størrelser fra 75C til 105G. <br>Kr 399, fra Glamorise.
MYK: Denne BH-en har spilene skjult bak en myk vattering. Flatterende og støttende. Finnes i størrelser fra 75C til 105G.
Kr 399, fra Glamorise.
FORMER: Blonde-BH som former og gir et lett løft av bysten. Finnes i størrelse 75B til 85C. Kr 249, fra KappAhl.
FORMER: Blonde-BH som former og gir et lett løft av bysten. Finnes i størrelse 75B til 85C. Kr 249, fra KappAhl. Foto: Produsenten
SØMLØS: BH-topp med myke cuper som støtter og former bysten uten skarpe sømmer. Soft Stretch Padded Top, kr 499. Truse med flate sømmer og et snitt som passer de aller fleste fasonger. Kr 189. Alt fra Chantelle.
SØMLØS: BH-topp med myke cuper som støtter og former bysten uten skarpe sømmer. Soft Stretch Padded Top, kr 499. Truse med flate sømmer og et snitt som passer de aller fleste fasonger. Kr 189. Alt fra Chantelle. Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2020, og sist oppdatert 18/12 2020.

Les også