Mat

Tre digge oppskrifter på søtsaker - uten sukker

Disse godbitene passer perfekt til kvelder under pleddet. Søtt, sunt og godt!

SNICKERSRUTER: Deilige sjokoladeruter som smaker som Snickers!
SNICKERSRUTER: Deilige sjokoladeruter som smaker som Snickers! Foto: Kristine Weber / Det Nye
Sist oppdatert

Snickersruter

Antall porsjoner: 12 stk

Du trenger:

70 g fibersirup

170 g peanøttsmør

20 g havremel

en klype salt (dersom du bruker usaltet peanøttsmør)

80 g sukkerfri sjokolade

en neve peanøtter

Slik gjør du: Varm fibersirup i en kjele til det bobler, ta kjelen av pannen og rør inn peanøttsmør. Ha i havremel og en klype salt (dersom du bruker usaltet peanøttsmør), rør til du får en passe deig som du klemmer ned i en passende form med plastfolie nedi. Strø peanøtter over, smelt sjokolade i mikro eller vannbad og smør over til slutt. Settes kjølig et par timer, og nyt!

Tips: Prøv gjerne med mandel- eller cashewnøttsmør også!

Banansushi

BANANSUSHI: Prøv en ny vri på bananen.
BANANSUSHI: Prøv en ny vri på bananen. Foto: Kristine Weber / Det Nye

Antall porsjoner: 1-2

Du trenger:

2 bananer

2 lomper

1-2 ts peanøttsmør

1-2 ts sukkerfritt sjokoladepålegg

Finhakket pistasjnøtter som strø

Kokosmasse som strø

Slik gjør du: Smør en lompe med henholdsvis peanøttsmør og/eller sjokoladepålegg, og rull rundt en banan. Smør også utsiden og dekk med finhakket pistasjnøtter og/eller kokosstrø. Skjær i passe tykke skiver og dypp gjerne i litt ekstra sjokolade. En kreativ vri på den tradisjonelle bananen!

Tips: Vær kreativ og bruk de nøttene og toppingen du måtte ønske. Hva med chia- eller valmuefrø som strø?

Kardemommesnurrer

KARDEMOMMESNURRER: Digge snurrer med en smak av kardemomme.
KARDEMOMMESNURRER: Digge snurrer med en smak av kardemomme. Foto: Kristine Weber / Det Nye

Antall porsjoner: 10 stk

Du trenger:

2/3 pakke tørrgjær (eller 30 g fersk gjær)

1 ts kardemomme

1 ts kanel

60 g sukrin gold

100 g smør

2,5 dl havremelk (eller vanlig)

100 g havremel

300-350 g speltmel

Fyll:

70 g smør

1-2 ts kardemomme og kanel

2-3 ss sukrin gold

Pensling/pynt:

1 egg en neve pistasjnøtter

Slik gjør du: Mål opp tørrvarer og ha i en bolle. Smelt melk og smør i en kjele, vent til temperaturen er 37 grader før du heller blandingen oppi bollen med tørrvarene. Bruker du fersk gjær, har du denne oppi blandingen til den er rørt godt ut. Rør/elt sammen og hev på et varmt sted med et klede over i 45 min.

Jobb deigen smidig med litt mel og kjevle utover til et rektangel. Smør på smør og dryss over kardemomme, kanel og sukrin gold.

Brett en tredjedel av kortsiden over til midten, deretter andre kortsiden over hele. Kjevle litt tynnere og skjær opp i strimler, tvinn disse rundt og lag en knute.

Etterhev på et varmt sted i ca 30 min. Pensle med egg, strø over hakkede pistasjnøtter og sett inn i oven på 220 grader i 12-15 min.

Kristine Weber er matblogger, forfatter og kostholdsveileder. Sjekk ut bloggen hennes her!

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2019, og sist oppdatert 05/08 2019.

Les også