Hamburgere

Og nettopp slik blir hamburgeren aller best!

Her finner du gode tips og triks, samt digge oppskrifter på hamburgere.

FANTASTISK: Lager du burger på den riktige måten, blir den fantastisk god.

FANTASTISK: Lager du burger på den riktige måten, blir den fantastisk god. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Hamburgere er alltid populært, og det ser ut som vi aldri går leie av dem. Mens det er lett å avfeie burgere som industrialisert fastfood, hvor Burger King og McDonald's er de typiske eksponentene, dukker det opp stadig flere spisesteder (i det minste i Oslo og større byer i utlandet) hvor man får virkelig seriøse og velsmakende burgere. Og så kan man selvsagt lage dem selv.

Hvilket kjøtt?

Skal du bruke kjøttdeig eller karbonadedeig? Kjøttdeig inneholder mer fett, og vil derfor gi en saftigere burger, mens karbonadedeig har mer kjøtt, og vil derfor gi en renere kjøttsmak. Du må nesten avgjøre selv hva du vil bruke. Du kan også kverne kjøttet selv, og da er høyrygg den stykningsdelen som oftest brukes. Stek gjerne burgeren slik at den er svakt rosa i midten.

Ost i mange varianter

Mange liker ost på burgeren, altså en cheeseburger. Det vanligste er å bruke cheddar, som har mer smak enn andre, vanlige, faste oster som norvegia og jarlsberg. Men har går det an å variere nærmest i det uendelige: gruyère, brie, camembert, chèvre, ridder, taleggio, og hvis du vil ha enda litt mer smak, kan du prøve blåmuggoster som gorgonzola, stilton, roquefort eller Kraftkar.

Bacon er også vanlig på burgere, og her er det ikke vanskeligere en at at du sprøsteker to-til tre skiver bacon per burger og har oppå.

Vi må ha noe grønt også

Det vanligste av det grønne tilbehøret er salatblader, tomatskiver, løkringer og sylteagurk. Noen liker å varmebehandle løken litt først, så den ikke skal bli så skarp på smak. Har du litt sukker og eddik i løken når du steker den, får du en velsmakende løkkompott Noen liker også å ha coleslaw på burgeren eller ved siden av. Bent Stiansen har en veldig god oppskrift på coleslaw.

Dressinger

Av sauser, dressinger og andre smakstilsetninger, er ketchup å regne som standardtilbehør til burger. Noen vil også ha sennep, mens atter andre liker barbecuesaus. Her er en knallgod oppskrift på barbecuesaus. Det er også ganske vanlig med majonesbaserte dressinger, gjerne tilsmakt med litt ketchup, og kanskje litt chili, til å smøre på hamburgerbrødet.

Hamburgerbrød

Det aller enkleste er selvsagt å kjøpe ferdige hamburgerbrød, men hvis du vil ha enda bedre smak, kan du også lage dem selv. Her er en oppskrift på velsmakende hamburgerbrød.

Noe som også er godt, og litt mer utradisjonelt, er å erstatte vanlig hamburgerbrød med skiver av grillet landbrød.

Poteter hører til

Hvis du er redd for at du ikke blir mett av bare burgeren, må du ha poteter ved siden av. Du kan bruke nærmest hvilken type poteter som helst, men det vanligste er pommes frites. Om du synes det blir litt vel mye styr med frityrstekingen, er ovnsbakte poteter et godt alternativ. Her er en smart oppskrift på ovnstekte poteter som blir veldig sprø og fine.

Øl og vin

Mange liker å drikke pils, eller pale ale og IPA til hamburger, og vi har ikke tenkt å nekte dem det. Men det blir enda bedre med et litt mørkere øl. Du trenger imidlertid ikke strekke det så langt at du går for en porter eller stout. Amber ale eller brown ale passer ypperlig.

Når det gjelder vin, har vi sett at Fiona Beckett, som driver nettstedet Matching food & wine, anbefaler rød bordeaux til hamburger. Selv om det er snakk om bordeaux av det litt enklere slaget, synes vi at disse vinene blir en smule tørre og strenge i stilen til hamburger med rikelig tilbehør. Da tar vi heller en Chianti, som er litt fruktigere og saftigere i stilen. Côtes du Rhône burde også fungere fint.

Oppskrifter til inspirasjon

Nedenfor finner du fem oppskrifter på hamburgere som du kan bruke til inspirasjon når du skal lage din egen. Tre av dem bruker oksekjøtt, mens de to siste bruker lammekjøtt og andebryst.

Erik Hannemann

Hestons hamburger

Dette er den supre oppskriften på Heston Blumenthals hamburger.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

225 g Cheddar, revet

1 ts Worchestershiresaus

0.5 ts Sennep

25 g Maisenna

0.5 ts Tørrgjær

1.25 dl Øl

50 g Ketchup

75 g Majones

2 ts Sennep

4 stk Hamburger

1 ss Olje

4 stk Sylteagurk

4 stk Hamburgerbrød

2 stk Tomat

1 stk Løk, i skiver

Salat

Erik Hannemann

Sliders

Sliders er blitt veldig trendy i det siste. Det er små hamburgere som er lettere å spise med hendene.

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

600 g Dumplingpulver

1.5 ss Tørrgjær

1 ts Bakepulver

1 ts Natron

3 ss Melkepulver

6 ss Sukker

2.5 ss Olivenolje

3.5 dl Vann

2 ss Sesamfrø

2 ss Chiliflak

1 kg Kjøttdeig

1 ss Salt

16 skiver Ost

4 stk Tomat

1 stk Rødløk

4 stk Maiskolbe

1 stk Sjalottløk

2 ss Eddik

0.5 dl Hvitvin

150 g Smør

2 ss Estragon

BBCLifestyle

Australsk hamburger

Australske hamburgere er ikke som andre hamburgere.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

500 g Kjøttdeig

1 stk Rødløk

1 neve Persille, finhakket

2 ts Dijonsennep

0.5 ts Salt

1 ss Olivenolje

1 stk Ananas

4 stk Hamburgerbrød

2 stk Rødbet

Salatblader

4 stk Egg

50 g Brunt sukker

100 ml Hoisinsaus

1 ss Honning

3 ss Soyasaus

1 ss Fiskesaus

3 ss Ris

1 stk Rød chili

4 fedd Hvitløk

2 ts Ingefær

BBCLifestyle

Den ultimate burgeren

Når en superkokk lager hamburger gjør han det på denne måten. Sjekk oppskriften.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Andebryst

2 ss Ost

2 stk Sjalottløk

1 ss Smør

250 g Kantareller

2 stk Brioche

Frityrolje

2 stk Poteter

Erik Hannemann

Hamburger med lammekjøtt

Denne hamburgeren har klasse. Og masse, masse hvitløk.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Lam

1 stk Sjalottløk

3 stk Hvitløksfedd

2 stk Salatblader

1 stk Cherrytomat

1 ts Rosmarin, tørket

Smør/olje

Salt og pepper

2 ss Aioli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag