Stor potetgulltest

Nykommer overrasker i test av potetgull

Vi testet pepra flak og potetgull med ost og løk og urter. Gamle helter ble slått, og vi fikk nye favoritter.

<b>TEST AV POTETGULL: </b>Vi Menns potetgull-jury har smakt seg gjennom nye og gamle chipsvarianter. Juryen (fra venstre): Peter Nagy, Astrid-Helen Holm og Mats Ulshagen.
TEST AV POTETGULL: Vi Menns potetgull-jury har smakt seg gjennom nye og gamle chipsvarianter. Juryen (fra venstre): Peter Nagy, Astrid-Helen Holm og Mats Ulshagen. Foto: Håkon Bonafede
Sist oppdatert

Potetgull er noe av det beste som fins, og juryen er også potetgull-
elskere med egne favoritter. Men de stod for fall. Makan!

LES OGSÅ: (+) Norges verste seriemorder lever i frihet

Test av chips med pepper

Vi testet først pepperklassen, der velkjente Maarud og Kims møtte nykommeren fra Toten.

Først ut er «Kims dobbelkrydret med salt og pepper».

For lite smak, mente alle, selv om det står «dobbeltkrydret» på posen.

– Jeg synes det smaker potet, sa jeg.

– Det er potet, påpekte Mats.

Det er et godt poeng. Når du spiser potetgull, dytter du som regel i deg 2/3 potet og 1/3 olje. Men du vil egentlig ikke at det skal smake så mye potet. Eller vite at det er så mye olje.

LES OGSÅ: Slik smaker verdens meste røyka whisky

<b>DIPPENE SVINGER:</b> Vi hadde med to rømmebaserte dipper, og av Maarud Holiday og Sørlandschipsdip var Holiday best. De røde salsaene fra Kims og Maarud er like midt på treet gode. Guaca-molen fra Old El Paso med 14 prosent avokado er helt pyton.
DIPPENE SVINGER: Vi hadde med to rømmebaserte dipper, og av Maarud Holiday og Sørlandschipsdip var Holiday best. De røde salsaene fra Kims og Maarud er like midt på treet gode. Guaca-molen fra Old El Paso med 14 prosent avokado er helt pyton. Foto: Håkon Bonafede

Så var det «Maarud Potetgull Salt & Pepper».

– Dette er standarden. Det er sånn salt og pepper er, mente Mats. De grove rifla flaka er også glimrende til å skuffe i seg dipp med.

– Både mer krønsj og mer smak av salt og pepper her, istemte Astrid.

<b>BEST I TEST: </b>Tydelig peppersmak og maks krønsj. Terningkast 6
BEST I TEST: Tydelig peppersmak og maks krønsj. Terningkast 6 Foto: Håkon Bonafede
<b>GOD NUMMER 2:</b> Godt med salt og pepper og fin knekk. Terningkast 5
GOD NUMMER 2: Godt med salt og pepper og fin knekk. Terningkast 5 Foto: Håkon Bonafede
<b>SIST I PEPPERKLASSEN: </b>Kims var god, men ikke god nok. Terningkast 4
SIST I PEPPERKLASSEN: Kims var god, men ikke god nok. Terningkast 4 Foto: Håkon Bonafede

Så var det duket for tredje deltaker i «pepperklassen», «Totenflak Grove Salt & Pepra potetflak» - og skikkelig bakoversveis.

– Flott peppersmak, og mer krønsj, syntes Astrid.

– Mer oljesmak også, på en positiv måte, sier Mats.

Plutselig er de rifla flaka litt kjedelige og sidrumpa.

Med en enstemmig jury, blir det en klar seier til nykommeren «Totenflak Grove Salta & Pepra potetflak» i klassen for chips med peppersmak.

LES OGSÅ: Dette er verdens ti største ølmerker. Det største har du trolig aldri hørt om

Test av potetgull med ost og løk

<b>FALT IGJENNOM:</b> Sørlandschips med Créme Fraiche, god men litt for tam. Terningast: 4.
FALT IGJENNOM: Sørlandschips med Créme Fraiche, god men litt for tam. Terningast: 4. Foto: Håkon Bonafede
<b>BEST I TEST:</b> Panelet mente Sørlandschips Løkharmoni var smakfull, og at posen hadde et flott utseende. 5 på terningen
BEST I TEST: Panelet mente Sørlandschips Løkharmoni var smakfull, og at posen hadde et flott utseende. 5 på terningen Foto: Håkon Bonafede
<b>KJEDELIG: </b>Totenflak Grove potetflak med rømme og urter falt ikke i smak hos panelet, og rullet bare en 3-er.
KJEDELIG: Totenflak Grove potetflak med rømme og urter falt ikke i smak hos panelet, og rullet bare en 3-er. Foto: Håkon Bonafede
<b>SØTT OG SALT: </b>Den gamle traveren setter standarden. Terningkast 5
SØTT OG SALT: Den gamle traveren setter standarden. Terningkast 5 Foto: Håkon Bonafede

I løk-klassen er «Maarud Ost & Løk» standarden; et potetgull du enten elsker eller hater, eller elskhater.

– Det er sånn kvalmgodt, jeg klarer ikke å stoppe før det er tomt, sa jeg.

– Det fine er sødmen fra osten mot det salte, den spesielle smaken og de gode minnene. Denne må de aldri slutte med, erklærte Astrid.

– Ost & Løk er det eneste potetgullet som ikke blir bedre med dipp, påpekte Mats.

Men så skulle den opp mot «Sørlandschips Løkharmoni med hvitløk, gressløk og ramsløk», en lekkerbisken med masse skall.

– Oi, denne var god, en kulinarisk fest, utbrøt Astrid.

– Overraskende god, og jeg får nesten matfølelse her. Denne skal jeg spise ofte, erklærte Mats.

Nummer tre ut i ost- og løk-klassen er «Sørlandschips Crème Fraîche og sjalottløk».

– Denne er jo god, men for tam sammenlignet med de andre. dette pleide å være min favoritt, men nå er den moden for bytte, sa Astrid.

Den siste konkurrenten i denne klassen er «Totenflak Grove potetflak med rømme og urter».

– Her var det lite og kjedelig smak. Men den tilfredstiller kanskje dem som vil ha minst mulig smak, filosoferte Mats.

Dermed var det duket for tronskifte i ost og løk-klassen.

Den lett forutinntatte juryen, med tildels avhengighet til klassikeren Maarud potetgull med ost og løk, måtte erkjenne at Løkharmoni fra Sørlandschips faktisk var enda bedre.

Se oppsummering av resultatene nederst i artikkelen.

Vår vurdering: Dette er den beste chipsen

<b>SPYTTER IKKE UT:</b> Det ble kanskje spist i overkant mye potetgull under testen.

Potetgull med pepper

1. Grove salta & pepra ­potetflak fra Totenflak:
Tydelig peppersmak og maks krønsj.

2. Salt & Pepper fra Maarud:
Godt med salt og pepper og fin knekk.

3. Salt & pepper fra Kims:
For lite smak. De mørke flaka er best.

Potetgull med løk og urter

1. Løkharmoni fra Sørlandschips:
Smakfull og flott utseende.

2. Ost & Løk fra Maarud:
Søtt og salt i samspill. Setter standarden.

3. Crème Fraîche og sjalottløk fra Sørlandschips:
God, men for tam.

4. Grove potetflak med rømme og urter fra Totenflak:
Lite og kjedelig smak.

Om juryen:

Peter Nagy, journalist i Vi Menn. Lidenskapelig opptatt av mat og drikke. Skriver om mat i Vi Menn og på SIDE3.no. Astrid-Helen Holm, redaktør på SIDE2.no. "Foodie" som digger god mat og som ofte deltar i våre smakspaneler. Mats Ulshagen, redaksjonssjef i Vi Menn. Mannen bak mange av våre øl-, vin-, aquavit-tester og en stor snack-kjenner.

Denne saken ble første gang publisert 08/11 2019, og sist oppdatert 08/11 2019.

Les også