Grillmat

Sunt tilbehør til grillmat

Endelig grillsesong! Her er tilbehøret som sikrer sommerkvelden.

FRISKT OG SUNT: Grillmat trenger ikke bety <i>bare </i>hvitløksbrød, potetsalat og potetgull - selv om det selvfølgelig hører med innimellom. Her er noen smarte grep du kan ta for å gjøre måltidet litt sunnere og grønnere.
FRISKT OG SUNT: Grillmat trenger ikke bety bare hvitløksbrød, potetsalat og potetgull - selv om det selvfølgelig hører med innimellom. Her er noen smarte grep du kan ta for å gjøre måltidet litt sunnere og grønnere. Foto: Linda Krabberød
Sist oppdatert

Fra magasinet Shape Up har vi fått oppskrifter på sunt tilbehør til graillmaten.

Sommer-bowl med halloumi og jordbær

1 porsjon

Du trenger:

1/2 avokado
Frisk salat
100 g halloumi-ost
1/2 aubergine
4–5 jordbær
10 biter fersk ananas
1 ss hakket mynte
1 ss olivenolje
1 ss balsamico
1/2 lime

Slik gjør du:

Sommer-bowl med halloumi og jordbær.
Sommer-bowl med halloumi og jordbær. Foto: Linda Krabberød / Shape Up

Skjær hallumiosten i skiver og stek i en tørr stekepanne til osten får gylden stekeskorpe. Kutt auberginen i skiver og stek den i pannen på middels varme med litt olivenolje til den har blitt mør. Ha litt salt og pepper over. Legg friske salatblader i en salatbolle.

Dander med alle ingrediensene og hell litt limesaft, olivenolje og balsamico over til slutt.

Spicy ananas-salsa.
Spicy ananas-salsa. Foto: Linda Krabberød / Shape Up

Spicy ananas-salsa

Antall porsjoner: ca 4 porsjoner

Du trenger:

1 ananas
1 chili
10 cherrytomater
1 god neve koriander
1-2 lime
Litt salt

Slik gjør du:

Kutt ananas, cherrytomater og chili i små biter og bland de sammen. Smak til med salt, koriander og limesaft.

Blomkålris med mango og granateple

Antall porsjoner: 4 pers (som tilbehør)

Du trenger:

1 blomkålhode
1/2 mango
4 ss granateplekjerner
2 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1 ts eplecidereddikk
1 ts flytende honning
1 klype salt

Blomkålris med mango og granateple. 
Blomkålris med mango og granateple.  Foto: Linda Krabberød / Shape Up

Slik gjør du:

Kutt blomkålen i grove biter. Ha det i en foodprosessor med kniv i bunnen. Kjør på pulse til det blir grovmalt. Trenger ikke å kjøres så lenge. Det gjør ikke noe om det er noen litt større biter.

Tilsett de andre ingrediensene bortsett fra mango og granateple og smak til. Finhakk mangoen i små ternigner og tilsett det i risen sammen med granateplekjernene.

Frisk frukt-punsj. 
Frisk frukt-punsj.  Foto: Linda Krabberød / Shape Up

Frisk frukt-punsj

Antall porsjoner: 4 glass

Du trenger:

1 honningmelon
2 appelsiner
1 grapefrukt
1 ananas
10 jordbær
1/2 granateple

Slik gjør du:

Ha først melonen, 1 appelsin, 1 grapefrukt og 1/2 ananas i en blender. Ha i ca 1 dl vann og kjør til en smoothie. Det skal bli ganske flytende, for det kommer mye væske fra fruktene. Kutt så opp resten av ananasen, jorbærene og rens granateplet.

Ha fruktsmoothien over i en mugge med isbiter, ha i fruktbitene og granateple.

Bakt paprika med bulgur- og linsemiks

Antall porsjoner: 2-4 porsjoner som tilbehør

Du trenger:

Bakt paprika med bulgur- og linsemiks. 
Bakt paprika med bulgur- og linsemiks.  Foto: Linda Krabberød / Shape Up

2 stk søt paprika
1,5 dl kokt bulgur
1,5 dl kokte røde linser
1 ss tomatpure
2 ss creme fraiche (vi valgte en vegansk variant)
Litt olivenolje, salt, pepper, cayennepepper og paprikapulver
4 ss fetaost
1 ss tahini
1/2 sitron
1/2 dl vann
Litt salt og pepper
2 ss ristede gresskarkjerner
koriander til topping

Slik gjør du:

Kutt begge paprikaene i to slik at du har 4 halve paprika. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett og dryss litt olivenolje over. Bak i ovnen på 180 grader i ca 15 - 20 minutter. Mens du baker paprikaene, bland sammen kokt bulgur og linser i en liten kjele. Rør inn tomatpurè og creme fraiche. Smak til med krydder.

Ha så tahini i en liten bolle og visp inn litt og litt vann til du får en kremet konsistens. Smak til med sitron og salt. Fyll paprika med bulgur- og linsemiksen og topp med fetaost, gresskarkjerner, koriander og selvfølgelig masse dressing.

Denne saken ble første gang publisert 27/07 2019, og sist oppdatert 26/06 2020.

Les også