Annonse

Nye og gamle oppskrifter ligger foran oss også denne uken. Nedenfor finner du gamle kjenninger, men kanskje også noen nye du ikke har prøvd før. Dersom du har meninger, tips eller kommentarer til ukemenyen, så ikke nøl med å bruke Facebook-siden vår.

Her er ukens ukemeny!

Mandag: Fiskepinner med erteremulade

Uka begynner med nystekte, hjemmelagde fiskepinner! Og faktisk, da er det mandagsfest i heimen. Kan du piske egg, kan du lage gode fiskepinner.

Til fiskepinnene anbefaler jeg å lage en god ertepuré.

Tirsdag: Karrisuppe med kylling

En suppe med heit karri serveres denne tirsdagen. Dersom du vil ha den sterkere kan du justere med litt cayennepepper (Advarsel! litt av gangen...).

Onsdag: Torsk med grønn saus

Nå som det er så mye torsk i butikkene vil jeg ikke gjøre annet enn å bake den i ovnen i 20-25 minutter.

Til torsken serverer jeg en kul, grønn saus og kanskje en enkel salat. Ja, jeg er inne i en periode med mye fisk og grønt - dere for å meg unnskyldt, dere som ikke er like fan av det.

Torsdag: Laks med asiatiske smaker

Laksen er på bordet akkompagnert av asiatiske smaker fra soyasausen, lime og litt honning. Det skal ikke forundre meg mye om jeg serverer den med potet- og sellerirotstappe.

Fredag: Quesadilla

Jeg skal også ha mexicansk mat! Det blir ikke taco (med triks...) denne gangen, men quesadilla.

Lørdag: Portvin og armagnacsaus

Denne nydelige sausen skal jeg servere til en gammel traver, eller litt oksekjøtt om hestekjøttet er utsolgt. En helt tradisjonell lørdagsmiddag blir det med de nydelige potetene til Clotilde og med en god ratatouille.

Søndag: Fiskegrateng

Uka avsluttes med en kongelig fiskegrateng. Det som gjør denne så spesiell er soppen i bunnen og at jeg bruker 1/3 røkt fisk. Ikke prøvd den? Da er det på tide å gi deg selv denne gaven.

Ha en smakfull uke!

Erik Hannemann

Mandag:

Fiskepinner

Så enkelt er det å lage hjemmelagde fiskepinner.

20 min

Til 2 porsjoner

300 g laksefilet, eller annen fisk

2 stk egg

3 ss hvetemel

5 ss brødrasp

olje/smør til steking

Fremgangsmåte

Del fisken i så store biter du vil ha fiskepinnene.

Pisk eggene lett og legg på en tallerken, legg mel på en annen og griljermel på en tredje. 

Vend en og en fiskebit først i mel, så i egg og til sist i griljermel. Bruk gjerne et par gafler om du synes det er lettere.

Stek fiskepinnene på middels varme på begge sider til de er gylne. 

Om du steker mange kan du holde dem varme på 100 grader i stekeovnen. 

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Annonse:
Linnea press/Jes Buusman

Tirsdag:

Karrisuppe med kylling

En varmende, god suppe med masse karri.

30 min

Til 4 porsjoner

2 stk gulrøtter

1 stk grønt eple

1 ss karri

1 ss olivenolje, eller rapsolje

3 dl kokosmelk

5 dl grønnsaksbuljong

salt og pepper

Til servering

200 g kyllingfilet

1 ts koriander, malt

salt

2 ts olje

persille

Fremgangsmåte

Rens og skjær gulrøtter og eple i små terninger. Stek det i olje sammen med karri i et par minutter. Hell på grønnsakkraft og kokosmelk og la suppen småkoke i ca. 20 minutter. Mos den i foodprocessor eller med stavmikser og smak til med salt og pepper

Skjær kyllingfileten i tynne strimler, dryss med koriander eller pepper og salt og stek dem gylne og gjennomstekte i olje, ca. 5 minutter.

Fordel suppen i dype tallerkener, legg i kylling og pynt med persille.

Høyde (px): Bredde (px):
Klikk.no

Onsdag:

Asiatisk laks

Slik blir den asiatiske laksen god... I oppskriften finner du lime, soya og chili og hvitløk.

30 min

Til 4 porsjoner

4 dl jasminris

4 ss smør

2 fedd hvitløk

1 ts chiliflak (pepperflak, eller vanlig pepper)

3 ss honning

4 ss limesaft

3 ss soyasaus

300 g spinat

4 stk laksebiter

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 grader.

Kok risen.

I en kjele, smelt smøret. Knus hvitløken og ha i kjelen sammen med pepperflak (kan byttes med  vanlig pepper). Stek i omtrent ett minutt.

Ha i honning, limesaft og soyasaus og kok opp.

Legg laksebitene på en penslet ildfast form. Ha over soya- og honningsausen. Sett i ovnen i 15-20 minutter.

Legg all spinaten i stekepannen på middels varme og legg på lokk. Den faller sammen etter noen minutter. Hold spinaten varm til servering.

På et stort fat (helst oppvarmet), legg på spinat, ris og laks. Pynt med koriander.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsdag:

Grønn saus med karse

Denne sausen egner seg godt til hvit fisk.

15 min

2 dl kremfløte

100 g smør

2 stk sjalottløk

1 bokser karse(ca 4 spiseskjeer finhakket karse)

1 ss eplecidereddik

Fremgangsmåte

Finhakk sjalottløken. Stek den gyllen i litt smør. Ha i fløten og la det koke seg tykt (det blir omtrent halvparten).

Skjær smøret i terninger, la det gjerne være romtemperert.

Rett før serving: Gi sausen et oppkok, rør inn smøret (rør til det smelter). Ha i karsen, rør godt og smak til med litt epleeddik.

Servér til hvit fisk.

Holder til 3-4 porsjoner.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Fredag:

Quesadilla med kylling

Du vil bli forbløffet over hvor godt dette er. Det må prøves! Quesadillas lages med tortillas som stekes i panna.

45 min

200 g kyllingkjøttdeig

1 stk løk

2 ts tacokrydder

100 g smøreost

1 ts korianderfrø

2 stk vårløk

1 stk rød chili

100 g revet hvitost

4 stk tortilla(lefse som kjøpes ferdig)

Fremgangsmåte

Finhakk løken og stek den gyllen i olje. Dryss på godt med tacokrydder på kyllingkjøttet. Ha det i stekepanna sammen med løken. Hakk vårløk og chili og stek til kyllingen er ferdig. (Du kan fjerne chilifrøene om du ikke vil ha det så sterkt).

Bruk en morter og knus korianderfrøene (du kan bruke korianderpulver også, men det dufter ikke like livlig).

Bland det med smøreosten. Smør på tortillaen.

Legg kyllingblandingen på den ene halvdelen av tortillaen og dryss på osten.

Brett tortillaen sammen. Legg den i stekepanna og stek den gyllen på  begge sider.

Sett ovnen på 100 grader og hold de stekte varme i ovnen.

Servér gjerne med rømme og litt salat.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lørdag:

Portvin- og armagnacsaus

Dette er den nye sausen. Den lages med en skvett armagnac og litt portvin. Sausen passer perfekt til kjøtt.

15 min

Til 4 porsjoner

1,5 dl portvin

4 ss armagnac

4 ss smør

3 dl kremfløte

1 stk løk

Fremgangsmåte

Skrell løken og hakk den fint. Stek den i litt smør til den er gyllen. Ha i portvin og armagnac. La det koke til omtrent halvparten. Ha i fløte og kok det tykt. 

Rett før servering koker du opp sausen, tar av platen og visper inn resten av smøret. 

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Søndag:

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

60 min

Til 6 porsjoner

100 g kantareller

2 stk purre

Potetmos

1 kg poteter

200 g smør

3 stk eggeplomme

Fisk

200 g røktkolje, eller blåkveite, uten bein)

400 g laks, uten bein

400 g torsk, uten bein

Hvit saus

35 g smør

35 g hvetemel

2 dl melk

2 dl kremfløte

1 ss estragon, tørket

salt og pepper

3 ss flytendefiskekraft, eller to terninger

4 ss gressløk

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 220 grader.

Skjær purren i skiver (ikke ta med alt det grønne) og del opp kantarellene. Stek dem i 7-8 minutter under omrøring. Legg dem i bunnen på en stor ildfast form.

Potetmos

Del potetene i biter (da går det fortere å koke dem) og kok dem møre. Mos dem med smøret. Rør inn eggeplommene.

Fisk

Fjern eventuelle bein fra fisken. Del den opp i biter så store at de får plass på en spiseskje.

Hvit saus

Smelt smør i en tykkbunnet kjele. La det putre litt før du har i mel. Rør rundt og la det steke i et minutt eller to. Ha gradvis inn melk og fløte. Sausen skal være ganske tykk.

Ha i fiskekraft, estragon, gressløk og smak til med salt og pepper.

Ha i fisken. Hell dette over soppen i den ildfaste formen.

Legg på potetmosen og smør den utover. Lag en mønster med en spiseskje (med et mønster får mosen større stekeflate og blir sprøere når den stekes i ovnen).

Ha formen i ovnen omtrent 20 minutter - den skal bli gyllen på toppen.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre.

christopher Sjuve

christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!