Nostalgisk gjensyn

Festmat fra 1980-tallet

Slik kunne et romantisk, treretters festmåltid godt være satt sammen en gang på 1980-tallet. Lettvint, velsmakende og fullt av gode minner!

Løvbiff med ertepuré: Supergodt og lettlaget.
Løvbiff med ertepuré: Supergodt og lettlaget. Foto: Mari Sven­ning­sen
Publisert

øvbiff med ertepuré

Supergodt og lettlaget! Vi tipper at mange vil rope et høyt hurra når denne snadder-retten kommer på bordet!

2 porsjoner

2 stk. løvbiff fra frysedisken

2 ss margarin til steking

3 dl frosne erter

½ ts salt

¼ ts pepper

1 pose frosne potetbåter

2 dl ferdig béarnaisesaus

Dette gjør du:

Stek potetbåter etter anvisning på posen. Kok erter etter anvisning på posen. Hell av vannet og mos dem med en gaffel eller stavmikser sammen med salt og pepper.

Løvbiffen stekes i margarin, direkte fra frossen tilstand, ca. 1–2 min på hver side i en varm stekepanne. Varm opp sausen.

Legg ertepuré på den ene halvdelen av løvbiffen og brett den andre halvdelen over. Server løvbiff med stekte båtpoteter og béarnaisesaus.

Tips! En skvett fløte eller en klatt smør i ertepureen hever s maken enda et lite hakk.

Rekecocktail

Denne fremkaller nostalgiske minner fra restaurantbesøk på 1980-tallet, men har dypere røtter enn som så. På engelsk er denne forretten omtalt helt fra 1930-tallet, mens den i Norge ble særlig populær etter at Ingrid Espelid Hovig fremhevet den på Fjernsynskjøkkenet på 1960-tallet.

Rekecocktail; Denne fremkaller nostalgiske minner fra restaurantbesøk på 1980-tallet
Rekecocktail; Denne fremkaller nostalgiske minner fra restaurantbesøk på 1980-tallet Foto: Sara Johannessen / Matprat

2 porsjoner

100 g ferske reker

¼ hjertesalat

¼ agurk

¼. rødløk

½ ss lakserogn

½ stilk frisk dill Thousand island-dressing

½ dl majones

1 ss rømme eller gresk yoghurt

1 ss ketchup eller chilisaus («ketcuptypen»)

½ ts worchestershiresaus

1 ts sitronsaft

Dette gjør du:

Bland sammen majones, yoghurt/rømme, ketchup og worchestershiresaus i en skål. Smak til med litt sitronsaft, salt og pepper. Sett kaldt til servering. Rens rekene.

Legg til side noen pene reker til pynt. Finsnitt hjertesalaten og fordel den i skåler eller glass. Finkutt agurk og rødløk og fordel den over salaten.

Ha en skje dressing over og fordel rekene. Topp med en liten skje lakserogn og pynt med mer reker og dill. Server resten av dressingen ved siden av.

Tips! Server gjerne ferskt, godt brød, baguett eller ristet brød og en klatt smør ved siden av.

Sjokoladepudding

Sjokoladepudding: En deilig, søt avrunding på et romantisk og nostalgisk måltid for to.
Sjokoladepudding: En deilig, søt avrunding på et romantisk og nostalgisk måltid for to. Foto: Mari Sven­ning­sen

En deilig, søt avrunding på et romantisk og nostalgisk måltid for to. Ikke så dumt å lage tre porsjoner, for denne desserten er barnslig god og full av mersmak.

3 porsjoner

2 gelatinplater

1½ dl melk

1 dl kremfløte

25 g sukker

50 g grovhakket sjokolade

Vaniljesaus

2 eggeplommer

1 dl melk

1 dl kremfløte

25 g sukker

frøene fra ¼ vaniljestang

Dette gjør du:

Start med å lage vaniljesaus: Ha eggeplommer i en bolle. Kok opp melk, kremfløte, sukker og frø fra vaniljestangen, slik at sukkeret løser seg opp.

Sil melk- og fløteblandingen forsiktig over eggeplommene mens du visper kraftig. Ha blandingen tilbake i kjelen og varm forsiktig opp, se til at det ikke koker. Rør med en slikkepott til det tykner.

Sjokoladepudding: Bløtlegg gelatin i kaldt vann, ca. 5 min. Kok opp melk, kremfløte og sukker i en kjele, slik at sukkeret løser seg opp. Trekk kjelen av platen og rør inn sjokolade. Klem vannet ut av gelatinen og smelt den direkte i den varme blandingen. La blandingen stå noen min.

Fordel blandingen i tre små porsjonsformer eller hell den i én stor bolle. Sett dem i kjøleskapet til puddingen blir stiv, ca. 2 timer.

Server sjokoladepuddingen med vaniljesaus, gjerne pyntet med litt pisket krem og revet sjokolade på toppen.

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2022.

Les også