Hektisk?

Slapp av. Her er den enkle maten du lager denne uka. Litt enkel pasta, torsk i panna og brennende kjærlighet er på menyen.

Mandag: Pasta italia

Vi begynner med litt pasta denne uken. Det er ikke mye som skal gjøres her; kok pasta, stek kylling, ha soltørkede tomater (gjerne de på glass som ligger i olje), paprika og fløte i stekepanna og smak til med litt soya, pepper - kanskje litt timian. Vips - så er du i mål!

Tirsdag: Torsk på purre

Denne retten er det amerikanerne kaller "one pot wonder", altså en rett hvor alt skal i samme gryte. Stek purreløk, ha i fløte og karri, slipp oppi fisketerninger, dryss over hakket egg, tomater og gressløk.

Du kan servere poteter til, men ris og couscous funker også finfint.

Onsdag: Jordskokksuppe

Jordskokk er stadig en godt bevart hemmelighet for mange. Om du kjenner den, vet du at dette blir en velsmakende, varmende og kul førjulssuppe.

Ellers lages suppen ved å frese terninger av jordskokk i en gryte, helle på fløte og så kjøre det glass med en blender (eller stavmikser). Jordskokksuppa piffes opp med sprø krutonger og noen stekte jordskokkterninger (som du legger til siden under stekingen).

Torsdag: Laks med brennende kjærlighet

Den enkleste varianten av brennende kjærlighet er altså potetmos og bacon. Og det kan jo ikke gå så galt. Vi spanderer en video på denne retten:

Fredag: Kjøttboller fra Marokko

Litt spisskum (cumin) i kjøttbollene og rosiner i tomatsausen - og vips! så er vi på markedet i Marrakech. Marrokanske krydder hjelper oss nemlig fint gjennom den kalde årstiden.

For å gi den litt mer fylde kan du ha i kikerter.

Lørdag: Kylling med appelsin

Å smaksette kyllingen med appelsin høres kanskje pussig ut, men det gir et fabelaktig resultat. Lag denne friske potetsalaten til - så blir dette en riktig fin lørdag.

Søndag: Elgkarbonader

Vi runder av denne uka med noe erketradisjonelt, nemlig elgkarbonader.

Ha en riktig god matuke!

Les også:

Pinnekjøttet trenger denne stappa

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Ribbe: Den beste måten å lage ribbe på

Mandag:

Melk.no

Pasta Italia

Til 2 porsjoner:

200 g penne

1 ss smør

2 stk kyllingfilet, i biter

1 fedd hvitløk, hakket

6 stk marinerte soltørkede tomat er, i strimler

0,5 stk grønn paprika, i strimler

2 dl mat fløte eller vanlig fløte

soyasaus

salt og pepper

timian

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Bård Eek

Torsk på purreseng

Hverdagsmiddag skal gå raskt og være smakfullt. Denne deilige fiskeretten er enkel å lage og smaker utrolig godt. Om man ikke får tak i fersk torsk, kan frossen torsk også brukes.

Ingredienser:

2 ss smør

1 stk purre

3 dl matfløte

2 ts karri

800 g torskefileti terninger

1 ts salt

0,5 ts pepper

2 stk egg, hardkokte

2 stk tomat, finhakket

2 ss finklippetgressløk

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Tom Haga

Jordskokksuppe med gressløk og krutonger

En nydelig kremet suppe med jordskokkens nøtteaktige og litt søte smak i hovedrollen.

Ingredienser:

Jordskokksuppe

550 g jordskokk

olje til pensling

1 l kylling kraft eller vann + buljongterning

2 dl H- melk eller matfløte

salt og nykvernet pepper

Garnityr

1 dl jordskokk i terninger

4 skiver brød i terninger

olje til pensling

salt og nykvernet pepper

finsnittet frisk gressløk

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Ørret med potetmos (brennende kjærlighet)

Denne retten lager du på femten minutter. Men pass på: Du kan bli avhengig.

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

750 g poteter

150 g smør

2 stk gulrøtter

1 stk eple

0,5 stk sitron

2 ts sukker

400 g ørret filet (eller laksefilet)

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Ove Lindfors, Linnea Press

Kjøttboller fra Marokko

Deilig krydrede kjøttboller som kokes rett i den kraftige tomatsausen med kanel og rosiner. Bulgur eller couscous passer til, eller våre hjemlige byggryn.

Til 4 porsjoner:

500 g kjøttdeig

0,5 stk løk

2 stk hvitløk, presset- båter

1 stk egg

1 ts salt

0,25 ts pepper

1,5 ts spisskum- malt

1 stk sitronskall, revet

3 ss koriander, frisk, hakket

Tomatsaus

2 stk løk

2 stk hvitløk- båter

1 ss olivenolje

1 ss tomatpuré

2 bokser hakkede tomater

1 dl vann

2 stk buljongterning

0,5 ts spisskum

1 stk kanelstang

1 dl rosiner

1 ts salt

0,5 ts pepper

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Margaret de Lange

Appelsinfylt kylling

Kylling og sitrusfrukt smaker godt sammen, og er mye brukt i Israel som denne retten kommer fra.

Til 4 porsjoner:

1,2 kg kylling

1 stk sitron

1 ts salt

1 ts hvitløkpulver

2 ts paprikapulver

1 ts chilipulver

1 ts koriander, malt

2 ss olje

2 stk appelsin

2,5 dl vann

2 stk løk

1 stk rødløk

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Christopher Sjuve

Elgkarbonader

Elgkarbonader er ikke som andre karbonader.

Til 4 porsjoner:

800 g kvernet elgkjøtt

0,5 stk rødløk

0,5 ts muskat

0,5 ts ingefær (tørket)

4 ss rømme

2 ts salt

3 skiver loff

2 skiver bacon

Saus

5 stk champignon og gjerne tørket steinsopp

1 stk løk

4 dl fløte

4 ss madeira

Ertepuré

200 g erter, frosne

4 ss smør

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!