En ny vinteruke ligger foran oss. Det blir ikke mer hverdag enn dem vi har i januar. Her er en skikkelig ukemeny med god mat som gjør disse trauste dagene litt kulere.

 

Mandag: Verdens beste kjøttboller

Disse kjøttbollene er garantert suksess. Det høres rart ut med rosiner og pinjekjerner, men det blir så nydelig når de får selskap av parmesan, at det er en fryd. Lager du kjøttbollene lærer du deg også trikset som gjør at kjøttboller ikke blir gummiaktig og tørre.

Vil du lage noen enklere, så sjekk ut de her.

Tirsdag: Den kjappeste middagen

Couscous er kanskje den kjappeste veien til middag. Så derfor tar jeg i mot alle middagstips med couscous med takk.

I denne varianten finner du torsk og urter. I oppskriften er det gulrøtter, men de kan erstattes eller du kan bruke flere forskjellige.

 

Onsdag: Et middagstips av de sjeldne

Hadde alle visst hvor godt jordskokk er, ville det ikke vært nok til oss som allerede vet det.

Denne jordskokksuppa kan du se hvordan lages her. Det er ikke vrient.

 

Torsdag: Husk ordet "foriana"

Foriana er den geniale blandingen av hvitløk, oregano, valnøtter, pinjekjerner og rosiner som passer til både fisk og kjøtt.

Rist hvitløkfeddene på denne (geniale) måten og kjør resten av blandingen i en foodprosessor til den er grovhakket. Stek dette på middels, svak varme i fem-seks minutter i smør eller olje - nå har du en blanding du kan vende inn i pasta eller servere på toppen av stekte laksestykker.

 

Fredag: Innbakt på spanske heter...

Empanadas betyr omtrent "innbakt" på spansk. I disse godbitene, som passer veldig godt som TV-mat, er det bakt inn krydret kjøttdeig og så er de toppet med revet ost før de stekes i ovnen.

Lørdag: Kylling og øl på lørdag

En kyllinggryte blir veldig god når den kokes i øl. Det er bare én ting å huske på: Den blir litt bitter dersom du ikke kompenserer med litt sukker.

Du behøver ikke ha alle grønnsakene i oppskriften, men gjerne variere med bønner, sopp, kikerter og annet du har tilgjengelig.

Søndag: Duk på bordet

Vi avslutter uka med duk på bordet. På det bordet setter du fram lammekebab, som altså er lammespyd som serveres med en deilig mynteyoghurt og bulgursalat.

 

Ha en velsmakende uke!

Mandag:

Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Torsk med urter og couscous

Til 4 porsjoner:

700 g torskefilet

2 ts dijonsennep

1 ts salt

pepper, kvernet

1 kvast timian

1 neve basilikum

Couscous

2 stk gulrøtter

1 stk vårløk

1 ss olivenolje

0,5 ts salt

pepper, kvernet

4 dl couscous

4 dl vann

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

BBCLifestyle

Jordskokksuppe

En jordskokksuppe med masse sopp.

Til 4 porsjoner:

Til suppen

200 g jordskokk, renset og hakket

200 g sopp, shiitake

1 stk løk, hakket

1 fedd hvitløk, hakket

1 kvist timian

1 ss smør

1 ss rapsolje

1 l kyllingbuljong

1 dl hvitvin

Salaten

1 ts honning

1 ts eplecidereddik

1 ss rapsolje

0,5 stk rødløk, i tynne skiver

100 g friséesalat

100 g røkt rype kjøtt, i skiver

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Til 4 porsjoner:

Foriana

1 dl valnøtter

1 dl pinjekjerner

8 fedd hvitløk

2 ss oregano tørket

3 ss rosiner (mørke eller lyse)

4 ss olivenolje

Laks

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Empanadas fra Mexico

De gode, varmende empanadasene fra Mexico liker alle.

Til 4 porsjoner:

2 stk ferdigkjøpte paideig er, nok til 12 empanadas

500 g kjøttdeig, eller kyllingkjøttdeig

1 stk rød chili

150 g ost, revet

2 ts koriander, malt

1 ts spisskum

1 stk tomatboks

1 ts sukker

1 fedd hvitløk

salt og pepper

rømme

koriander, frisk, hakket

salat

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Kyllinggryte med øl

En herlig høstgryte som kan nytes hele året.

Ingredienser:

1 stk kylling

1 stk purre

1 stk gulrot

1 stk hvitløk

1 stk løk

1 l øl, helst mørkt

100 g smør

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Linnea press

Lammekebab med mynteyoghurt og bulgursalat

Kebab av lammekjøtt er ikke så vrient å lage. Ikke med denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

Farsen

600 g lammekjøtt uten ben, kvernet. Eller vanlig kjøttdeig

1 stk løk hakket

2 stk hvitløksfedd

1 stk egg

2 ss tomatpuré

2 ts paprikapulver

3 ss vann

1 dl persille hakket

1,5 ts salt

0,5 ts pepper

olivenolje, til pensling

Mynteyoghurt

4 dl matyoghurt

2 stk hvitløksfedd

2 ss mynte, frisk, hakket

2 ss olivenolje

0,5 ts salt

0,25 ts pepper

Varm bulgursalat med aprikoser

1,5 dl bulgur

3 dl vann

1 stk grønnsaksbuljong

1 bokser kikerter

100 g aprikos, tørkede

2 stk hvitløksfedd

1 ss spisskummenfrø

1 ss olivenolje

0,5 stk sitronskall

3 ss koriander, frisk, hakket

0,5 ts salt

3 dråpe tabasco

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!