Denne uka byr vi på et fint knippe med retter. Et skikkelig dypdykk i arkivet har gjort det mulig å hente fram retter som ciabatta med tandoorikylling, torsk og bacon samt elgskav med øl!

 

Mandag: Tomatsuppe

Den enkleste oppskriften vil du helst ha på en mandag, ikke sant?

Det som gjør denne suppa god, selvsagt, er den gratinerte osten på toppen. Ta deg tid til det!

 

Tirsdag: Røkt kveite

Røkt fisk finnes nesten alltid i fiskedisken. Jeg har inntrykk av de er flest eldre som kjøper det. Husk: De har levd lenge og vet mye.

Prøv denne retten med poteter og stua gulrot!

 

Onsdag: Kjøttkaker med kålstuing

Dette er å vandre ned "memory lane" for meg. Forhåpentligvis er det flere som har det på samme måten. Det er lett å glemme hvor godt kålstuing egentlig er.

 

Torsdag: Torsk med bacon

Har du hørt noen si at alt blir bedre med bacon?

Vel. De har rett. Det er bare å prøve å spise torsk med bacon, så skjønner du hva jeg mener.

 

Fredag: Ciabatta med tandoorikylling

Dette er skikkelig fredagsmat! Kos deg med å lage "tandoori-kylling" og stift bekjentskap med raita!

 

Lørdag: Elgskav med øl

Aller først: Dette kan du bytte ut med reinsdyrskav. Det er enklere å få tak i, med mindre du er, eller kjenner en, jeger.

Øl og rotgrønnsaker er som setter smak på denne retten.

Søndag: Laks med poteter a la lyonnaise

Dersom du lager deg å lage mat "a la lyonnaise", ja da har du gjort noe godt for deg og alle andre som spiser maten din.

Det er mitt forslag til nyttårsforsett, faktisk.

Teknikken, om man kan kalle det en teknikk, er å steke godt med løk, smaksette med eddik og vende dette inn i andre grønnsaker sammen med masse finhakke persille, eller andre urter.

Verre er det ikke.

 

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Marit Røttingsnes Westlie

Deilig tomatsuppe med ostegratinerte brødskiver

Den hjemmelagde tomatsuppeversjonen er ut av en helt annen verden enn posevarianten. Dette er superbillig og god hverdagsmiddag.

Til 4 porsjoner:

1 stk løk

2 fedd hvitløk

1 ss olivenolje

1 ts oregano tørket

0,5 ts chilipulver

1 ts salt og nykvernet pepper

2 stk tomatboks

1 ts sukker

2 dl vann

4 skiver brød

50 g ost, revet

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Panopticon

Røkt kveite med potet og stuet gulrot og purre

Røkt kveite er det enkelt å få tak i i fiskedisken.

Til 4 porsjoner:

1 kg røktkveite(eller kolje) med ben

vann til koking

poteter

Stuet gulrot og purre

1 stk purre(gjerne det grønne)

2 stk gulrot

0,5 ss smør

1 ss hvetemel

2 dl matfløteeller melk

4 ss hakketgressløk

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Panopticon

Kjøttkaker, brun saus og kålstuing

Kjøttkaker av den gamle, godt sorten. Her er oppskriften!

Til 4 porsjoner:

Kjøttkaker

500 g kjøttdeig

1,5 ts salt

0,25 ts pepper

0,25 ts muskat, malt

1 krm ingefær

2,5 ss potetmel

2 dl melkeller vann

6 dl krafttil å trekke kjøttkakene i

Brun saus

2,5 ss smør

3 ss hvetemel

5 dl kraft

salt

pepper

Valgfrie smakstilsetninger til saus

1 stk lett brunetløk

2 ss solbærsirup

3 skiver brunost

2 ss rømmeeller fløte

Kålstuing

0,5 kg grovhakketkål

vannog salt til koking

1 ss smør

2 ss hvetemel

3 dl melk

salt

muskat, malt

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Panopticon

Ciabatta med tandoorikylling, salat og raita

Ciabatta er morsomt å bake. Prøv deg på denne!

Til 4 porsjoner:

Ciabatta

25 g friskgjær

6,5 dl vann, lunkent

1 kg hvetemel

1 ss salt

Tandoorikylling

4 stk kyllingfilet

4 ss tandoorikrydder

3 ss olje, nøytral

100 g fetaost

4 stk tomat

salat

yoghurt naturell

Raita

1 stk slangeagurk, i skiver

3 dl yoghurt naturell

0,5 ts garam masala

salt

mynte, frisk

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Panopticon

Elgskav med øl, ovnsstekte rotgrønnsaker

Skav av reinsdyr kan også brukes i denne retten.

Til 4 porsjoner:

700 g mørnetelgkjøtt i tynne skiver (se tips)

smør til steking

1 ts salt

pepper, sort og nykvernet

1 ts timian, tørket

2 dl fyldigøl

1 dl tyttebær, rørte

3 ss snøfriskmed enebær

pepper

3 skiver bacon

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Poteter lyonnaise

Laks blir enda bedre med disse potetene.

Til 4 porsjoner:

750 g poteter

4 ss gressløk hakket

4 ss persille, finhakket

2 stk løk

2 fedd hvitløk

1 ss timian, hakket

smør til steking

eddik

Med laks, eventuelt

1 stk laksefilet

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!