En ny uke truer!

Still godt forberedt med denne ukemenyen. Sett opp handleliste og nøy deg med én handlerunde - så går uka som en lek! Her er handlelista (til å printe ut eller kopiere til mobilen).

Mandag: Pasta med bacon

Vi begynner med en enkel pastaoppskrift. Her er det ikke mye arbeid som skal til før middagen er på bordet: Kok pasta, stek bacon, ha spinat på baconet og sett lokket på i ett minutt. Servér pastaen med bacon, spinat, fetaost og noen tomater. Klem noen valnøtter i hånda og strø det verdensvant over ved servering!

Tirsdag: Laks med foriana

Når du skal lage denne er det kjekt å kunne ristetrikset som gjør at du skreller hvitløkfedd på noen sekunder. Når det er gjort så kjører du hvitløk, pinjekjerner, valnøtter og noen rosiner til et grovt pulver i kjøkkenmaskinen. Når du steker dette lett har du laget foriana.

Det er altså dette du har i rikelig monn over laksen (kjøttet eller kyllingen). Det lar seg godt kombinere med noen bakte potetbåter og grønnsaker.

Onsdag: Thaisuppe

Thaisuppe har kommet for å bli. Om du ikke har laget det før så er det bare å kaste seg ut i det. Stek sjalottløk, rødløk, vårløk, finhakket ingefær, hvitløk og chili før du har i kokosmelk og resten av ingrediensene. Den fiskesausen (nam pla) får du kjøpt i de fleste butikker, faktisk.

Torsdag: Sellerirotremulade

Dette er en av de enkleste, beste og raskeste middagene jeg lager nå om dagen. Jeg bruker ikke mer enn ti minutter på den. Ikke du heller når du får taket på den: Med en stavmikser, kjør sammen sennep, eggeplomme, solsikkeolje og litt sitronsaft (smak til etterhvert) og bland dette med finsnittet sellerirot. Server den med røkt laks eller gravlaks om du liker det bedre.

Du kan servere med ris, couscous eller poteter, men som oftest klarer jeg meg fint uten.

Fredag: Indisk kylling

Fredagen er det tid for å kose seg med godt krydret mat. Denne klassiske, indiske retten blir alle glad for at de har laget. Retten lages i et par omganger ved at du først steker poteter gyllent (setter til side), så lager kyllingen og så er det risen i en annen kjele. Men, det klarer du fint!

Lørdag: Ostepai

Denne paien blir best med osten Comté. Den kan være vrien å få tak i og selv om du finner én type, er det ikke sikkert du blir imponert - det er flere produsenter, så det kan ta litt tid å finne en du digger. Med det forbeholdet: Ostepaien er verdig å serveres en lørdag ettermiddag! Noen vil kanskje tenke at ostepai er best som lunsj - og jeg vil ikke krangle med dem.

Dersom du vil lage denne ostepaien, men ikke synes den forsvarer plassen sin som fullverdig middag kan den også spille rollen som tilbehør, for eksempel til en ovnsbakt kylling.

Husk: Legg klippfisken i vann til i morgen!

Søndag: Baclao

Vi avslutter den fine uka med en skikkelig gryte med bacalao. Dette er en såkalt one-pot-wonder hvor alle ingrediensene havner i en og samme gryte. Ingen heksekunst, altså.

Ha en smakfull uke!

Les også:

Oppskrift på lapskaus

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Mandag:

Panopticon

Pasta med bacon, spinat og feta

Rask pasta? Du har funnet den...

Til 4 porsjoner:

600 g pasta, fersk

4 ss fetaost, i terninger

400 g spinat, frisk

4 stk tomater

3 ss smør

2 stk sitronbåter

1 fedd hvitløk

4 skiver bacon

2 ss valnøtter

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Til 4 porsjoner:

Foriana

1 dl valnøtter

1 dl pinjekjerner

8 fedd hvitløk

2 ss oregano tørket

3 ss rosiner (mørke eller lyse)

4 ss olivenolje

Laks

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Sellerirotremulade med røkt laks

Middag med fisk på 20 minutter? Ikke noe problem.

Til 4 porsjoner:

Sellerirotremulade

3 ss sennep, gjerne Dijon

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 stk sitron

1 stk sellerirot

12 stk oliven

salt og nykvernet pepper

urter, gjerne persille, gressløk eller timian

8 skiver røkelaks

200 g ris, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Pai med ost

Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort.

Til 4 porsjoner:

Bunnen (som også kan lages av ferdig butterdeig)

135 g smør, romtemperert

250 g hvetemel

5 cl vann

1 ts salt

Fyllet

200 g revet ost, helst comté

3 stk purreløk

2,5 dl melk

2,5 dl kremfløte

15 g mel

3 stk egg

salt og nykvernet pepper

muskat

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!