Sesong tre av den danske krimserien Forbrytelsen begynte på NRK for noen uker siden, og etterforsker Sara Lund skuffer ikke sine ihuga strikkefans denne gangen heller: selvsagt har hun ny og fin strikkegenser på.

Denne gangen i blå.

Forbrytelsen-genseren

Først ut var den hvite genseren med brune stjerner på.

Krim-genseren ble så populær etter første sesong, at den ble årets plagg i Danmark.

Genseren er designet av de færøyske designerne Gudrun&Gudrun. Hver enkelt genser er håndstrikket på Færøyene, i ekte færøysk ull, - og du får til og med navnet på strikkeren av nettopp din genser for å understreke det unike ved hvert plagg. Alle strikkegenserne fra Forbrytelsen-serien koster omtrent 2600 norske kroner.

Ville heller strikke selv

Flere forum på nettet flommet raskt over av strikkeglade som ønsket å strikke Forbrytelsen-genseren selv. Det likte designerne Gudrun&Gudrun dårlig.

- De kan vente seg et brev fra vår advokat innen kort tid, sa Gudrun Rógvadottir i designfirmaet Gudrun&Gudrun til Magasinet tilbake i 2009.

Det blir ikke godt mottatt hos strikkerne i forumet tettinntil.no

- Så sure designere da... de skulle heller vært glade for at noen synes de er så fine at de vil bruke så mye ull og tid på å forsøke å kopiere, mener "Bjoerg".

Strikkegenser fra Forbrytelsen

SESONG 3: Dette er Sara Lunds nyeste tilskudd i strikkegensersamlingen fra Gudrun & Gudrun. © FOTO: Gudrun & Gudrun, DR1.

Opphavsrett og kopiering

Vi kontaktet designer Tine Solheim, som blant annet står bak strikkeboka Magisk søm som kom ut nå i høst. Hvor går grensen på hva som er lov å kopiere?

Solheim sammenlikner det med filmutleie. Du har lov til å leie en film i videokiosken til privat bruk, men du får ikke lov til å vise den frem på kino og tjene penger på den.

- Dersom en strikkeoppskrift er frigitt til for eksempel et blad, en bok eller et nettsted, er det lov å strikke til privat bruk, men ikke til kommersiell utnyttelse, forklarer hun.

Da får designeren normalt betalt for royalties, men eier selv fortsatt opphavsretten.

Er ikke designet frigitt, er det juridisk sett er det ikke lov å kopiere designet 100 prosent. Heller ikke privat.

- Men til privat bruk er det jo helt umulig å kontrollere, sier Solheim.

Gudrun&Gudrun har dessverre ikke besvart Klikk Motes henvendelser.

Sesong 1 Forbrytelsen

Den aller første strikkegenseren fra Forbrytelsen var offwhite med brune stjerner.

Jo mer spennende krimdramaet på den danske tv-kanalen ble, desto mer populær ble strikkegenseren, og desto raskere gikk strikkepinnene.

Oppskriften fant de blant annet på Superbrugsen.dk. Superbrugsen kaller den riktignok for Islender Sweater, men det er vel ingen tvil om at det dreier seg om en mer eller mindre tro kopi av Gudrun&Gudruns original.

Forbrytelsen strikkegenser

FORBRYTELSEN STRIKKEGENSER NR 1: Dette var den første strikkegenseren til Sara Lund, da den danske krimserien startet i januar 2007. Til venstre er oppskriften hentet fra superbrugsen.dk, i midten er originalen fra Gudrun&Gudrun, og til høyre ser vi Sara Lund med den legendariske genseren. © FOTO: superbrugsen.dk, Gudrun&Gudrun, DR1.

Sesong 2-strikkegenseren

Det var med spenning mange strikkeglade fulgte med i sesong to av Forbrytelsen. Hvilken genser ville hun ha på seg denne gang?

Det ble en rød en. Også denne fikk strikkepinnene til å gå varme.

Familiejournal.dk var en av nettstedene som la ut en tro kopi av originalen.

Tittelen er "Forbrydersk flot sweater", og det er til og med et bilde av Sara Lund iført genseren, så her er det overhodet ingen tvil om hvilken genser det er snakk om.

Forbrytelsen strikkegenser

FORBRYTELSEN STRIKKEGENSER NR 2: Med Forbrytelsen 2, kom også ny strikkegenser som skulle følge Sara Lunds karakter. Den røde genseren ble også hyppig kopiert. Oppskriften til høyre fant vi på Familiejournal.dk. I midten ser vi original-genseren fra Gudrun & Gudrun. © FOTO: Gudrun & Gudrun, familiejournal.dk og dansk tv.

Genserne fra sesong 3

Da sesong tre skulle slippes en mandag for noen uker siden, satt det ganske land klar med vidåpne øyne foran tv-skjermen.

Og i denne sesongen, er det ikke bare én genser, men to! Den blå genseren med stjerner hatt blitt kjempepopulær, men det har også denne versjonen med sikksakkmønster.

Og det gikk ikke lang tid før oppskriftene var å få tak i. Vi fant strikkgenseren med sikksakk-mønsteret på Hjertegarn.com.

Forbrytelsen strikkegenser

FORBRYTELSEN-GENSER: Også denne varianten med sikksakkmønster har blitt en av høstens strikke-hiter. Til venstre er en versjon fra Hjertegarn.com. I midten er originalen fra Gudrun & Gudrun. © FOTO: Hjertegarn.com, Gudrun & Gudrun, dansk tv.

Populær

Joda, Forbrytelsen-genserne er populære.

- Det er en del etterspørsel etter garn til Forbrytelsen-genseren, sier Ingunn på Nøstet mitt på Storo Senter i Oslo.

Men foreløpig er ikke strikkebutikkene tomme for garn ennå, slik de ble med den berømte Skappel-genseren.

Les også:

Selger kit til Skappel-genseren

30 fine ankelstøvletter

Høstens fineste jakker og kåper

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og få mote- og skjønnhetstips på e-post hver uke

Dette tror bloggerne på i høst

Slik løser du 10 vanlige skjønnhetskriser

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!